احکام >
زکات غلّات (گندم، جو، خرما و کشمش):
کم کردن مخارج (گندم و جو و خرما و انگور) موقع دادن زکات
آیات عظام: امام خمینی، اراکی، فاضل لنکرانی، نوری همدانی: مخارجي را كه براي گندم و جو و خرما و انگور گرده است حتي مقداري از قيمت اسباب و لباس را كه به واسطه زراعت كم شده، مي تواند از حاصل كسر كند. و چنانچه پيش از كم كردن اينها به 288 من و 45 مثقال كم برسد، بايد (فاضل: بنابر احتياط واجب) زكات باقي مانده آن را بدهد.
آیةالله العظمی امام خامنه ای: مخارجی را که داده مانند پول کارگر و وسایل کار و شخم، مي تواند از حاصل كسر كند و چنانچه پس از كم كردن اينها، باقيمانده آن به حدّ نصاب برسد، بايد زكات آن را بدهد. ولی پول زحمت خودش را نمیتواند کم کند.
سـؤال از دفتر معظم له
آیات عظام: گلپايگاني، صافي: مخارجي را كه براي گندم و جو و خرما و انگور گرده است و معمول است كه آن مخارج را از خود زراعت مي دهند مي تواند از حاصل كسر كند و چنانچه باقيمانده آن به حدّ نصاب برسد، بايد زكات آن را بدهد و آنچه معمول نيست از خرمن بدهند بنابر احتياط لازم جزء نصاب حساب نمايند لكن زكات آن واجب نيست.
آیات عظام: خوئي، تبريزي، وحید، سیستانی: مخارجي را كه براي گندم و جو و خرما و انگور گرده است نمي تواند از حاصل كسر نموده و ملاحظه نصاب نمايد، پس چنانچه يكي از آنها پيش از ملاحظه مخارج به 288 من و 45 مثقال كم برسد بايد بنابراحتياط زكات آن را بدهد.
آیةالله العظمی بهجت: هزينه اي را كه براي گندم، جو، خرما و انگور پرداخت كرده است، مي تواند از محصول كسر كند، و چنانچه پيش از كم كردن هزينه، وزن آنها به سيصد من تبريز برسد، ولي بعد از كم كردن به اين مقدار نرسد، بنابر أظهر زكات واجب نيست.
آیةالله العظمی زنجانی: مخارجي را كه براي گندم و جو و خرما و انگور گرده است بنابراحتیاط نمي تواند از حاصل كسر نموده و ملاحظه نصاب نمايد، پس چنانچه يكي از آنها پيش از ملاحظه مخارج به 288 من و 45 مثقال كم برسد بايد بنابراحتياط زكات آن را بدهد.
آیةالله العظمی مكارم: بنابراحتياط واجب مخارجي را كه براي زراعت كرده از حاصل كسر نكند، همچنين قيمت تخمي را كه براي زراعت پاشيده است.
آیةالله العظمی سبحانی: مخارجى را كه براى گندم و جو و خرما و انگور كرده است، مى تواند از حاصل كسر كند و چنانچه پس از كم كردن اينها به اندازه نصاب باشد،بايد زكات باقى مانده آن را بدهد.
آیةالله العظمی مظاهری: مبالغى را كه براى اين چهار چيز خرج كرده است مىتواند از حاصل كسر كند، و چنانچه بعد از كم كردن اينها به حدّ نصاب (تقريباً 288 من) برسد زكات آن واجب مىشود، ولى اگر استفاده ديگرى غير از اين چهار چيز نظير كاه و علف ببرد نبايد مخارج را از زراعت كم كند، بنا بر اين اگر هزار تومان خرج زراعت كرده است و هزار تومان برداشت كاه و علف داشته است نمىتواند مخارجى را كه براى آن چهار چيز كرده كم كند.
منبع: توضیح المسائل مراجع مسأله 1880