احکام >
مطهرات:
احکام ظرفها
مسأله ۲۲۵- ظرفی که از پوست سگ یا خوک یا مردار ساخته شده خوردن و آشامیدن از آن ظرف حرام است۱ و نباید آن ظرف را در وضو و غسل و کارهایی که باید با چیز پاک انجام داد، استعمال کنند۲. بلکه احتیاط واجب۳ آن است که چرم سگ و خوک و مردار را اگر چه ظرف هم نباشد استعمال نکنند۴.
۱- خوئی، سیستانی، تبریزی، وحید: در صورتی که رطوبتی موجب نجاستش شده باشد...
بهجت: در صورتی که بداند ظرف موجب نجاست خوردنی می شود؛ ولی اگر علم نداشت بنا بر احتیاط اجتناب کند...
اراکی: آشامیدن از آن ظرف حرام است و همچنین خوردن چیزی از آن در صورتی که دارای رطوبتی باشد که موجب نجس شدن آن چیز شود...
۲- نوری: ولی به کار بردن و استعمال آنها در غیر آنچه مشروط به طهارت است، اشکالی ندارد.
فاضل: بلکه احتیاط واجب آن است که آنها را در غیر آنچه طهارت در او شرط است نیز استعمال نکند؛ و همین طور چرم سگ و خوک و مردار، اگر چه ظرف هم نباشد.
سبحانی: ولی استعمال چرم سگ و خوک و مردار در کارهایی که طهارت درآنها شرط نباشد اشکال ندارد.
جوادی آملی: و به احتياط مستحب، چرم سگ و خوک و مردار را اگرچه ظرف هم نباشد، در كارهايی كه طهارت در آنها شرط نيست، استعمال نكنند.
۳- اراکی: و احتیاط واجب ...
خوئی، تبریزی، سیستانی، وحید: و احتیاط مستحب...
۴- بهجت: در استعمالاتی که مشروط به طهارت نیست هم استعمال نکنند.
*****
مکارم: مسأله ۲۴۶ - استفاده از ظرفها و مشکهایی که از پوست مردار یا حیوان نجس العین مثل سگ و خوک درست شده، برای خوردن یا آشامیدن یا آب وضو و غسل و مانند آن جایز نیست؛ امّا برای کارهایی که طهارت در آن شرط نیست (مانند آبیاری زراعت و آب دادن به حیوانات) مانعی ندارد، هر چند احتیاط مستحبّ آن است که به هیچ وجه از آنها استفاده نشود.
زنجانی: مسأله ۲۳۱- آشامیدن از ظرف یا غیر ظرفی که از پوست سگ یا خوک یا مردار ساخته شده و نیز خوردن چیزی از آن در صورتی که به سبب رطوبتی نجس شده باشد، حرام است و نباید آن را در وضو و غسل و کارهایی که باید با چیز پاک انجام داد، استعمال کنند؛ بلکه احتیاط آن است که چرم سگ و خوک و مردار – اگر چه ظرف هم نباشد – و نیز سایر اعیان نجس را در هیچ یک از استعمالات به کار نبرند.
مظاهری: مسأله ۲۰۸- چرم مردار و سگ و خوک، چه ظرف باشند و چه غیر آن، مانند زین دوچرخه و کمربند و کفش و مانند اینها، گرچه نجس می باشند ولی استعمال آنها اشکال ندارد. و چیزهایی که از بلاد کفر می آورند نظیر همان زین دوچرخه و کفش و کمربند و مانند اینها اگر شک کنیم که چرم است یا نه و درصورتی که بدانیم چرم است شک کنیم که از مردار است یا نه، علاوه بر اینکه استعمال آنها مانعی ندارد پاک نیز می باشند.
مسأله ۲۲۶- خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره و استعمال آنها، حرام است۱ ولی استعمال آنها در زینت اتاق حرام نیست و نگاهداشتن نیز حرام نمی باشد۲.
۱- فاضل: حتی استعمال آنها در زینت اتاق حرام می باشد، ولی نگاهداشتن آنها حرام نمی باشد.
نوری: حتی در زینت اتاق؛ و نگاهداشتن آنها حرام است و بر صاحب ظرف واجب است که آن را بشکند و از وضع ظرف بودن خارج کند.
اراکی: اگر چه برای زینت اتاق هم باشد حرام است، بلکه نگاهداشتن آن هرچند استعمال نکند بنابر احتیاط واجب حرام می باشد.
