احکام >
متفرقه:
حکم کشتن گربه مرجع تقلید آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)
سوال با سلام من در خانه ام چندتا پرنده دارم ک خیلی بهشون وابسته هستم یه روز گربه ۳۳ تا جوجه کبک هایم را کشت و هیچ کدوم نخورد فقط کشت با این حال دلم نیامد گریه را بکشم تا روزی که یک پرنده گران قیمت خریدم ک گربه پرنده را از قفس کشید بیرون و برد من هم ۳ تا از گربه هایی ک به خانمان میامدند کشتم اما الان خیلی عذاب وجدان گرفتم شب ها خوابم نمییره میخوام بدونم ایا گناهی مرتکب شدم کشتن گربه ها از روی ازار و اذیت نبود فقط میخواستم پرنده های دیگه ام در امان باشن
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
جواب:بسم الله الرحمن الرحیم
والسلام علی عبادالله الصالحین.
تشکر از اعتمادتان به سایت انهار.
در اسلام، از آزار و اذیت حیوانات و کشتن بی دلیل آنها ( مخصوصا نسبت به حیوانات غیر موذی) نهی شده است.
در هر صورت توبه و استغفار کنید و به فقیر صدقه بدهید.
در کتاب وسائل الشیعة، ج ۱۲، ص۵، ح ۱۵۴۹۴ در روایتی از امام صادق (علیه السلام) آمده است که: «این عمل، از زشت ترین گناهان شمرده شده است».
البته باید به درگاه الهی توبه و طلب آمرزش کنید. اما در ارتباط با اینکه آیا کفاره ای نسبت به این عمل، واجب می شود یا نه؟ به حدیثی در این باره توجه کنید:
در کتاب وسائل الشیعة، ج۱۱، ص۵۲۱، ح ۱۵۴۳۱ آمده است که: فردی به نام ابا حمزه، کبوتران نوه اش را از روی غضب سر می برد و گویا بعدها از این عمل خویش پشیمان شده و شرح این واقعه را در سفری که به مکه داشته برای امام باقر (علیه السلام) بیان می کند. امام به او می فرمایند: اى ابا حمزه، کار زشتی انجام دادی، نمی دانى که چون اهل زمین بچه هاى ما را به بازى گیرند، با بال زدن کبوتر، زیان از آنها دفع می شود و ( نیز اینکه) کبوتران در پایان شب، (ما را) به نماز آگاهى دهند. از هر کدامشان یک دینار طلا صدقه بده زیرا از روی خشم آنها را کشتى.
البته علما، از جمله مرحوم مجلسی در بحار الانوار، ج۶۲، ص ۱۵ و مرحوم شیخ حرّ در وسائل الشیعه میفرمایند: امر به پرداخت صدقه در حدیث را حمل بر استحباب مینمایند. بنابر این هر چند در این موضوع، کفاره ای واجب نمی باشد، اما بهتر است بابت کشتن کبوتر مقداری صدقه دهید.
توجه به دو استفتاء در این مورد:
سوال: کشتن حیوانات اهلى مانند گربه، آن هم بطور فجیع که در اطاق حبس شود و با شدت ضربات آن را بکشند و یا پرندهاى مانند کبوتر و کبک اهلى را از روى غضب سر از تنش بکنند موجب صدقه یا مثلا دیه مىشود؟
مرحوم آیةالله العظمی گلپایگانی در مجمع المسائل، ج۳، ص ۲۷۸ میفرمایند:
دیه ندارد و لکن این گونه اذیت به حیوانات، ظلم است و مکافات آن عذاب اخروى است.
سوال: گناهانى از جمله اذیت کردن و یا کشتن حیوانات را چگونه مىتوان جبران کرد؟ آیا با توبه بخشیده خواهد شد؟
مرحوم آیةالله تبریزی استفتاءات جدید ج۲، ص ۲۲۷ میفرمایند: چنانچه شخص از گناهى که کرده توبه کند مورد عفو قرار مىگیرد لکن اگر مال دیگرى را تلف کرده باید صاحب مال را راضى کند و حقّ او را اداء کند یا از او حلالیت بگیرد، و اللّه العالم. یاحقّ.