آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله) - ارث

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > ارث:

آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله)

تفاوت ارث پسر و دختر

سؤال1:همان‌‌گونه كه در آيه ده سورهٴ مباركهٴ نساء آمده است چرا اولاً پسر دو برابر دختر ارث مي‌برد؟

 سؤال2: ديگر آنكه در آيه 33 سورهٴ نساء آمده است ﴿الرجال قوامون علي النساء﴾ سؤال اين است چرا بايد مرد سرپرست زن باشد؟

 و به بيان ديگر چرا بين پسر و دختر تفاوت وجود دارد؟

پاسخ: مطالب مربوط به ارث زن و نيز جريان قوّام بودن مرد در كتاب زن در آئينهٴ جمال و جلال و همچنين در تفسير تسنيم ذيل آيه 34 سورهٴ نساء ارائه شد. لطفاً مراجعه فرمائيد

ارث زن از شوهر

سؤال1:پدرم دو همسر داشته از همسر اول دو پسر و سه دختر دارد و از همسر دوم چهار فرزند پسر و يك فرزند دختر دارد حال اگر ارث و ميراث و ملكي دارد چطور بايد تقسيم گردد؟ در ضمن همسر اول فوت نموده بعد با همسر دوم ازدواج نموده كه در حيات مي‌باشد حق و حقوق همسران چطور خواهد بود. و آيا ارث و ميراثي به آنها تعلق خواهد گرفت يا نه؟ لطف نماييد راهنمايي‌هاي لازم را مبذول فرماييد.

 سؤال2: زمينه‌هاي مسكوني پدرم داشته كه حدوداً پنج الي شش هزار متر مربع مي‌باشد كه برادر دوم كه از زن اول مي‌باشد نصف برده و نصف ديگر را كه براي ما چهار فرزند ديگر كه از زن دوم هستيم مي‌باشد. حال آن برادر مدّعي است كه بايد از آن نصف هم به من بدهيد كه عموها و شوراي محل آمدند و به ايشان گفتند كه حق شما كمتر از اين است كه برداشتيد و الآن مدتي است كه ما با هم اختلاف داريم و ايشان به نصف كه برده راضي نيست پدرم هم مدركي دال بر اينكه شما نصف ببريد به ايشان نداده‌اند حال از حضرت‌عالي تقاضامندم كه تكليف ما را مشخص نماييد.

پاسخ: جواب1: زن اول چون پيش از شوهر مرده است ارث نمي‌برد.

پاسخ 2: زن دوم يك هشتم از تمام اموال منقول و نيز يك هشتم از قيمت ساختمان، درخت و محصول كشاورزي ارث مي‌برد و از زمين خواه زمين مزرعه و باغ و خواه زمين خانه و مغازه و نيز از قيمت آن ارث نمي‌برد.

 پاسخ 3: پسر از زن اول و دوم دو برابر دختر از زن اول و دوم ارث مي‌برد.

پاسخ 4: هيچ پسري حق ندارد بيش از سهم خود مالك شود.

پاسخ 5: در صورتي كه پسر در زمان حيات زمين را آباد كرده باشد يا پدر در زمان حيات چيزي از زمين يا غير آن را به وي بخشيده باشد در صورت اثبات چنين ادعايي آن مقدار زائد را مي‌تواند مالك شود.

 پاسخ 6: تمام جريان ارث بعد از اداي دِيْن و عمل به وصيت پدر است در صورتي كه دين يا وصيت كرده باشد.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس