سؤال: زني استطاعت پيدا كرده براي رفتن به مكه معظّمه از مال خودش پول مكه را داده در قرعه كشي قرعه به نام او درآمده و فوت شده است هشت نفر اولاد دارد پنج نفر اولادها موافق هستند كه نايب بگيرند براي مادر خود، سه نفر از آنها مخالفند براي نايب گرفتن ميل دارند جواز و گذرنامه را بفروشند آيا جايز است جواز و گذرنامه را بفروشند يا واجب است نايب بگيرند و حج او را ادا نمايند.
پاسخ: در مورد سوالچنانچه در سال اول استطاعت اقدام به نام نويسي نموده ولي قبل از آنكه نوبت حج برسد و متمكن از مكه رفتن بشود فوت نموده در اين صورت اگر وصيت به حج نكرده باشد نائب گرفتن بر ورثه واجب نيست ولي اگر قبلاً مستطيع بوده و حج به ذمّه او مستقر شده چنانچه وصيّت به حج كرده در صورتي كه تعيين حج بلدي يا ميقاتي نكرده بايد ورثه حج بلدي استيجار نمايند و اگر وصيّت به حج نكرده استيجار حج ميقاتي كافي است و در صورت استقرار حج، رضايت ورثه شرط نيست.
سؤال: كسي كه پنج سال قبل مبلغ دويست هزار تومان براي سفر حج به حج و اوقاف واريز نموده آيا جايز است كه اكنون نوبت خود را به ديگري به ششصد هزار تومان بفروشد؟ حج شخص ديگر بر اساس چنين معاملهاي چه صورتي دارد؟ بطور كلي رباي معاملي در چنين معاملهاي متصور است يا خير؟
پاسخ: معامله مذكور بصورت مصالحه اشكال ندارد و مستلزم ربا نيست.