فتاوای آیةالله العظمی جوادی آملی (مدّظله) - بیمه

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > بیمه:

فتاوای آیةالله العظمی جوادی آملی (مدّظله)

مسئله ۱- بىمه قراردادى است بىن بىمه­شونده و مؤسسه ىا شرکت بىمه­گر که اىن قرارداد مانند ساىر عقدها اىجاب و قبول دارد. همان شراىطى که در دیگر عقدها برای موجب و قابل و عقد معتبر است در اىن عقد نىز معتبر است و مىتوان اىن عقد را با هر زبانى اجرا کرد. در بیمه عقد قولی لازم نیست؛ بلکه عقد فعلی (معاطات) کافی است.
مسئله ۲- در بىمه، افزون بر بلوغ و عقل و اختىار چند شرط دىگر هم معتبر است مانند:
۱- تعىىن مورد بىمه مانند شخص، محل کسب، اتومبىل، کشتى، هواپىما و... .
۲- تعىىن دو طرف عقد که اشخاص حقیقی هستند، ىا حقوقی مانند: مؤسسه ـ شرکت ـ دولت و... .
۳- تعىىن مبلغى که باىد پرداخت شود.
۴- تعىىن اقساطى که باىد پرداخت شود. و تعىىن زمان پرداختن اقساط.
۵- تعىىن زمان بىمه که از آغاز فلان ماه ىا سال تا چند ماه ىا چند سال.
۶- تعىىن خطرهاىى که سبب خسارت مىشود، مثل حرىق، غرق­شدن، سرقت، بیماری، وفات و هر نوع آسیبی که موجب خسارت مىشود مىتواند مورد قرارداد باشد.
مسئله ۳- بىمه، قرار­داد مستقل است؛ هرچند مىتوان آن را به عنوان  بعض عقود دىگر از قبىل صلح، یا در ضمن عقود دیگر اجرا کرد. مثلاً بىمهشونده مبلغى را ماهانه ىا سالانه ىا ىکجا به بىمهگر هبه مىکند و در ضمن عقد هبه، با بىمهگر شرط مىکند که در فرض پىشآمد هر نوع خسارتى که در بىمهنامه ذکر شده، بىمهگر آن را جبران کند و بر بىمهگر نىز واجب است به اىن شرط وفا کند و خسارت بىمهکننده را بپردازد، بنابراىن، عقد بىمه به تمام اقسام آن می­تواند ىک نوع هبه معوضه بوده و صحىح باشد.
مسئله ۴- لازم نىست در قرار بىمه مىزان خسارت تعىىن شود پس اگر قرار بگذارند که هر نوع خسارت وارد شده را جبران کنند، صحىح است.
مسئله ۵- قرارداد بىمه به چند صورت انجام­یافتنی است: 1. بىمهشونده بگوىد: برعهدهٔ من است که مبلغى را ماهانه ىا سالانه ىا ىکجا به فلان شرکت بپردازم و در برابر آن، شرکت نامبرده خسارتى که از ناحىهٔ مثلاً حرىق ىا سرقت به مغازهٔ من وارد شده، جبران نماىد و بىمه­گر نیز آن را بپذیرد، 2. بىمه­گر بگوىد بر عهدهٔ من است که خسارت وارد شده از ناحىهٔ مثلاً حرىق ىا سرقت به مؤسسه شما را در برابر فلان مبلغ بدهى که به شما دارم بپردازم. بىمهشونده نیز آن را قبول کند. البته باىد تمام قىودى که سبب خسارت مىشود مشخص شود و قرارداد بر اساس آن، انجام گیرد.
مسئله ۶- ظاهراً تمام اقسام بىمه مانند: بىمهٔ عمر، بىمهٔ کالاهای تجاری، بناها، کشتى­ها، هواپىماها، بىمه کارمندان دولت، مؤسسات، بىمهٔ روستائیان و شهروندان با داشتن شراىط ذکر شده صحىح است.

 
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس