حکم نماز روی میز یا مُهر پایه دار مرجع تقلید آیةالله العظمی وحید خراسانی (مدظله) - نماز

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > نماز:

حکم نماز روی میز یا مُهر پایه دار مرجع تقلید آیةالله العظمی وحید خراسانی (مدظله)

سوال با سلام
به علت مشکل زانو نمی توانم به صورت عادی نماز بخوانم و پزشک توصیه کرده برای جلوگیری از تشدید آرتروز، روی میز (پایه مهر) نماز بخوانم.
۱. لطفا حکم شرعی نماز خواندن با پایه مهر را بفرمایید.
۲. روش نمازخواندن (رکوع، سجده ، تشهد و ...) با پایه مهر را بیان کنید.
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی(مدظله)
 
جواب:بسم الله الرحمن الرحیم
والسلام علی عبادالله الصالحین
والسلام علی من اتبع الهدی
والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته
با تشکر از اعتماد شما به «سایت انهار»
بزرگوار.
ابتدا برخی از احکام رکوع و سجده را مطابق با فتوای حضرت آیةالله العظمی وحید خراسانی (مدّظلّه) مشاهده بفرمائید:
در باره سجده
کسی که نتواند به اندازه ركوع شرعى خم شود
مسأله ۱۰۴۵ ـ هرگاه نتواند به اندازه ركوع شرعى خم شود بايد به چيزى تكيه دهد و ركوع شرعى را به جا آورد ، و اگر موقعى هم كه تكيه داده نتواند ركوع شرعى را به جا آورد ، در صورتى كه متمكّن از ركوع عرفى است ، بنابر احتياط واجب بايد ركوع عرفى را به جا آورد، و به سر هم در حال قيام اشاره به ركوع بنمايد ، و اگر نتواند به اندازه ركوع عرفى هم خم شود ، يا هيچ نتواند خم شود ، بنابر احتياط واجب موقع ركوع بنشيند و نشسته ركوع كند، و نماز ديگرى هم بخواند و براى ركوع آن در حال ايستادن با سر اشاره نمايد.
مراتب اشاره کردن براى عاجز از ركوع
مسأله ۱۰۴۶ ـ كسى كه وظيفه اش اين است كه براى ركوع با سر اشاره كند ، اگر نتواند با سر اشاره كند بايد به نيّت ركوع چشمها را ، هم بگذارد ، و ذكر آن را بگويد ، و به نيّت برخاستن از ركوع چشمها را باز كند ، و اگر از اين هم عاجز است بايد در قلب خود نيّت ركوع كند و ذكر آن را بگويد.
كسى كه نمى‏تواند ايستاده يا نشسته ركوع كند
مسأله ۱۰۴۷ ـ كسى كه نمى تواند ايستاده يا نشسته ركوع كند حتّى به مقدار عرفى آن ، و فقط مى تواند در حالى كه نشسته است كمى خم شود ، بايد ايستاده نماز بخواند و براى ركوع با سر اشاره نمايد ، و در صورتى كه خم شدنش در حال نشستن به حدى باشد كه ركوع عرفى براى نشسته صدق كند ، احتياط واجب اين است كه نماز ديگرى هم بخواند ، و موقع ركوع آن بنشيند و به همان اندازه خم شود.
در باره سجده
كسى كه در بين نماز از ايستادن یا نشستن عاجز شود
مسأله ۹۷۸ ـ كسى كه در بين نماز از ايستادن عاجز شود و عجزش تا آخر وقت باقى نباشد ، بايد نماز را در حال قدرت ايستاده بخواند ، و در صورتى كه عجزش تا آخر وقت باقى باشد ، بايد بقيّه نماز را نشسته بخواند...
کسی که مى‏تواند ايستاده نماز بخواند اگرچه با تکیه دادن
مسأله ۹۷۹ ـ تا انسان مى تواند ايستاده نماز بخواند ، نبايد بنشيند ، مثلا كسى كه موقع ايستادن بدنش حركت مى كند ، يا مجبور است به چيزى تكيه دهد ، يا بدنش را كج كند ، يا خم شود ، يا پاها را بيشتر از معمول گشاد بگذارد به گونه اى كه در اين سه صورت ايستادن صدق كند ، بايد به هر طور كه مى تواند ايستاده نماز بخواند ، ولى اگر به هيچ قسم نتواند بايستد ، بايد راست بنشيند و نشسته نماز بخواند.
كسى كه نشسته نماز مى‏خواند ولی بتواند براى ركوع بايستد
مسأله ۹۸۱ ـ كسى كه نشسته نماز مى خواند ، اگر بعد از خواندن حمد و سوره يا تسبيحات بتواند بايستد و ركوع را ايستاده به جا آورد ، بايد بايستد و از حال ايستاده به ركوع رود...
كسى كه نشسته نماز مى‏خواند و در بين نماز بتواند بايستد
مسأله ۹۸۳ ـ كسى كه نشسته نماز مى خواند ، اگر در بين نماز بتواند بايستد ، بايد مقدارى را كه مى تواند ، ايستاده بخواند...
بزرگوار
به طور کلی خواندن نماز با سنّ بالا و داشتن دردهای مفاصل و زانو درد و بدن درد البته کمی سخت و مشکل است، ولی اینکه بلافاصله برخی از پزشکان توصیه می کنند برای جلوگیری از تشدید آرتروز نماز روی میز یا پایه مُهر خوانده شود قابل تأمل است.
بلافاصله و به محض پیدا شدن درد زانو و درد پا و درد مفاصل و سختی نشستن و برخاستن نمی توان تصمیم گرفت که نماز روی میز و صندلی یا مهر پایه دار خوانده شود.
قاطعاً خدمت شما عرض می کنم که حدود ۸۰% نمازهایی که به این صورت ها خوانده می شود اشکال دارد و باطل است.
بنابراین مطابق با احکامی که ابتدا مطابق با فتوای حضرت آیةالله العظمی وحید خراسانی (مدّظلّه) بیان شد باید انسان به طور قطع و یقین از نشستن و ایستادن و انجام رکوع و سجده عاجز و ناتوان باشد تا مجاز باشد نماز را روی میز و صندلی یا مهر پایه دار بخوانند.
اگر بینی و بین الله به هیچ اسمی که توضیح داده شد نتوانید بایستید و نتوانید او کنید و نتوانید سجده کنید می توانید نماز خود را نشسته به جا آورید و رکوع و سجده را با ایماء و اشاره و خم کردن سر و بستن چشم انجام دهید.
اما اگر مطابق با احکامی که بیان شد واقعاً از ایستاده نماز خواندن و ایستاده رکوع کردن و نیز از انجام سجده ها ناتوان باشید؛
وظیفه شما برای رکوع به شرح ذیل است:
مسأله ۱۰۳۶ ـ كسى كه نشسته ركوع مى كند ، بايد به قدرى خم شود كه صورتش مقابل زانوها برسد، و احوط آن است كه به قدرى خم شود كه اگر ايستاده ركوع مى كرد به همان مقدار خم مى شد.
مسأله ۱۰۴۶ ـ كسى كه {نمی تواند رکوع کند} وظيفه اش اين است كه براى ركوع با سر اشاره كند، اگر نتواند با سر اشاره كند بايد به نيّت ركوع چشمها را، هم بگذارد، و ذكر آن را بگويد، و به نيّت برخاستن از ركوع چشمها را باز كند، و اگر از اين هم عاجز است بايد در قلب خود نيّت ركوع كند و ذكر آن را بگويد.
و وظیفه شما برای سجده به شرح ذیل است:
اگر نشسته نماز می خوانید و مهر روی پایه یا چیز بلند قرار دارد هنگام سجده کف دست خود و در صورت امکان سر انگشت بزرگ پا را هم به زمین بگذارید و سجده کنید.
و طبق مسأله ۱۰۷۹ ـ كسى كه هيچ نمى تواند سجده نمايد ، بايد براى سجده با سر اشاره كند، و اگر نتواند بايد با چشمها اشاره نمايد، و اگر با چشمها هم نمى تواند اشاره كند، بايد در قلب نيّت سجده كند و ذكر آن را بگويد. . یاحقّ.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس