تشهد - آیت الله العظمــی بهجت(قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > آیت الله العظمــی بهجت(قدس سره):

تشهد

تشهّد
 

سؤال683. آیا در تشهد نماز، جایز است بعد از شهادت اوّل، به امید ثواب و به قصد ذکر، این عبارت «الها واحدا أحدا فردا صمدا حیّا قیّوما دائما أبدا لم یتّخذ صاحبةً و لا ولدا» گفته شود؟

 پاسخ: جایز است.
 
خواندن صلوات در تشهد توسط پیامبر اکرم ـ صلّى‏اللّه‏علیه‏وآله‏وسلّم ـ
 سؤال684. آیا خود پیامبر اکرم ـ صلّى‏اللّه‏علیه‏وآله‏وسلّم ـ صلوات در تشهد را همراه با «آل محمد» مى‏خوانده‏اند؟
 

پاسخ: بله. 

 تشهدى که ابوبصیر از امام صادق ـ علیه‏السّلام ـ نقل کرده
 

سؤال685. در بحارالانوار، باب مناقب النبى و العترة، در حالات امام ششم، ابوبصیر از حضرت صادق ـ علیه‏السّلام ـ نقل کرده که در تشهد بگویند «اشهد انّ ربّى نعم الرّبّ و انَّ محمدا نعم الرسول و انَّ علیا و اولاده نعم الائمة»، خواندن این تشهد در نماز چه صورت دارد؟

 پاسخ: ذکر تشهد بنابر احتیاط عبارت است از: «اشهد ان لا اله الا اللّه‏ وحده لا شریک له و اشهد ان محمدا عبده و رسولُهُ، اللهم صل على محمد و آل محمد.»
 

اکتفا به شهادتین و صلوات در تشهد

 سؤال686. آیا جایز است کسى که عجله دارد یا وقت نماز تنگ است، در تشهد فقط شهادتین را بگوید و صلوات بفرستد؟
 پاسخ: احتیاطا باید به همان نحو که در رساله ذکر شده بخواند.
 

گفتن شهادت ثالثه در نماز

 سؤال687. آیا گفتن شهادت سوم یعنى: «اشهد أنّ علیّا ولىّ اللّه‏» در تشهّد نماز صحیح است؟
 پاسخ: اگر در ضمن صلوات بگویند، مانند این که به این نحو گفته شود: «اللّهمّ صلّ على محمّد و آل محمّد سیّما على امیرالمؤمنین خلیفة رسول‏اللّه‏ بلا فصل و على اولاده اوصیائه الطّاهرین» مانعى ندارد، بلکه گاهى بگویند و گاهى ترک نمایند تا جزئیّت نماز از آن انتزاع و فهمیده نشود.
 

گفتن «و عجّل فرجهم» بعد از صلوات نماز

 سؤال688. گفتن «و عجّل فرجهم» بعد از صلوات تشهد نماز چه حکمى دارد؟ در صورتى که اشکال داشته باشد؛ حکم نمازهایى که به این صورت خوانده شده چیست؟
 

پاسخ: اشکال ندارد و قصد ورود نکنید.

 افزودن جملاتى پس از شهادت اوّل و دوم و صلوات در تشهد
 

سؤال689. آیا افزودن جملات: «إلها واحدا...» پس از ذکر شهادت اوّل در تشهّد و جمله‏ى «أرسله بالهُدى و دین الحقّ...» پس از ذکر شهادت دوّم و «بارک على محمّدٍ و آل محمّد و تفضّل على محمّدٍ و آل محمّد...» پس از ذکر صلوات، مشروعیّت دارد؟

 پاسخ: به قصد مطلق ذکر و رجا مانعى ندارد و بهتر است در تشهّد اوّل تبعیّت از آن‏چه ائمه ـ علیهم‏السّلام ـ فرموده‏اند شود و در بعضى از روایات در تشهّد این جملات ذکر شده است.
 

«تورّک» در حال تشهّد

 سؤال690. نشستن به حالت «تورّک» در هنگام تشهد یعنى چه و صورت صحیح آن چگونه است؟
 

پاسخ: یعنى در حال تشهد بر ران چپ نشسته و روى پاى راست بر کف پاى چپ گذاشته شود.

 

فاصله داشتن پا از زمین در حال خواندن تشهد

 سؤال691. اگر در جایى که براى خواندن تشهد نشسته‏ایم، به علت ناهموار بودن زمین و... قسمتى از پایمان از زمین جدا باشد؛ اشکال دارد؟
 

پاسخ: اشکال ندارد.

 

فراموش کردن تشهد رکعت دوم و فهمیدن آن در قیام رکعت سوم

سؤال692. اگر شخصى در رکعت دوم نماز تشهد را فراموش کند و در حالت قیام رکعت سوم یادش بیاید، وظیفه‏اش چیست؟
 

پاسخ: باید بنشیند و تشهد را بخواند و بقیه نماز را مطابق معمول خوانده و پس از تمام کردن نماز، دو سجده سهو براى ایستادن بى‏جا و دو سجده سهو براى قرائت یا تسبیحات زیادى در صورتى که خوانده باشد، به جا آورد. 

 

به یاد آوردن تشهد فراموش شده بعد از رکوع رکعت سوم

 سؤال693. اگر شخصى تشهد رکعت دوم را فراموش کند و در حالت رکوع رکعت سوم و یا بعد از آن رکوع، یادش بیاید، وظیفه‏اش چیست؟
 

پاسخ: قضاى تشهد را بعد از نماز باید به جا آورد و پس از آن احتیاطا سجده سهو نیز بخواند. (مسأله‏ى 908 رساله).

 چرت زدن در تشهّد و سلام
 

سؤال694. نمازگزار در رکعت آخر و در حالت نشسته، براى لحظاتى چرتش مى‏برد. بعد از این که حواسش جمع شد، یادش نمى‏آید که قبل از چرت، تشهد و سلام را گفته است یا نه. در چنین موقعیّتى وظیفه‏ى او چیست؟

 پاسخ: اگر چرت در حدّ ابطال وضو بوده و یا طولانى بوده، احتیاطا نماز را اعاده کند و در غیر این صورت تشهّد و سلام را بگوید و نماز او صحیح است.

 

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس