احکام >
انواع آب ها:
احكام آبها
مسأله ۴۸- مايعی كه آب نيست و با پسوند يا پيشوند به آن آب گفته میشود ـ مانند آب ميوه ـ چيز نجس را پاک نمیكند و وضو و غسل هم با آن باطل است، هرچند آب در دسترس نباشد و اگر ذرهای نجاست به آن برسد، نجس میشود؛ ولی چنانچه از بالا با فشار روی چيز نجس بريزد، قسمتی كه به نجس رسيده نجس و قسمت بالاتر از آن، پاک است؛ برای مثال، اگر گلاب را از گلابدان روی دست نجسشده بريزند، آنچه به دست رسيده نجس میشود و آنچه به دست نرسيده، پاک است؛ نيز اگر مثل فواره با فشار از پايين به بالا رود، اگر نجاست به بالا برسد، پايين نجس نمیشود؛ همچنين اگر به صورت دفع باشد، نجس نمیشود، گرچه همسطح باشد.
مسأله ۴۹- مايعی كه آب نيست، اگر نجس شود و به گونهای با آب كر يا جاری ممزوج شود كه به آنْ آب گويند، پاک میشود.
مسأله ۵۰- مايعی كه معلوم نيست آب است يا نه، اگر قبلاً آب بوده، حكم آب را دارد؛ يعنی چيز نجس را پاک میكند و وضو و غسل هم با آن صحيح است و چنانچه پيشتر آب نبوده، حكم آب را ندارد؛ يعنی چيز نجس را پاک نمیكند و وضو و غسل هم با آن باطل است و اگر معلوم نيست كه قبلاً آب بوده يا نه، نجاست را پاک نمیكند و وضو و غسل هم با آن باطل است؛ ولی چنانچه به اندازهٔ كُر يا بيشتر باشد و نجاست به آن برسد، به نجس بودن آن حكم نمیشود.
مسأله ۵۱- آبی كه عين نجاست ـ مثل خون و ادرار ـ به آن برسد و بو، رنگ يا مزهٔ آن با احساس متوسط تغيير كند، اگرچه كر يا جاری باشد، نجس میشود؛ ولی چنانچه بر اثر مجاورت با نجاست، بو، رنگ يا مزه آن عوض شود ـ مثلاً مرداری كه در نزديكی آب است، بوی آن را تغيير دهد ـ نجس نمیشود و نيز آبی كه از بالا با فشار به پايين میريزد و آب پايين بر اثر برخورد با نجس تغيير پيدا كند، فقط آب پايين نجس میشود.
مسأله ۵۲- آبی كه بر اثر برخورد با عين نجاست ـ مانند خون و ادرار ـ بو، رنگ يا مزه آن تغيير كرده، اگر خود به خود تغييرش از بين برود، پاک نمیشود؛ ولی چنانچه به كر يا جاری يا آب باران هنگام باريدن از ناودان مثلاً متصل شده، بهگونهایكه با آن ممزوج شود و تغيير آن از بين برود، پاک میشود.
مسأله ۵۳- اگر چيز نجس را با آب كر يا جاری يا باران بشويند و در چيزهايی كه قابل فشار دادن است ـ مانند فرش و لباس ـ طوری فشار دهند كه آب داخل آن خارج شود، آبی كه پس از بيرون آوردن از آن میريزد، پاک است.
مسأله ۵۴- آبی كه پاک بوده و معلوم نيست نجس شده يا نه، حكم آب پاک را دارد و آبی كه نجس بوده و معلوم نيست پاک شده يا نه، حكم آب نجس را دارد و آب مشكوكی كه معلوم نيست پاک بوده يا نجس، حكم آب پاک را دارد. آبی كه حكم پاک را دارد، پاکكننده هم است.
مسأله ۵۵- نيمخوردهٔ سگ، خوک و كافر غير كتابیْ نجس، و خوردن آن حرام است و نيمخوردهٔ كافر كتابی، درصورتیكه به چيز نجس آلوده نشده باشد، پاک است و نيمخوردهٔ حيوان حرامگوشت، پاک و خوردن آن، مكروه است.