استطاعت مالي - استطاعت

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > استطاعت:

استطاعت مالي

سؤال: كسي كه در آمد خود را ذخيره م‎كند كه بعد از مدتي خانه كوچك خود را كه به سختي در آن زندگي م‎كند تبديل به خانه وسيع نمايد، حال اگر بتواند قبل از خريد خانه به حج برود، آيا حج بر او واجب است، يا اينكه لزوم خانه مانع از وجوب حج است؟

 پاسخ: در مورد سؤال اگر سكونت در خانه فعلي حرجي و يا منافي با شأن او نباشد، بايد به حج برود.

سؤال: شخصي كه طبق شئوناتش م‎بايست براي فاميل سوغات بخرد، و در صورت خريد سوغات، فقط پول قرباني را ندارد و م‎تواند روزه بگيرد، آيا مستطيع است، و حج بر او واجب است يا خير؟

 پاسخ: شخص مذكور مستطيع است، و حج بر او واجب است، و بايد قرباني كند، و روزه از او به جاي قرباني صحيح نيست.

سؤال: كسي كه چهار پسر دارد و براي همه آنان زن گرفته است، و خرج سالانه خود را هم دارد و قرض هم ندارد، و با پسرانش درآمدشان يكجاست، الآن خرج دو نفر را دارند كه به حج بروند، آيا حج واجب است يا نه، و اگر واجب شده است آيا تنها بر پدر واجب شده، يا بر پسر هم واجب شده است، و اگر بر پسر هم واجب شده است كدامشان حقّ اولويّت دارند؟

 پاسخ: اگر پدر مالك سرمايه است، و فرزندان براي او كار م‎كنند و پدر مخارج آنان را تأمين م‎نمايد، پدر مستطيع است، و فرزندان از جهت اين سرمايه مستطيع نيستند، بلي اگر هر يك از آنها را براي حج مهمان كند، قبول واجب، و حج بر او مستقرّ م‎شود، و اگر مال مشترك بين آنهاست، هر يك بايد با توجه به سهم خودش از مال، استطاعت را لحاظ كند.

سؤال: آيا هزينه مهمان‎هاي قبل و بعد از حج و سوغات متناسب با شئونات شخص، جزء هزينه حج محسوب م‎شود، كه شخص با نداشتن آن مستطيع نباشد، و در هر صورت اگر كسي براي اين امور قرض كرد، و به حج رفت حج او چه صورت دارد؟

 پاسخ: جزء استطاعت محسوب نم‎شود.

سؤال: شخصي براي خود و همسرش جهت مكه مكرمه ساليان قبل ثبت‎نام كرده و آن موقع مستطيع بوده ولي الآن وضع مادي او خوب نيست و قادر به حتي پرداخت پول ارز هم نيست كه پرداخت نمايد آيا م‎تواند فيش‎هاي خود و همسرش را بفروشد و خرج زندگي كند يا خير؟

 پاسخ: اگر در سال نام نويسي، سال اول استطاعت مالي آنها بوده و به غير از ثبت‎نام راه ديگري براي رفتن به مكه نداشته‎اند و فعلاً هم وضع زندگي آنها به نحوي است كه نوشته‎اند حج بر آنها واجب نيست.

سؤال: آيا كسي كه در سالهاي قبل «10 سال پيش» مستطيع بوده اما به علت اينكه دولت سلف حج را تا 10 سال بعد يعني تا سال 78 فروخته و امكانات رفتن براي مستطيع فراهم نبوده كه به حج  برود اما هم اكنون دولت اقدام به ثبت‎نام براي حج تمتّع براي سالهاي آينده م‎نمايد با توجه به مبلغ بسيار بالاي كه‎بطور علي الحساب م‎گيرد! براي شخص مستطيع با اين مبلغ بسيار بالا مقدور نيست به مكه برود آيا حج از او ساقط م‎شود يا خير؟ در صورت‎كه بخواهد ثبت‎نام كند هشت ميليون ريال‎ندارد! و نم‎تواند فراهم‎كند!

 پاسخ: در فرض سؤال، شخص مذكور مستطيع نيست و حج بر او فعلاً واجب نيست.

سؤال: شوهرم حدود 5 ماه پيش دار فاني را وداع گفتند. ايشان در زمان حياتشان به حج مشرف شدند بار ديگر نام من و خودشان را براي تشرف به حج ثبت‎نام كرد. با توجه به اينكه پس از فوت شوهرم يك دانگ از خانه شش دانگي (كه 2 ميليون تومان قيمت گذاري كرده‎اند) به اضافه كل اثاث خانه به اينجانب تعلق گرفته است كه شش دخترم سهم ارث خانه را به من واگذار كرده‎اند خواهشمندم با توجه به اين موارد، آيا هم اكنون حج براي اينجانب واجب است يا خير واينكه آيا من‎از نظر شرع‎مستطيع شناخته م‎شوم يا خير؟

 پاسخ: در مورد سؤال، در صورتي كه متمكن از رفتن به حج م‎باشيد و بعد از مراجعت نيز از لحاظ معاش در مضيقه و سختي واقع نم‎شويد مستطيعه هستيد و حج بر شما واجب است.

سؤال: خانمي از اموال همسرش سهم يك فرزند كه پس از پدر مرحوم شده و نصف هشت يك سهم خود را دارد و غير از خانه‎داري كسب و عايدي ندارد آيا مستطيع است يا خير؟

 پاسخ: از مقدار ثروت آن خانم اطلاع نداريم ولي اگر بقدري مال دارد كه م‎تواند با آن به حج برود و برگردد و راه هم باز باشد و وضع معاش او مختل نم‎شود بايد به حج برود.

سؤال: پدر اينجانب در سال 75 دار فاني را وداع كردند. كل ما ترك مبلغ سه ميليون تومان مي‎باشد از طرفي يك پسر مجرد و يك دختر مجرد بالغ دارند. با توجه به اينكه منطقه ما اكثراً مقلد آيت‎الله گلپايگاني(قدس‎سره) بودند، لذا مستدعي است با دادن فتوا به صورت مكتوب در ذيل ورقه بفرمائيد پدر اينجانب، آيا مستطيع بوده و بايد حج واجب را انجام مي‎دادند يا خير؟ تكليف وصي چه مي‎باشد.

پاسخ: حقير اطلاع از شرايط زندگي مرحوم والد شما را ندارم تا با ملاحظه آن استطاعت او را تشخيص دهم، بطور كلّي مستطيع كسي است كه علاوه بر باز بودن راه براي او و تمكّن از رفتن به مكه مخارج سفر مكه را داشته باشد به طوري كه سفر حج و مخارج لازمه آن باعث بروز نقص و اختلال در زندگي متعارف او نشود.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس