جواب صحبت با نامحرم لزومی ندارد و اگر مهیّج باشد حرام است در غیر مهیّج بودن نیز بهتر است ترک شود. یاحقّ.
سوال با فرض تهیج در صحبت با نامحرم گناهی که مرتکب می شوند کبیره است یا صغیره؟
جواب مردى از صحابه، از رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلّم) درباره تعداد گناهان كبيره سـؤال كرد.
حضرت (صلى الله عليه و آله و سلّم) فرمود: آنها نُه گناهند كه بزرگ ترينشان شرك ورزيدن به خدا است، آنگاه به ناحق كشتن انسان و فرار از جنگ و سحر و مال يتيم خوردن و رباخوارى و نسبت زنا دادن به زن پاكدامن و به خشم آوردن پدر و مادر مسلمان و حلال كردن حرمت خانه خدا كه در زندگى و مرگ قبله شما است... مَنْ لا يَعْمَلْ هذهِ الكبائرَ و يُقِم الصّلاةَ و يُؤتى الزّكاةَ و يُقيم عَلَى ذلِكَ، اِلاّ رافَقَ مُحَمّداً.
عوالى اللآلى، ج 1، ص 188
هر كس اين گناهان را مرتكب نشود و نماز به جاى آورد و زكات بپردازد و بر اين اعمال مدامت نمايد، بى شك با رسول خدا محمدصلى الله عليه وآله رفيق و همراه گردد.
*****
فقهاى عظام مى فرمایند: هر گناه - خواه کبیره باشد خواه صغیر - ازآن جا که مخالفت با فرمان خداوند است در حدّ ذات خود گناه کبیره و بزرگ است.
معنای کبیره یا صغیره بودن گناه این نیست که گناه را نسبت به ساحت مقدّس خداوند عالم بسنجیم! زیرا روى این حساب همه کناهان با توجه به نظر فقهای عظام کبیره اند.
پس منظور، سنجش گناهان نسبت به یکدیگر است. و روی این حساب گناهان دو دسته اند; 1. گناهان کبیره؛ 2. گناهان صغیره.
تعدادی از گناهان کبیره:
1- قتل نفس 2- زنا کردن 3- میخوارگى 4- ترک نماز 5- تعدّى به مال یتیم 6- فرار از میدان جهاد 7- رباخوارى 8- قمار بازى 9- هرگونه ستمگرى 10- لواط 11- کمک به ظالمان 12- اتّکاى به ظالم 13- مسامحه در اداى حقّ مردم 14- دروغ 15- خیانت 16- جنگ با اولیاى خدا 17- آزار نسبت به پدر و مادر 18- تهمت زدن به افراد پاک دامن 19- غیبت 20- بى اعتنایى به خشم و مجازات خدا 21- بى اعتنایى نسبت به فریضه «حج» 22- تکبّر 23- اسراف و تبذیر 24- خوردن گوشت خوک 25- خوردن خون 26- خوردن گوشت مردار 27- خوردن گوشت حیوانى که به غیر نام خدا ذبح شده است 28- نومیدى از رحمت خدا 29- کم فروشى 30- اصرار بر گناه صغیره 31- ترک زکات 32- قطع رحم 33- پیمان شکنى 34- پنهان کردن شهادت 35- سوگند دروغ. یاحقّ.