سؤال: زني از دنيا رفته و به شوهرش وصيّت كرده كه براي او حج استيجار نمايند، ولي قيد بلدي و يا ميقاتي نكرده، و شوهرش قبول وصيّت او نموده، لكن مسامحه كرده، و جهت همسرش حج استيجار ننموده، و اموال هم از بين رفته، و شوهر آن زن كه وصي او بوده فوت كرده است، و قبل از فوت به يك نفر وصيّت نموده كه حج همسرم در گردن من مانده اداء كنيد، و آن شوهر متوفي داراي صغار است، اگر خواسته باشند حج بلدي آن زن را از مال او بردارند صغار به زحمت ميافتند، آيا اجازه ميفرماييد كه حج ميقاتي جهت آن زن بدهند يا نه؟
پاسخ: در فرض مسئله كه وصيّت به حج شده، چون منصرف به بلدي است، واجب است بر وصي حج بلدي استيجار نمايد، و اگر مال را تلف كرده ضامن حج بلدي است، و فعلاً بايد از مالش حج بلدي استيجار شود، هر چند صغير داشته باشد.
سؤال: شخصي در زمان حياتش اهل نماز و روزه بوده، و حج هم بجا آورده، با اين حال وصيّت كرده كه براي او حج استيجار نمايند، فعلاً فوت كرده، و ورثه نميدانند حجي كه وصيّت نموده براي اين است كه حَجّةالاسلام خود را باطل دانسته، يا حج احتمالي و احتياط است، تكليف چيست؟
پاسخ: ظاهر آن است كه حج احتياطي است، مگر قرينه باشد كه مستحبي و يا واجب است، ودر هر صورت بايد برطبق وصيّت عمل شود ودانستن اين جهت لزومي ندارد فقط در نيّت بايد قصد كند امتثال امري را كه فعلاً بر ميّت است.
سؤال: خانمي وصيت بهحج نموده ولي قيد بلدي يا ميقاتي نكرده است در حالي كه شوهر او نيز فوت شده و داراي صغار ميباشد اگر خواسته باشند حج بلدي انجام دهند صغار دچار مشكل ميشوند بفرمائيد وظيفه چيست؟
پاسخ: در فرض مسئله كه وصيت به حج شده، چون منصرف به بلدي است واجب است بر وصي حج بلدي استيجار نمايد هر چند صغير داشته باشد. در صورتي كه ما به التفاوت حج بلدي و ميقاتي زائد بر ثلث نباشد.