احکام >
تلقیح:
فتاوای آیات عظام: امام خمینی، نوری همدانی، مظاهری و جوادی آملی
مسأله ۲۸۷۴- وارد نمودن مني مرد را در رحم زوجه او با آلاتي مثل آب دزدك۱ ، اشكال ندارد، لكن بايد از مقدمات حرام احتراز نمايند، پس اگر مرد با رضايت زن، اين عمل را خودش انجام دهد و مني خود را به وجه حلالي بدست بياورد مانع ندارد.
۱- جوادی آملی: تلقیح و تزریق و وارد نمودن منى و نطفه مرد را در رحم همسر او با آلاتى مثل آب دزدک...
مسأله ۲۸۷۵- اگر مني مرد را در رحم زنش وارد نمودند۱ چه به وجه حلال يا حرام و از آن، بچه توليد شد، اشكالي نيست كه بچه مال مرد و زن است و همه احكام فرزند را دارد.
۱- جوادی آملی: اگر منى و نطفه مرد را در رحم زنش وارد و تلقیح و تزریق نمودند...
مسأله ۲۸۷۶- جايز نيست داخل نمودن مني اجنبي را در زحم زن اجنبيه۱، چه با اجازه زن باشد يا نه و چه شوهر داشته باشد يا نه و چه با اجازه شوهر باشد يا نباشد.
۱- جوادی آملی: تلقیح و تزریق منى و نطفه اجنبى و نامحرم در رحم زن نامحرم...
مسأله ۲۸۷۷- اگر مني مرد را داخل رحم زن اجنبيه نمودند۱ و معلوم شد بچه از آن مني است، پس اگر اين عمل به طور شبهه بوده مثل آن كه گمان مي كرد زن خودش هست و زن نيز گمان مي گرد مني شوهر هست و بعد از عمل معلوم شد از شوهر نيست ، اشكالي نیست که بچه شرعا از این مرد وزن است و تمام احکام فرزندی را دارد۲ولکن اگر از روي علم و عمد باشد، محل اشكال است و بايد احتياط در جميع مسائل مراعات شود، لكن اشكالي نيست كه اگر اين بچه دختر باشد، پدر نمي تواند او را به زني بگيرد و اگر پسر باشد نمي تواند مادرش را بگيرد و نمي تواند دختر به محارمش اگربه عقد صحيح بود شوهر كند و پسر محارمش را بگيرد، لكن بايد در تمام مسائل ديگر احتياط نمايد.
۱- جوادی آملی: اگر منى و نطفه مردى را داخل رحم زن اجنبیه و نامحرم تلقیح و تزریق نمودند...
۲- مظاهری: ولکن اگر از روی علم و عمد باشد بچه حرامزاده است وکلیه احکام ولد زنا بر ا و بار است.
مسائل اختصاصی
مظاهری: مسئله ۲۰۲۶- اگر نطفه مرد و نطفه زن او را در رحم مصنوعى پرورش دادند و بچّهاى متولد شد اين بچّه حلالزاده است و ملحق به پدر و مادر است و نيز اگر نطفه مردى را با نطفه زن اجنبيه پرورش دادند و بچّه توليد شد اين بچّه ولد شبهه است و ملحق به پدر و مادر است و صورت اوّل و دوّم در احكام با هم فرقى ندارند.
مظاهری: مسئله ۲۰۲۷- قرار دادن نطفه منعقد شده زن و شوهر در رحمِ زنِ بيگانه (رحم اجارهاى)، در صورت ضرورت جايز است و بهتر است صاحب رحم اجارهاى بدون شوهر باشد و به عقدِ صاحبِ نطفه درآيد.
مظاهری:مسئله ۲۰۲۸- صاحبِ رحم اجارهاى در احكام محرميّت و ارث و ازدواج و ... ، مادرِ طفل محسوب نمىشود. ولى اگر آن زن پس از تولّد بچّه، شير داشته باشد و به او شير كامل بدهد، مادرِ رضاعى طفل مىشود و همه احكام مادرِ رضاعى براى او صدق مىكند. همچنين اگر آن زن به عقد صاحب نطفه درآمده باشد، در بدو تولّد به او محرم است
جوادی آملی: مسأله ۲۹۲۶- جایز است گرفتن نطفهٔ مردى در صورتى که مقدمات حرام نداشته باشد و گذاشتن آن نطفه در رحم مصنوعى و تربىت کردن آن به منظور تولىد بچه و چنانچه از این راه بچهاى تولىد گردد، آن بچه مال صاحب نطفه است و احکام پدر و فرزندى بین آنها برقرار مىشود ولی این بچه مادر ندارد.