احکام >
متفرقه:
حکم غسل و نماز بعد از خوردن شراب مرجع تقلید: آیةالله العظمی مکارم شیرازی
سوال سلام. آیا درست هست که تا چهل روز بعد از خوردن شراب، هیچ غُسلی ( حیض و توبه ) از انسان قبول نیست ؟ اگر قبول نیست چه باید کرد؟
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
جواب:بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمة الله
وقت شما به خیر و برکت و سعادت و نورانیت و عاقبت به خیری و ولایت در سایه قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) و با تشکر از اعتمادتان به سایت أنهار.
بزرگوار هرچند شراب خواري از گناهان بزرگ است، ولی مانعی برای انجام وضو و غسل و نماز و روزه نیست. اين تصور که شرابخوار تا چهل روز نماز ندارد و يا نماز خواندنش فايدهای ندارد، صحيح نيست، البته در روايات آمده، تا چهل روز نماز شرابخوار قبول می شود. فرق دارد بین اینکه نماز صحیح نباشد و بین اینکه نماز قبول نباشد حتی ممکن است نماز کسانی هم که شراب نمی خورند به دلیل دیگری قبول نباشد مثلا به دلیل غیبت کردن یا بد اخلاقی کردن و غیره...
پس کسی که شراب خورده واجب است نمازش را بخواند، همچون کسی که گناه ديگري مانند غيبت و تهمت انجام داده واجب است نمازش را بخواند. البته شراب خوار اگر جایی از بدن يا لباسش بواسطه شراب نجس شده بايد قبل از نمازبدن و لباس خود را آب بکشد.
البته شرابخوار باید بداند که اثر خوردن شراب تا مدتها باقی است و با خوردن شراب روح انسان پاکي خود را از دست می دهد. شرابخواري موجب عدم قبولي نماز ميشود، اگر چه در ظاهر نماز صحيح است و واجب شرعي خود را انجام داده است، مگر اينکه توبه نمايد و اثر گناه را از روان خود پاک کند.
بنابراين اگر توبه نماييد نه تنها نمازتان صحيح است، بلكه مي تواند مورد قبول خداوند نيز قرار گيرد، زيرا توبه گناه و آثار گناه را مي شويد و پاك مي كند.
آقا امیرالمومنین علی (علیه السلام) فرمود: منشرب المسکر لم تقبل صلوته أربعين يوماً و ليلهً؛ کسي که مست کننده بنوشد تا ۴۰ شبانه روز نمازش قبول نمی شود. (۱)
آقا رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: اگر شراب خوار در آن چهل روز بدون توبه بميرد، خداوند او را از آب هاي جوشان جهنم خواهد نوشانيد . (۲)
از ديدگاه اسلام حتي نشستن بر سفرهاي که در آن شراب نوشيده شود، حرام است آقا امیرالمومنین علی (علیه السلام) فرمود: لا تجلسوا عليمائده تشرب عليها الخمر؛ بر سر سفره ای که در آن شراب نوشيده ميشود ننشينيد . (۳)
آقا رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: ملعوناست ملعوناست کسي که بر سفرهاي که در آن شراب نوشيده شود بنشيند. (۴)
گناه از هر نوع كه باشد، مانع قبولي اعمال انسان مي شود . در مورد شراب كه تا ۴۰ روز بيان شده ، شايد به خاطر آن است كه تأثير آن در روح و روان انسان تا ۴۰ روز باقي مي ماند. در اين ۴۰ روز اگر چه خواندن نماز و گرفتن روزه و عبادات ديگر از او رفع تكليف مي كند و از گردن او ساقط مي شود، اما مانع قبولي و ثواب و پاداش براي اعمال او مي شود. مگر اينكه توبه نماييد و اثر آن گناه را با توبه از بين ببرد.
بسياري از گناهان نیز مي تواند مانع قبولي نماز و سایر اعمال عبادی انسان شوند.بهترين چيزي كه مي تواند اثر گناه را پاك كند، توبه به درگاه خدا و لطف و رحمت و بخشايش خدا است. یاحقّ.
پينوشتها :
۱) بحارالانوار ، ج۷۹، ص ۱۳۸ .
۲) همان ، ص ۱۳۱ .
۳) همان ، ص ۱۲۸ .
۴) همان ، ص ۱۴۱ .