خارج ساختن خود از استطاعت مالي - استطاعت

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > استطاعت:

خارج ساختن خود از استطاعت مالي

سؤال: كسي‎كه مستطيع بوده ولي هنوز به‎مكّه مشرف نشده، اگر در غير ماههاي حج براي عمره مفرده به مكّه مشرف شود، از استطاعت مالي مي‎افتد و نمي‎تواند در ايام حج به مكّه برود، آيا مي‎تواند براي عمره برود، يا نه؟

پاسخ: در فرض سوال اگر در همان سال استطاعت پيدا كرده، و هنگام فراهم نمودن مقدّمات سفر حج نرسيده، و علم عادي به تمكّن از حج در وقت خود ندارد، جايز است آن مال را صرف عمره مفرده نمايد، ولكن اگر علم عادي دارد كه متمكن از حج در وقت آن است، در اين صورت قبل از اوان حج، احتياط واجب عدم صرف آن مال در عمره مفرده است و در اوقاتي كه بايد مقدمات و وسائل سفر حج را تهيّه نمايد جايز نيست.

سؤال: شخصي قبلاً حج بر او مستقرّ نشده، اما در موقع ثبت‎نام جهت حج تمتّع مستطيع بوده و ثبت‎نام نموده، ولي بعداً از نظر مالي محتاج شده، آيا مي‎تواند پول سپرده را پس بگيرد يا خير؟ و چنانچه در سال اوّل يا سالهاي بعد قرعه به نام او اصابت كند فرق دارد يا نه؟

پاسخ: در فرض سوال اگر در سال اصابت قرعه براي رفتن به حج، از استطاعت افتاده مي‎تواند پول سپرده را پس بگيرد و فرقي بين سال اول و غير آن نيست.

سؤال: مقداري پول دارم كه براي رفت و آمد به سفر مكّه كافي است، ولي هنوز از طرف دولت، وقتي براي ثبت‎نام اعلام نشده است، آيا نگهداري آن پول لازم است، و من مستطيع هستم يا نه؟

پاسخ: اگر اصل اعلام وقت و اجازه از طرف دولت معلوم نباشد نگهداري آن لازم نيست و اگر معلوم باشد هر چند تاريخ آن هنوز معين نشده، جواز صرف آن در راه ديگر محل تأمل است.

سؤال: كسي كه استطاعت مالي دارد، اگر پس از ثبت‎نام و قرعه‎كشي نامش براي سالهاي بعد درآمد، آيا مي‎تواند نسبت به سالهاي بعد خودش را از استطاعت بيرون بياورد، و پول خود را از بانك پس بگيرد؟ اگر چه ضرورت هم نباشد.

پاسخ: در صورتي كه از راه‎هاي ديگر مثل خريد فيش حج ديگران يا از راه سوريه و غيره براي او رفتن به حج در همان سال فراهم نيست مي‎تواند پول خود را پس بگيرد چون استطاعت طريقي فعلي ندارد.

سؤال: اگر كسي در زمان معين حج بر او واجب شده است يعني از نظر مالي مستطيع شده بود و پس از مدتي به دليل نياز، پول را خرج كرده و اكنون استطاعت رفتن به حج را از نظر مالي ندارد، آيا اين فرد بايد حج برود يا خير؟

پاسخ: در صورتي كه وجوب حج بر او مستقر شده بهر نحو ممكن بايد به حج برود.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس