احکام >
آیت الله العظمی نوری همدانی (مدظله):
احکام طلاق
سؤال683 - با در نظر گرفتن این که در شرع مقدّس اسلام اختیار طلاق در دست مرد است و نمیتوان با اجبار و اکراه، او را به طلاق دادن زنش وادار کرد، اگر مردی را بدون علل شرعی به طلاق دادن زنش مجبور کنند، آیا آن زن میتواند با مرد دیگری ازدواج کند؟ اگر ازدواج کرد، فرزندان آن زن از مرد دوم چه حکم شرعی دارند؟
پاسخ: طلاقی که از روی اکراه و اجبار واقع شود صحیح نیست.
سؤال 684 - معمولاً زوجه هنگام طلاق، مخصوصاً طلاقهای پیشنهادی از سوی زوج، اجرت خدمات خود در زمان زندگی مشترک را مطالبه میکند، مستدعی است بفرمایید:
الف: در زندگی مشترک، آیا اصل در ارائه خدمات تبرعی و مجانی بودن است یا اصل عدم تبرع؟
ب: در صورتی که زن به امید زندگی مشترک دایمی در منزل شوهر خانه داری کند و بعداً بر خلاف انتظار وی طلاق روی دهد، آیا این امید به آینده راهی برای استحقاق زوجه نسبت به اجرت میباشد؟
پاسخ: اگر زن به دستور شوهر کارکرده و قصد تبرّع نداشته باشد حق اجرة المثل را دارد مگر اینکه بیّنهای اقامه شود که مجّاناً کار کرده است.
سؤال 685 - اگر شخصی از روی عصبانیت به شخصی وکالت دهد تا همسرش را طلاق بدهد و فوراً پشیمان شود ولی وکیل در همان مدت کوتاه صیغه طلاق را جاری نموده باشد، آیا طلاق صحیح است یا خیر؟
پاسخ: در صورتی که عصبانیّت در حد سلب اختیار و اراده نباشد، طلاق انجام شده صحیح است ولی با وجود شرائط رجوع، زوج میتواند رجوع نماید.