۲- سبحانی: نگاه داشتن نیز –خصوصاً به عنوان ذخیره مالی – حرام نمی باشد.
*****
گلپایگانی، صافی: مسأله ۲۳۲- حرام است خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره و استعمال آنها مطلقاً بنابر احتیاط واجب؛ و حرمت نگاهداشتن آنها به قصد ذخیره مالی، نه به عنوان ظرف، معلوم نیست اگر چه احوط است.
خوئی ، تبریزی، مسأله: مسأله ۲۳۴ سیستانی: مسأله ۲۲۷- خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره (خوئی، سیستانی: بلکه بنابراحتیاط واجب مطلق استعمال آنها) حرام است، ولی زینت نمودن اتاق و مانند آن و نگاهداشتن آنها مانعی ندارد (خوئی،سیستانی: اگر چه احوط ترک است) و همچنین است ساختن ظرف طلا و نقره و خرید و فروش آنها برای زینت نمودن یا نگاهداشتن.
امام خامنه ای: رساله آموزشی ص ۷۴:
خوردن و آشامیدن در ظرفی که از طلا یا نقره ساخته شده، حرام است، ولی نگهداشتن آن یا استفادههای دیگر از آن ـ غیر از خوردن و آشامیدن ـ حرام نیست.
زنجانی: مسأله ۲۳۲- خوردن و آشامیدن از کاسه و سایر ظروف شرب که از طلا یا نقره ساخته شده باشد، حرام است، بلکه احتیاط در اجتناب از هرگونه استعمال این ظروف می باشد، بنابر این زینت نمودن اتاق و مانند آن با کاسه طلا و نقره بنابر احتیاط جایز نیست.
بهجت: مسأله ۲۲۷– خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره حرام است ولی نگهداری و یا استعمال آنها در زینت اتاق حرام نمی باشد و در غیر زینت، محلّ احتیاط است.
وحید: مسأله ۲۳۴ - خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره حرام است، و بنابراحتیاط واجب مطلق استعمال آنها هرچند زینت نمودن اتاق باشد، جایز نیست ولی نگاه داشتن آنها مانعی ندارد، و ساختن ظرف طلا و نقره و اجرت گرفتن بر آن و خرید و فروش آنها جایز است، مگر برای زینت نمودن که محلّ اشکال است.
مکارم: مسأله ۲۴۷ - خوردن و نوشیدن از ظرف طلا و نقره و استفاده از آنها، حرام است بلکه استفاده از آنها برای تزیین، و یا هر منظور دیگر نیز جایز نیست (بنابراحتیاط واجب).
جوادی آملی: مسأله ۲۳۲- خوردن و آشاميدن از ظرف طلا و نقره، نيز استعمال آنها در شئون زندگی، حرام است و احتياط واجب، ترک تزيين اتاق به آنهاست.
مظاهری: مسأله ۲۰۹- خوردن و آشامیدن از ظرف طلا و نقره حرام است ولی استعمال آنها در مثل زینت اتاق حرام نیست و نگاه داشتن آنها نیز حرام نمی باشد.
مسأله ۲۲۷- ساختن ظرف طلا و نقره و مزدی که برای آن می گیرند۱ حرام نیست۲.
۱- مظاهری: و خرید و فروش آنها...
۲- اراکی، نوری: حرام است.
خوئی، تبریزی، سیستانی، وحید: رجوع کنید به ذیل مسأله 226.
*****
گلپایگانی، صافی: مسأله ۲۳۳- ساختن ظرف طلا و نقره به قصد خوردن و آشامیدن از آن و سایر استعمالات محرمه و اجرت ساختن آن حرام است.
مکارم: مسأله ۲۴۸ - از ساختن ظروف طلا و نقره و مزدی که در مقابل آن می گیرند بنابر احتیاط واجب باید اجتناب کرد، همچنین از خرید و فروش آنها؛ و پولی که در مقابل آن گرفته می شود نیز اشکال دارد.
بهجت: مسأله ۲۲۸- ساختن ظرف طلا و نقره برای استعمال حرام، حرام است و در غیر این صورت حرام نیست و نیز مزدی که برای آن می گیرند، حرام نیست.
سبحانی: مسأله ۱۹۱ – از ساختن ظرف طلا و نقره و مزدی که برای آن می گیرند بنابراحتیاط باید اجتناب کرد .
زنجانی: مسأله ۲۳۳- ساختن کاسه طلا و نقره و مانند آن و مزدی که برای آن می گیرند و نگاهداری آنها حرام نیست، هرچند احتیاط مستحب در ترک این کارها می باشد.
جوادی آملی: مسأله ۲۳۳- ساختن ظرف طلا و نقره كه مصرفی غير از حرام نداشته و به همين قصد ساخته میشود، نيز مزدی كه برای آن گرفته میشود، حرام است.
مسأله ۲۲۸- خرید و فروش ظرف طلا و نقره۱ و پول عوضی هم که۲ فروشنده می گیرد حرام نیست۳.
۱- بهجت: برای غیر استعمالات حرام اشکالی ندارد...
جوادی آملی: خريد و فروش ظرف طلا و نقره كه مصرفی غير از حرام ندارد...
۲- بهجت: پول و عوضی هم که...
فاضل: پولی را که...
۳- اراکی، نوری: حرام است.
خوئی، سیستانی، تبریزی، وحید: رجوع کنید به ذیل مسأله ۲۲۶.
مکارم، مظاهری: رجوع کنید به ذیل مسأله ۲۲۷.
*****
گلپایگانی، صافی: مسأله ۲۳۴- خرید و فروش ظرف طلا و نقره به قصد خوردن و آشامیدن و سایر استعمالات محرمه و پول و عوضی هم که فروشنده می گیرد، حرام است.
زنجانی: مسأله ۲۳۴- خرید و فروش کاسه طلا و نقره و پول و عوضی که فروشنده می گیرد حرام نیست، همچنین استعمال غیر ظرف شرب هرچند از طلا و نقره ساخته شده باشد مانعی ندارد، اگر چه احتیاط استحبابی در اجتناب از تمام آنها است.
سبحانی: مسأله ۱۹۲ - از خرید و فروش ظرف طلا و نقره و سودی هم که فروشنده می گیرد بنابراحتیاط باید اجتناب کرد.
مسأله ۲۲۹- گیره استکان که از طلا یا نقره می سازند اگر بعد از برداشتن استکان ظرف به آن گفته شود، استعمال آنچه به تنهایی و چه با استکان، حرام است و اگر ظرف به آن گفته نشود استعمال آن مانعی ندارد۱.
۱- سبحانی: و نیز باید از سرمه دان و عطر دان طلا اجتناب کرد.
*****
خوئی، وحید: مسأله ۲۳۵، سیستانی: مسأله ۲۲۸- گیره استکان که از طلا یا نقره می سازند اگر (خوئی، وحید: بعد از برداشتن استکان) ظرف به آن گفته شود حکم استکان طلا و نقره را دارد، و اگر ظرف به آن گفته نشود استعمال آن مانعی ندارد.
زنجانی: مسأله ۲۳۵- استعمال گیره استکان که از طلا و نقره ساخته می شود، مانعی ندارد.
مکارم: مسأله ۲۴۹ - آنچه را ظرف نمی گویند، مانند گیره استکان و غلاف شمشیر و امثال اینها اگر از طلا یا نقره باشد اشکال ندارد، ولی بنا بر احتیاط واجب از عطردان و سرمه دان و مثل آنها باید اجتناب کرد.
مسأله ۲۳۰- استعمال ظرفی که روی آن را آب طلا یا آب نقره داده اند اشکال ندارد۱.
۱- بهجت: اشکال دارد، اگر چه به حدّی نباشد که دو ظرف متّصل به حساب بیاید.
وحید: ولی ظرفی که نقره کاری شده از جای نقره کاری شده آن چیزی نخورند و نیاشامند.
مسأله ۲۳۱- اگر ظرفی را با طلا یا نقره مخلوط کنند و ظرف بسازند۱، چنانچه مقدار آن فلز به قدری زیاد باشد که۲ظرف طلا یا نقره به آن ظرف نگویند۳ استعمال آن مانعی ندارد.
۱- زنجانی: اگر فلزی را با طلا و نقره مخلوط کنند و کاسه و مانند آن بسازند...
۲-بهجت: به قدری زیاد باشد که عرفاً...
۳- اراکی: بلکه به نام آن فلز بنامند مثلاً ظرف مسی...
*****
خوئی، تبریزی، وحید: مسأله ۲۳۷، سیستانی: مسأله ۲۳۰- اگر فلزی را با طلا یا نقره مخلوط کنند و ظرف بسازند، چنانچه مقدار آن فلز بهقدری باشد که ظرف طلا یا نقره به آن ظرف نگویند، استعمال آن مانعی ندارد.
