احکام >
نماز:
حکم فاصله بین نماز شب یا فقط خواندن نماز شفع و وتر
سوال باسلام. اگر بین نماز شب فاصله بیندازم یا فقط نماز شفع و وتر بخوانم و ۸ رکعت قبل را نخوانیم اشکال دارد؟ با سپاس
مرجع تقلید: حضرت آیةالله العظمی خویی (قدّس سرّه)
جواب نماز شب پس از نیمه شب تا اذان صبح وقت دارد، و هر زمان و هر طور بخوانید اشکال نداد. و اگر در نماز شب فقط به نماز شفع و وتر اکتفا شود آن هم اشکال ندارد.
بیان روایتی پیرامون نماز شب آقا رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم)
آقا امام صادق (علیه السّلام) ضمن بیان چگونگی نماز رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلّم) می فرمود: شب ها چون می خواست بخوابد، ظرف آبی را، روپوشیده، بالای سرش می گذاشتند و آن جناب مسواک خود را هم زیر رخت خواب می نهاد و می خوابید؛ آن قدر که خدا بخواهد.
چون از خواب بیدار می شد، می نشست و به آسمان نگاه می کرد و آیات «إِنَّ فِی خَلْقِ السَّمواتِ وَالأَرْضِ...» را که در آخر سوره آل عمران است، می خواند. سپس دندان ها را مسواک کرده، وضو می گرفت و به محل نماز می رفت و چهار رکعت از نماز شب را می خواند، رکوع هر رکعتش به قدر قرائت، و سجودش به قدر رکوع آن طول می کشید؛ به حدی که مردم می گفتند: کی سر از رکوع برمی دارد و به سجده می رود؟ و همچنین سجده اش به حدی طولانی بود که گفته می شد چه وقت سر برمی دارد؟
آن گاه به بستر خود برمی گشت و آن قدر که مشیت الهی بود، می خوابید. سپس بیدار شده، می نشست و چشمان خود را به آسمان دوخته، همان آیات را تلاوت می فرمود آن گاه مسواک می کرد و وضو می گرفت و به مسجد می رفت و به خواندن چهار رکعت دیگر از نماز شب می پرداخت؛ به همان نحو که قبلًا چهار رکعت خوانده بود. مجدداً به بستر خود باز می گشت و مقداری می خوابید؛ سپس بیدار می شد، نگاه به آسمان کرده، همان آیات را تلاوت می نمود. باز مسواک کرده، وضو می گرفت و سه رکعت نماز «وتر» را می خواند و بعد از آن دو رکعت نافله صبح را می خواند و برای ادای فریضه صبح وارد مسجد می شد.
منابع:
(۱) التهذیب، ج ۲، ص ۳۳۴؛
(۲) الکافى، ج ۳، ص ۴۴۵؛
(۳) مجمع البیان، ج ۲، ص ۵۵۵ و ج ۹، ص ۱۷۰؛
(۴) الدعائم، ج ۱، ص ۲۱۴؛
(۵) المستدرک، ج ۱، ص ۱۹۴.