سؤال: اگر كسي يقين كند كه هفت شوط سعي بين صفا و مروه را تمام كرده است ولي بعد از تقصير متوجه ميشود كه پنج شوط بوده، اولاً آيا كل سعي را بايد از سر بگيرد، يا دو شوطي را كه ناقص بوده است بايد تكميل كند؟ و ثانياً آيا تقصير هم بايد بكند، يا تقصير اول كافي است؟
پاسخ: بايد سعي را اتمام كند، و احتياطاً تقصير را اعاده نمايد.
سؤال: حاج در عمره تمتّع پس از آنكه محل شد و لباس دوخته پوشيد متوجه ميشود كه سعي را شش مرتبه انجام داده، حال اگر قبل از وقوف به عرفات متوجه شد چه كند، و اگر در عرفات يا بعد متوجه شد چه تكليفي دارد، و اگر جماع كرده كفّاره آن چيست؟
پاسخ: اگر وقت دارد كسري سعي را تمام كند، و اگر وقت ندارد به طوري كه اگر بخواهد برود و كسري سعي را تمام كند به وقوف عرفات نميرسد وقوف عرفات و اعمال حج را بجا آورد، و بعد از مراجعت به مكّه، كسري سعي عمره را بجا آورد، و در فرض سوال، اگر جماع كرد كفّاره آن بنابر احتياط يك گاو است، و همچنين است حكم ناخن گرفتن.
سؤال: كسي بعد از اتمام شوط ششم سعي در صفا گمان تمام شدن هفت شوط را كرد، و تقصير نمود، ولي فوراً به او گفتهاند كه بايد يك شوط ديگر بياوري، او هم انجام داد، و بعد بار ديگر تقصير نمود، آيا عمل او صحيح است يا خير، و كفّاره دارد يا نه؟
پاسخ: عمل صحيح است و كفّاره ندارد.