نماز های مستحب - نماز

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > نماز:

نماز های مستحب

مسأله ۳۲-  نمازهای مستحبی (نافله) بسیاری از بین نماز های نافله خواندن نافله های یومیه شبانه روزی خصوصا نماز شب بیشتر سفارش شده است .
مسأله ۳۳- نوافل یومیه نمازهای مستحبی هستند که در هر شبانه‌روز خوانده می‌شوند خواندن این نافله ها بسیار مهم است و ثواب و اجر زیادی برای آن ذکر شده است در میان این نافله ها نافله شب که از نصف شب به بعد خوانده می شود اهمیت ویژه و منحصر به فردی بین همه نمازهای مستحبی دارد این نماز دارای خواص معنوی بسیار است و شایسته است مسلمین و خواندن آن اهتمام داشته باشند.
مسأله ۳۴-  نافله های یومیه عبارتند از:
۱- نافله ظهر: هشت رکعت (چهار نماز دو رکعتی) قبل از نماز ظهر
۲- نافله عصر رکعت (چهار نماز دو رکعتی) قبل از نماز عصر
۳- نافله مغرب چهار رکعت (دو نماز دو رکعتی) بعد از نماز مغرب
۴- نافله عشا دو رکعت (به صورت نشسته) بعد از نماز عشا[۱]
۵- نافله صبح دو رکعت قبل از نماز صبح
۶- نافله شب یازده رکعت از نصف شب تا اذان صبح (بهتر است درثلث آخر شب خوانده شود و هرچه به فجر نزدیکتر باشد فضیلت آن بیشتر است).
مسأله ۳۵ - نافله ی ظهر و عصر در روز جمعه بیست رکعت است یعنی چهار رکعت به نافله ظهر و عصر اضافه می‌شود و بهتر از تمام بیست رکعت پیش از زوال خورشید[۲] به جا آورده شود ولی اگر بعد از زوال تا غروب هم انجام شود اشکال ندارد.
مسأله ۳۶ - اگر نافله ظهر و عصر در وقت نافله[۳] ولی پس از ادای نماز ظهر و عصر خوانده شود بنابر احتیاط واجب باید بدون قصد ادا و قضا (قصد مافی الذمه) خوانده شود.
مسأله ۳۷-  کیفیت نماز شب به این صورت است که ابتدا چهار نماز دو رکعتی به نیت نماز شب مانند نماز صبح خوانده می‌شود و پس از آن دو رکعت به نیت نماز شفع و یک رکعت به نیت نماز وتر خوانده می شود که در قنوت آن استغفار و دعا برای مومنین و طلب حاجت از خداوند منان به ترتیبی که در کتاب‌های دعا ذکر شده مستحب است.
مسأله ۳۸- مسافر یا جوانی که خواندن نماز شب در وقتش برایش سخت است یا کسی که عذری مانند پیری یا بیماری دارد می تواند نماز شب را قبل از نیمه شب بخواند.
مسأله ۳۹- در نمازهای نافله خواندن سوره واجب نیست بلکه کافی است در هر رکعت سوره حمد قرائت شود هرچند مستحب و سوره نیز قرائت شود.
مسأله ۴۰ - نافله ها (جز نماز وتر که یک رکعت است ) دو رکعتی هستند و می توان آنها را نشسته خواند هرچند به صورت ایستاده خواندن بهتر است و در صورتی که نشسته خوانده شود مستحب است هر دو رکعت یک رکعت حساب شود به استثنای نماز وتیره[۴] (نافله عشا) احتیاطا به صورت نشسته خوانده شود نه به صورت ایستاده.
---------------------------------------------------------------------------
[۱] - با توجه به اینکه دو رکعت نافله نشسته عشا یک رکعت حساب میشود مجموع نافله های یومیه ۳۴ رکعت (دو برابر تعداد رکعت های نماز واجب) است.
[۲] -  وقتی خورشید از وسط آسمان به سمت مغرب و غروب کردن متمایل می شود وقت زوال خورشید است.
 [۳]- وقت نافله ظهر از اول ظهر است تا موقعی که سایه شاخص که بعد از ظهر پدیدار می‌شود به اندازه دوهفتم ان شود مثلا اگر طول شاخص هفت وجب باشد هر وقت مقدار سایه ای که بعد از ظهر پیدا می شود به دو وجب برسد آخر وقت نافله ظهر است وقت نافله ی عصر تا موقعی است که سایه شاخص که بعد از ظهر پیدا می شود به چهار هفتم آن برسد
[۴] - وتیره به معنای وتر کوچک. وتر یک رکعت پایانی نماز شب است نماز وتیره برای جبران نماز وتر در نماز شب قرار داده شده تا اگر کسی به دلایلی مانند خواب یا مرگ موفق نشد نماز وتر را بخواند از ثواب آن بی‌بهره نماند.
 
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس