احکام >
طهارت:
احکام ظرف ها
مسأله ۲۳۱- ظرفی كه از پوست سگ يا خوک يا مردار ساخته شده، خوردن و آشاميدن از آن ظرف حرام است و نبايد آن ظرف را در وضو و غسل و كارهايی كه بايد با چيز پاک انجام داد، استعمال كنند و به احتياط مستحب، چرم سگ و خوک و مردار را اگرچه ظرف هم نباشد، در كارهايی كه طهارت در آنها شرط نيست، استعمال نكنند.
مسأله ۲۳۲- خوردن و آشاميدن از ظرف طلا و نقره، نيز استعمال آنها در شئون زندگی، حرام است و احتياط واجب، ترک تزيين اتاق به آنهاست.
مسأله ۲۳۳- ساختن ظرف طلا و نقره كه مصرفی غير از حرام نداشته و به همين قصد ساخته میشود، نيز مزدی كه برای آن گرفته میشود، حرام است.
مسأله ۲۳۴- خريد و فروش ظرف طلا و نقره كه مصرفی غير از حرام ندارد، نيز پولی كه فروشنده عوض آن میگيرد، حرام است.
مسأله ۲۳۵- گيرهٔ استكان كه آن را از طلا يا نقره میسازند، اگر پس از برداشتن استكان، به آن ظرف گفته شود، استعمال آن، چه به تنهايی يا با استكان، حرام است و چنانچه ظرف به آن گفته نشود، استعمال آن مانعی ندارد.
مسأله ۲۳۶-- استعمال ظرفی كه روی آن را آب طلا يا آب نقره دادهاند، اشكال ندارد.
مسأله ۲۳۷- اگر فلزی را با طلا يا نقره مخلوط كنند و ظرف بسازند، چنانچه مقدار آن فلز به قدری افزون باشد كه ظرف طلا يا نقره به آن نگويند، استعمال آن مانعی ندارد.
مسأله ۲۳۸- اگر انسان غذا يا آبی را كه در ظرف طلا يا نقره است، برای پرهيز از حرام در ظرف ديگر بريزد، اين استعمال جايز است؛ ولی اگر بخواهد از ظرف دوم غذا بخورد يا آب بنوشد و خالی كردن از ظرف مذكور، استعمال آن شمرده شود، اين استعمال حرام است.
مسأله ۲۳۹- استعمال بادگيرِ قليان، غلاف شمشير، كارد، قاب قرآن، اگر از طلا يا نقره باشد، اشكال دارد. عطردان، سرمهدان و مانند اينها نيز اگر از طلا يا نقره باشد، دارای همين حکماند.
مسأله ۲۴۰- استعمال ظرف طلا يا نقره در حال ناچاری به مقدار ضرورت اشكال ندارد و برای وضو و غسل در حال اضطرار هم مانند تقيّه، میتوان ظرف طلا و نقره را استعمال كرد، بلكه گاهی واجب است.
مسأله ۲۴۱- استعمال ظرفی كه معلوم نيست از طلا يا نقره يا از چيز ديگر است، اشكال ندارد.