احکام >
آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله):
سجده
سوال 489: سجده و تیمم بر سیمان و موزائیک چه حکمى دارد؟
پاسخ: سجده و تیمم بر آن دو اشکال ندارد. اگرچه احوط ترک تیمم بر سیمان و موزائیک است.
سوال 490: آیا گذاشتن دستها هنگام نماز بر موزائیکى که داراى سوراخهاى ریزى است، اشکال دارد؟
پاسخ: اشکال ندارد.
سوال 491: آیا سجده بر مهر که سیاه و چرک شده، به طورى که لایهاى از چرک روى آن را پوشانده و مانع چسبیدن پیشانى روى مهر است، اشکال دارد؟
پاسخ: اگر چرک روى مهر به مقدارى باشد که حائل بین پیشانى و مهر شود، سجده و نماز باطل است.
سوال 492: آیا بر زنى که هنگام سجده بر مهر، پیشانى وى بخصوص جاى سجده با حجاب پوشیده شده است، اعاده نمازهایش واجب است؟
پاسخ: اگر هنگام سجده متوجه وجود حائل نبوده، اعاده بر او واجب نیست.
سوال 493: زنى هنگام سجده، سر خود را روى مهر گذاشته، متوجه مىشود که پیشانى وى به طور کامل با مهر تماس ندارد، زیرا چادر یا روسرى وى مانع از تماس کامل پیشانى با مهر است، لذا سرش را از روى آن بلند کرده و بعد از رفع مانع دوباره روى مهر گذاشته است، نماز او چه حکمى دارد؟ اگر عمل وى سجده مستقلى محسوب شود، نمازهائى که خوانده است، چه حکمى دارد؟
پاسخ: واجب است بدون این که سر خود را از زمین بلند کند، پیشانى اش را حرکت دهد تا روى مهر قرار بگیرد. اگر بلند کردن پیشانى از زمین براى سجده روى مهر بر اثر جهل یا فراموشى بوده و این عمل را فقط در یکى از دو سجده یک رکعت انجام مىداده، نمازش صحیح است و اعاده واجب نیست. ولى اگر این کار با علم و عمد بوده و یا در هر دو سجده یک رکعت آن را انجام داده، نمازش باطل و اعاده آن واجب است.
سوال 494: در سجده باید هفت عضو از بدن روى زمین باشد، ولى ما به خاطر وضیعت خاص جسمى که داریم، قادر به انجام این کار نیستیم، زیرا از معلولین جنگى که از صندلى چرخدار استفاده مىکنند، هستیم و براى نماز یا مهر را به طرف پیشانى بلند مىکنیم و یا آن را روى دسته صندلى چرخدار گذاشته و بر آن سجده مىکنیم، آیا این کار صحیح است یا خیر؟
پاسخ: اگر قادر به گذاشتن مهر روى دسته صندلى چرخدار یا چیز دیگر مانند بالشت یا چهار پایه و سجده بر آن هستید، باید سجده را بدین نحو انجام دهید و نماز شما صحیح است. در غیر این صورت به هر نحو که مىتوانیدهرچندباایماءواشاره، سجدهورکوعراانجام دهید و نماز شما صحیح است. انشاء الله موفق باشید.
سوال 495: سجده بر سنگفرش مرمر مشاهد مشرفه چه حکمى دارد؟
پاسخ: سجده بر سنگ مرمر اشکال ندارد.
سوال 496: آیا جایز است هنگام سجده علاوه بر انگشت بزرگ پا، بعضى از انگشتان دیگر آن را هم بر زمین بگذاریم؟
پاسخ: اشکال ندارد.
سوال 497: امروزه مهرى براى نماز ساخته شده که با شمارش رکعتها و سجدههاى نمازگزار باعث مىشود تا حدى شک او بر طرف گردد. با توجه به این که هنگام گذاشتن پیشانى روى آن، مهر به خاطر دستگاه فلزى که زیر آن نصب شده است، به سمت پائین حرکت مىکند، آیا با این توصیف سجده بر آن صحیح است؟ امیدواریم نظر شریف خود را بیان فرمائید.
پاسخ: اگر محل گذاشتن پیشانى از چیزهائى باشد که سجده بر آن صحیح است و پس از گذاشتن پیشانى ثابت و بى حرکت بماند، سجده بر روى آن اشکال ندارد.
سوال 498: هنگام نشستن بعد از سجده کدام پا روى دیگرى گذاشته مىشود؟
پاسخ: مستحب است که بر ران چپ بنشیند و روى پاى راست را بر کف پاى چپ بگذارد.
سوال 499: در سجده و رکوع بعد از قرائت ذکر واجب، گفتن چه ذکرى افضل است؟
پاسخ: تکرار همان ذکر واجب و بهتر است که به عدد فرد ختم شود، و در سجده علاوه بر آنچه گفته شد، صلوات و دعا براى حاجتهاى دنیا و آخرت مستحباست.
سوال 500: شنیدن آیاتى که سجده در اثر شنیدن آنها واجب مىشود از نوارهاى قرآن که از ضبط صوت یا صدا و سیما پخش مىشود چه حکمى دارد؟
پاسخ: در فرض مرقوم، سجده واجب است.