عده طلاق - آیت الله العظمی بهجت (قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > آیت الله العظمی بهجت (قدس سره):

عده طلاق

عقد موقت زن در عدّه خلع توسط زوج
سؤال905. کسى که زنش را طلاق خلع داده است، آیا مى‏تواند در عدّه‏اش او را براى خود صیغه‏ى موقّت کند؟
پاسخ: آرى، مى‏تواند.
عدّه‏ى زانیه
سؤال906. زنى که از زنا باردار شده با زانى یا غیر او ازدواج مى‏کند. آیا احتیاج به عدّه دارد؟ و اگر شوهرش او را بعد از ازدواج طلاق دهد، آیا عدّه دارد؟ و در صورتى که عدّه دارد، آیا عدّه‏ى او ابعد الأجلین است یا عدّه‏ى اقراء؟
پاسخ: زانیه عدّه‏اى از زنا ندارد و اگر شوهرش او را بعد از دخول طلاق دهد، عدّه‏ى او مثل عدّه‏ى غیر حامل است که سه طهر یا سه ماه باشد.(جامع المسائل، ج 3، ص 589.)
حصول عدّه‏ى حامل در سقط جنین عمدى
سؤال907. در طلاق حامل ـ که عدّه‏ى آن به وضع حمل است ـ ، آیا اسقاط جنین عمدى را هم شامل مى‏شود؟
پاسخ: شامل مى‏شود.
طلاق زن پس از تزریق نطفه
سؤال908. نطفه‏ى مردى را پس از ازدواج در رحم عیالش تزریق مى‏کنند و حامله مى‏شود و قبل از دخول او را طلاق مى‏دهد. آیا حکم طلاق قبل از دخول را دارد و عدّه ندارد و یا حکم طلاق حامل را دارد؟
پاسخ: احتیاط دومی است، بلکه لزوم احتیاط مذکور خالى از وجه نیست. (جامع المسائل، ج 3، ص 584)
یائسه شدن زن در عده طلاق
سؤال909. زن مطلّقه‏اى پس از طلاق، یک یا دو بار عادت ماهانه دیده و سپس یائسه شده است. آیا باقى مانده‏ى عدّه ساقط است؟
پاسخ: مدت باقى مانده ساقط نمى‏شود؛ بلکه باید تا آن مدّتى را که اگر یائسه نمى‏شد عدّه‏اش طول مى‏کشید، عدّه‏اش را ادامه دهد.
عده‏ى وطى به شبهه
سؤال910. ابتداى عدّه وطى به شبهه چه زمانى است؟
پاسخ: بعد از وطى است.
حکم عدّه در صورت رجوع و طلاق مجدّد
سؤال911. شخصى عیال خود را که مدخوله بوده، طلاق رجعى داده است و در عدّه به زن رجوع مى‏کند و قبل از دخول، مجدّدا بعد از چند روز طلاق مى‏دهد. آیا او مطلّقه غیرمدخوله است و عدّه ندارد یا براى طلاق دوّم باید عدّه نگه دارد؟
پاسخ: باید از طلاق دوّم عدّه نگه دارد.
لزوم عدّه در صورت یقین به عدم حاملگى
سؤال912. امروزه از نظر پزشکى، امکانات آزمایشگاهى و تجهیزاتى، نظیر سونوگرافى وجود دارد که در کوتاه‏ترین زمان مى‏توان به طور قطع یقین حاصل نمود که زنى در اثر هم‏بسترى و نزدیکى باردار شده است یا خیر. با چنین فرضى آیا مدّت عدّه همان است که قبلاً آورده شده یا قابل تغییر است؟
پاسخ: قابل تغییر نیست.
عدّه طلاق کسى که داروى ضد حاملگى مصرف مى‏کند
سؤال913. امروزه با استفاده از دارو [خوراکى، تزریقى] یا به کار بردن وسایل پیشگیرى، به طور قطع مى‏توان از باردارى زن متعاقب مقاربت، ممانعت کرد، با چنین فرضى آیا براى زنانى که از امکانات فوق‏الذّکر استفاده مى‏نمایند و در عقد دایم یا متعه مى‏باشند، هنگام متارکه لازم است عدّه نگه دارند یا خیر؟
پاسخ: عدّه لازم است.
