احکام >
حیض:
اوصاف خون حیض (۲- غلظت)
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَى
مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
وَٱلسَّلَامُ عَلی عِبادِالله
اوصاف خون حیض
(۲- غلظت)
یکی از علائم خون حیض «غلظت» غلیظ بودن است {غلیظ یعنی سفت و سخت بودن} شاید به دلیل همین سفت و سخت و غلیظ بودن خون در زمان قاعدگی، درد و فشار و سوزش احساس می شود زیرا خون حیض مانند خون استحاضه رقیق نیست که راحت و بدون درد و و فشار و سوزش خارج شود. لذا چون خون حیض غلیظ است با درد و سختی خارج میشود و شاید به دلیل همین سفت و سخت و غلیظ بودن خون، هنگام خارج شدن موجب درد و فشار و سوزش میشود.
از نظر علمی، «غلظت» جریان قاعدگی و خون حیض تا حدودی نشانه میزان مخلوط آندومتر یا بافت رحم با خون است. به طور معمول خون قاعدگی به دلیل بافتی که در آن قرار دارد کمی غلیظ تر از خونریزی عادی است. گاهی اوقات وجود لخته های بزرگ و غیر عادی در صورت تکرار شدن در دوره پریود نشانه ای از ابتلا به فیبروم (رشد غیر طبیعی دیواره رحم) می باشد. فیبروم ها اگرچه سرطانی نیستند اما باعث ناراحتی و خونریزی شدید در برخی از خانم ها می شود.
آندومتریوز و درد طاقت فرسا!
کاشته شدن بافت رحم در قسمتی غیر از جدار داخلی رحم را «آندومتریوز» میگویند. در حقیقت بافت داخل رحم «آندومتر» نام دارد و این بافت ممکن است به دلایل مختلفی در مکانهایی به غیر از رحم کاشته شود. برای مثال اگر هنگام عادتماهانه خون به جای اینکه بیرون برود، از لولههای رحم به داخل حفره شکمی بریزد، ممکن است منجر به آندومتریوز شود. عوامل ارثی و تغییرات سلولی نیز میتوانند باعث ایجاد آندومتریوز شوند. یکی از شایعترین علائم این بیماری دردهای هنگام عادتماهانه است که در روزهای سوم و چهارم معمولا بدتر میشود. حتی بعد از اتمام عادتماهانه نیز مدت زیادی طول میکشد تا این درد کاملا از بین برود و درد آن ماه به ماه هم بیشتر میشود.
چرا اینقدر درد!؟
درد قاعدگی اگر فقط در روزهای اول باشد «دیسمنوره» نام دارد که به علت آزاد شدن ماده پروستاگلاندین ایجاد میشود. در این صورت برای رفع درد میتوان از داروهای ضدالتهابی مثل دیکلوفناک یا مفنامیک اسید استفاده كرد. اگر این داروها تاثیرگذار نباشند گاهی میتوان تحتنظر پزشک به طور محدود از قرصهای ضدبارداری استفاده کرد. گاهی اوقات نیز تنگی دهانه رحم باعث ایجاد درد میشود. درواقع اگر درد خیلی شدید نباشد و با مصرف دارو قابل تحمل باشد، طبیعی تلقی میشود. اما اگر از روز دوم یا سوم عادتماهانه بیشتر شود باید به بیماری آندومتریوز شک کنیم که یک بیماری پیش رونده قابل پیگیری و قابل تشخیص است.
«غلظت» دومین علامت خون حیض است
خون حیض غالب اوقات، تیره رنگ و غلیظ است و با حرارت و سوزش بیرون مىآید. افزودن قید «غالب» بدین جهت است كه خونى كه زن در ایام عادت مىبیند محكوم به حیض است، هرچند فاقد ویژگیهاى یاد شده باشد.
جواهر الکلام، ج۳، ص ۱۳۷- ۱۳۹.
فتوای تمام مراجع عظام تقلید:
خون حیض غالباً و بیشتر اوقات غلیظ است.
توضیح المسائل مراجع، مسأله ۴۳۴.