امام خامنه ای: رساله آموزشی ص ۷۴:
ظرفهایی که آب طلا یا نقره به آن داده شده، و یا از فلزی ساخته شده که قدری طلا یا نقره مخلوط دارد به طوری که به آن ظرف طلا یا نقره نمیگویند، حکم ظروف طلا و نقره را ندارند.
مکارم: مسأله ۲۵۱ - هرگاه فلز دیگری را با طلا یا نقره مخلوط کنند و ظرف بسازند، چنانچه به آن ظرف طلا یا نقره نگویند استعمال آن مانعی ندارد، ولی اگر فقط طلا و نقره را با هم مخلوط کنند حرام است.
مسأله ۲۳۲- اگر انسان غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است در ظرف دیگر بریزد این استعمال جایز است۱ ولی اگر۲ بخواهد از ظرف دوم غذا بخورد و خالی کردن ظرف۳ برای آن نباشد که غذا خوردن از ظرف طلا یا نقره جایز نیست این استعمال حرام می باشد۴.
۱- سیستانی: چنانچه ظرف دوم - به حسب متعارف - واسطه خوردن از ظرف اول نباشد اشکال ندارد.
نوری: اگر انسان غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به این منظور که غذا خوردن در ظرف طلا و نقره حرام است در ظرف دیگر بریزد این استعمال جایز است...
۲- اراکی: و اگر...
۳- بهجت: ظرف اوّل...
۴- نوری: ولی خوردن غذا از ظرف دوم مانعی ندارد.
اراکی: حرام نمی باشد.
*****
فاضل: مسأله ۲۳۷- اگر انسان غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به قصد خوردن و آشامیدن، در ظرف دیگر خالی کند این استعمال حرام می باشد اما اگر بخواهد غذا را بخورد و چون در ظرف طلا و نقره حرام است غذا را در ظرف دیگر بریزد، اشکال ندارد و در هر صورت غذا خوردن از ظرف دوم که طلا و نقره نیست اشکال ندارد.
خوئی، گلپایگانی، تبریزی، وحید، صافی: مسأله ۲۳۸، مظاهری: مسأله ۲۱۴- اگر انسان غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به قصد این که چون غذا خوردن در ظرف طلا و نقره حرام می باشد، در ظرف دیگر بریزد. اشکال ندارد* و اگر به این قصد نباشد، ریختن غذا از ظرف طلا یا نقره در ظرف دیگر حرام است، ولی در هر دو صورت خوردن غذا از ظرف دوم مانعی ندارد..
. خوئی: خوردن غذا از ظرف دوم در صورتی که عرفاً نگویند از ظرف طلا و نقره غذا می خورد مانعی ندارد.
*تبریزی: چنانچه استعمال ظرف طلا و نقره صدق نکند اشکال ندارد...
.تبریزی: خوردن غذا از ظرف دوم، در صورتی که عرفاً نگویند از ظرف طلا و نقره غذا می خورد مانعی ندارد.
. وحید: خوردن غذا از ظرف دوم در صورتی که عرف آن را انتفاع از ظرف طلا ونقره نداند مانعی ندارد.
زنجانی: مسأله ۲۳۸- اگر انسان غذایی را که در کاسۀ طلا یا نقره است به قصد این که چون غذا خوردن در کاسۀ طلا و نقره حرام می باشد، در کاسه دیگر بریزد، خوردن غذا از ظرف دوم در صورتی که عرفاً نگویند ظرف طلا و نقره را استعمال می کند مانعی ندارد.
سیستانی: مسأله ۲۳۱ـ اگر انسان غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است در ظرف دیگری بریزد، چنانچه ظرف دوّم ـ به حسب متعارف ـ واسطه خوردن از ظرف اوّل نباشد، اشکال ندارد.
مسأله ۲۳۳- استعمال بادگیر قلیان و غلاف شمشیر و کارد و قاب قرآن۱ اگر از طلا یا نقره باشد اشکال ندارد۲ و همچنین عطردان و سرمه دان۳ و مثل اینها۴.
۱- بهجت: و عطردان و سرمه دان اگر از طلا و نقره باشد، خالی از اشکال نیست بلکه أظهر در عطر دان و سرمه دان، منع است.
۲- جوادی آملی: {و} عطردان، سرمهدان و مانند اينها نيز اگر از طلا يا نقره باشد، دارای همين حکماند.
۳- تبریزی: و قلمدان طلا و نقره.
۴- اراکی: از استعمال عطردان و سرمه دان اگر از طلا یا نقره ساخته شده باشد بنابر احتیاط واجب باید اجتناب کرد.
گلپایگانی: احتیاط واجب آن است که عطردان و سرمه دان طلا و نقره را استعمال نکنند.
صافی: احتیاط آن است که عطردان و سرمه دان طلا و نقره را استعمال نکنند.
خوئی، سیستانی، وحید: احتیاط مستحب آن است که عطردان و سرمه دان (خوئی، وحید: و تریاکدان) طلا و نقره را استعمال نکند.
زنجانی: احتیاط مستحب آن است که عطردان و سرمه دان طلا و نقره و مانند آن را استعمال نکند.
مکارم، سبحانی: رجوع کنید به ذیل مسأله ۲۲۹.
*****
مظاهری: مسأله ۲۱۵- استعمال قاب قرآن، عطردان، سرمه دان و مثل اینها، اگر از طلا یا نقره باشد، جایز است..
مسأله ۲۳۴- استعمال ظرف طلا یا نقره در حال ناچاری اشکال ندارد1 و برای وضو و غسل هم در حال تقیّه می شود ظرف طلا و نقره را استعمال کرد، بلکه گاهی واجب است.
۱- سبحانی: [پایان مسأله]
گلپایگانی، فاضل، صافی: مگر برای وضو و غسل، که در حال ناچاری هم نمی شود از ظرف طلا و نقره استفاده کرد.
بهجت: برای غیر وضو و غسل اشکال ندارد.[پایان مسأله]
*****
خوئی، تبریزی، وحید: مسأله ۲۴۰، سیستانی: ۲۳۳- خوردن و آشامیدن از ظرف طلا يا نقره در حال ناچاری به مقدار دفع ضرورت اشکال ندارد، ولی زیاده بر این مقدار جایز نیست.
مظاهری: مسأله ۲۱۶- خوردن و آشامیدن ازظرف طلا و نقره در حال ناچاری اشکال ندارد.
جوادی آملی: مسأله ۲۴۰- استعمال ظرف طلا يا نقره در حال ناچاری به مقدار ضرورت اشكال ندارد و برای وضو و غسل در حال اضطرار هم مانند تقيّه، میتوان ظرف طلا و نقره را استعمال كرد، بلكه گاهی واجب است.
مکارم: مسأله ۲۵۳ - استفاده از ظرف طلا یا نقره در حال ناچاری جایز است و برای وضو و غسل نیز در حال تقیه مانعی ندارد.
زنجانی: مسأله ۲۴۰- استعمال کاسه طلا و نقره مانند خوردن و آشامیدن از آنها در حال ناچاری به مقدار ضرورت اشکال ندارد؛ ولی بیشتر از این مقدار جایز نیست.
مسأله ۲۳۵- استعمال ظرفی۱که معلوم نیست از طلا یا نقره است یا از چیز دیگر اشکال ندارد۲.
۱- زنجانی: استعمال کاسه ای ...
مکارم: مسأله ۲۵۴ - هرگاه شک کند ظرفى از طلا يا نقره است يا جنس ديگر، استفاده از آن اشکال ندارد، تفحّص و جستجو نيز لازم نيست
مسائل اختصاصی
نوری: مسأله ۲۳۶- همانطور که استعمال ظرف طلا و نقره و ساختن و خریدن و فروختن و نگاهداشتن و هرگونه استفاده از آن و اجرت برای ساختن و اصلاح آن حرام است، ساختن اشیائی از قبیل تخت و زین اسب و لوح و امثال آن از طلا و نقره، هر چند که ظرف نیست، نیز حرام است و راکد نگه داشتن این قبیل منابع ثروت جایز نیست و اسراف است. و آنچه که در روایات، حکم به جواز آن شده است، ساختن و استعمال اشیائی است که حقیر یا تابع چیز دیگری مانند حلقه شمشیر و قاب قرآن است.
مکارم: مسأله ۲۵۵- آنچه را طلای سفید می گویند نیز در حکم طلای سرخ و زرد است، ولی پلاتین که فلز دیگری است اشکال ندارد.
سبحانی: مسأله ۲۳۲- استعمال طلای سفید حکم طلای سرخ و زرد را دارد ولی استعمال پلاتین –که اهل فن می گویند فلز دیگری است – اشکال ندارد