ازدواج با زن در عدّه
سؤال914. ازدواج دایم یا موقت با زنى که در عدّه است، چه صورتى دارد؟ اگر جاهل به این حکم باشند و امکان دسترسى به حکم نداشته باشند و ازدواج صورت پذیرد، ازدواج آن‏ها چه حکمی دارد؟
پاسخ: ازدواج در عده باطل است و اگر هیچ کدام نمى‏دانسته‏اند که زن در عده است و یا این که نمى‏دانسته‏اند که عقد کردن در عده حرام است، در صورتى که مرد با او در زمان عده نزدیکى کرده باشد، آن زن بر او حرام مى‏شود و اگر نزدیکى بعد از زمان عده بوده است، عقد باطل است، ولى زن بر او حرام نمى‏شود، بلکه مى‏تواند بعدا زن را عقد نماید.
لزوم عدّه بر کسى که رحم ندارد
سؤال915. در اثر عمل جراحى، رحم خانمی را برداشته‏اند یا لوله‏هاى رحم او را بسته‏اند که آبستن نمى‏شود. چنین خانمی را اگر طلاق بدهند و یائسه نباشد، آیا عدّه دارد؟
پاسخ: اگر به او دخول شده باشد، عدّه دارد.
ملاحظه‏ى سال قمرى در احتساب سنّ یائسگى
سؤال916. آیا مراد از پنجاه یا شصت سال براى یائسه شدن زنان سیّده و غیر سیّده، سال قمرى است یا شمسى؟ اگر قمرى است، به سال شمسى چه مقدار مى‏شود؟
پاسخ: ظاهرا سال قمرى است. و نسبت بین سال قمرى و شمسى، به زیادتى مخصوص شمسى در هر سال معلوم مى‏شود که در پنجاه و شصت چه قدر مى‏شود، (60 سال قمرى برابر است با 58 سال و 2 ماه و 18 روز شمسى، و 50 سال قمرى برابر است با 48 سال و 6 ماه و 17 روز شمسى.)
عدّه زن مطلّقه‏اى که به غیر از دخول حامله شده
سؤال917. در صورتى که طلاق پیش از دخول باشد، در حالى‏که زن حامله است و از راه جذب منى یا تلقیح مصنوعى، منى شوهر در رحمش قرار گرفته‏باشد، آیا زن باید عدّه نگه دارد؟
پاسخ: لزوم عده نگه داشتن موافق احتیاط است؛ بلکه لزوم احتیاط مذکور خالى از وجه نیست. (جامع المسائل، ج 3، ص 584.)
ازدواج بدون رعایت عدّه
سؤال918. دخترى را براى پسرى عقد کرده‏اند. پسر از دبر دخول نموده و بعد طلاق گرفته است. سپس آن دختر را بدون عدّه براى پسر دیگرى عقد کرده‏اند. آیا اشکال دارد.
پاسخ: عدّه دارد و عقد در عدّه باطل است و در مورد سوال براى ازدواج دوّم به مسأله‏ى 1920 و 1919 رساله مراجعه شود.
عده پس از ازدواج موقت
سؤال919. آیا زن پس از ازدواج موقت باید عده نگه دارد و آیا این عده نگه داشتن اجحاف به زن نیست؟
پاسخ: اگر در آن عقد نزدیکى بوده، باید عده نگه دارد.
عده ازدواج موقت
سؤال920. عده زن صیغه‏اى چه قدر است؟
پاسخ: بعد از اتمام مدت یا بذل مدت باید تا دو حیض کامل عده نگه دارد.
عقد موقت و بذل مدت
سؤال921. اگر کسى عقد موقت کرد و بعد از مباشرت، اقدام به بذل مدت نمود، و دوباره با همان مورد عقد موقت نمود و قبل از مباشرت بذل مدت کرد، آیا این زن براى دیگرى نیاز به عدّه دارد، یا خیر؟
پاسخ: عقد اوّل نیاز به عدّه دارد، یعنى براى ازدواج زن با فرد دیگر باید عدّه‏ى عقد نخست منقضى گردد.
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس