آیةالله العظمی نورری همدانی - اهمیّت نماز در رساله های مراجع

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > اهمیّت نماز در رساله های مراجع:

آیةالله العظمی نورری همدانی

فضلیت نماز
    
نماز یکی از عبادات بزرگ اسلامی و ستون دین است. مظهر کامل خشوع و خضوع در برابر ذات اقدس الهی است. عبادتی است که در ضمن آن، انسان در پیشگاه مقدس حق تعالی می‌ایستد و به بندگی خویش در مقابل خالق بزرگوار و مالک خود اعتراف می‌کند و حرف دلش را با او می‌گوید و از در گاه مقدس آن ذات ذوالجلال، کمک می‌خواهد و پیشانی در آستانه پاک او به خاک می‌ساید و حوائج خود را از او می‌طلبد.
حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: «هر چیزی را چهره‌ای است و چهره دین شما نماز است و سعی کنید کمال و زیبایی این چهره را حفظ کنید.» و نیز فرمودند: «نماز ستون دین است.»
و همینطور که در راه بر پا ساختن یک خیمه، دیوار و سقف طناب و میخ در صورتی به درد می‌خورد و در تشکیل خیمه نقش دارد که، ستون آن خیمه بر پا باشد، نماز هم نقش ستون را در خانه و خیمه دین دارد که بدون آن، اعمال دیگر بی‌اثر و بی‌نتیجه است.
معاویه بن وهب،که یکی از راویان احادیث است از حضرت صادق (علیه السلام) پرسید: «با فضلیت‌ترین عملی که بندگان خدا با انجام آن به خداوند تقرب پیدا می‌کنند کدام است؟» حضرتش در پاسخ فرمودند: «بعد از خداشناسی هیچ عملی را که با فضلیت‌تر از نماز باشد، سراغ ندارم.» و نیز حضرت صادق (علیه السلام) فرمودند: «محبوب‌ترین اعمال در نزد خداوند نماز است و آن آخرین وصایای پیغمبران خدا است. یعنی آخر ین موضوعی که به مردم درباره آن وصیت می‌نموده‌اند، نماز است.»
حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) نیز فرمودند: «اَحَبُّ الأَعْمٰالِ اِلَی الله عَزَّوَجَلَّ الصَّلوةُ وَ البِرُّ وَ الجِهادُ» یعنی: محبوب‌ترین اعمال در پیشگاه خداوند متعال سه چیز است:
نماز.
نیکی و احسان به مردم.
جهاد در راه خداوند.
در نهج البلاغه، از حضرت امیرمؤمنان (علیه السلام) نقل می‌کند که حضرتش اصحاب خود را به مواظبت درباره نماز توصیه می‌کردند و می‌فرمودند: «به وسیله نماز خواندن به خداوند تقرب پیدا کنید، که نماز به طور فرض و وجوب بر همه مؤمنان نوشته شده است و در اهمیت آن همین اندازه کافی است که هنگامی که از اهل جهنم پرسیده می‌شود: مٰا سَلَکَکُمْ فیٖ سَقرَ[۱] ارتکاب چه عملی شما را به جهنم کشانده است؟ در جواب می‌گویند: لَمْ نَکُ مِنَ المُصَّلیٖنَ[۲] یعنی: ما چون جزء نمازگذاران نبودیم سرانجام به جهنم افکنده شدیم. سپس افزودند که حضرت پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلّم) نمازهای پنجگانه را به نهر آبی که در جلو خانه انسان واقع شده است و انسان روزی پنج مرتبه خود را در آن شستشو می‌دهد تشبیه کردند و روشن است کسی که روزی پنج مرتبه در نهر آبی خود راشستشو دهد چیزی از آلودگی در وجود او نمی‌ماند.
بعد از آن فرمودند: حق نماز را افرادی شناختند که هرگز اشتغالات و سرگرمیها و زینت‌ها و زیورهای دنیا آنان را از نماز غافل نمی‌کند که خداوند درباره آنان فرمودند: رِجالٌ لاتُلْهیهِمْ تِجٰارَةٌ وَ لابَیْعٌ عَنْ ذِکْرِاللهِ وَ اِقامِ الصَّلوةِ[۳]. یعنی مردانی که، تجارت و خرید و فرش آنان را از یاد خداوند و نماز خواندن مشغول و غافل نمی‌سازد.»
نماز را باید بطور کامل، یعنی باید سعی کرد نماز را مطابق موازین اسلامی بجا آورد که این موضوع یکی از علایم کمال یک مسلمان است.
هارون بن خارجه که یکی از رجال حدیث است. می‌گوید: در محضر حضرت صادق (علیه السلام) نام مردی از دوستان خود را بردم و ا ز او به عنوان داشتن کمالات انسانی و اسلامی، ستایش کردم، حضرتش در این مورد از من پرسیدند:
«کیف صَلوتُهُ؟» یعنی نماز او چگونه است؟ که از این بیان این مطلب به دست می‌آید که شخص در صورتی قابل ستایش و تمجید است که نمازش کامل باشد. و نیز حضرت صادق (علیه السلام) فرمود: «نخستین عملی که در روز قیامت مورد محاسبه الهی قرار می‌گیرد نماز است که اگر آن مورد قبول واقع شد و با موازین اسلامی مطابق گردید سایر اعمال نیز مورد قبول واقع می‌شود و اگر آن مردود شد، اعمال دیگر نیز مردود می‌گردد.»
 حضرت پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلّم) نیز فرمودند: «در روز قیامت که بنده خداوند به پیشگاه خداوند خوانده می‌شود نخستین چیزی که در رابطه با آن، آن بنده مورد سؤال قرار می‌گیرد نماز است که اگر آن را درست و کامل به جا آورده است نجات پیدا می‌کند وگرنه در آتش دوزخ افکنده می‌شود.»
[۱]. سوره مدّثر، آیه ۴۲.
[۲]. سوره مدّثر، آیه ۴۳.
[۳]. سوره نور، آیه ۳۷.
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس