احکام >
وفات «میرزا ابوالقاسم قمی = میرزای قمی » (1353 ق):
برخوردهای میرزای قمی (رحمه الله) با فتحعلی شاه
برخوردهای میرزای قمی (رحمه الله) با فتحعلی شاه
حوزه علمیه قم در هیمن منوال قرن به قرن، منشأ آثار مختلف سیاسی بوده، تا عصر قاجار، چنان که قبلا گفتیم، مرجع عظیم الشأن حضرت آیت الله العظمی میرزا ابوالقاسم قمی (معروف به میرزای قمی) در قم سکونت داشت، این مرجع عالی مقام در رونق و فتق امور، و در سیاست دخالت می کرد، و با نصایح خود، فتحعلی شاه و حکام دیگر را از ظلم و ستم داستان زیر که بیانگر دخالت میرزیا قمی (رحمه الله) در امور سیاسی، و قاطعیت او در برابر سلطان عصرش است: توجه کنید:
1- فحتعلی شاه گاهی به دیدار میرزای قمی می آمد در یکی از ملاقات ها، میرزا به فتحعلی شاه گفت: ای پادشاه! عدالت را رعایت کن، از آن ترس دارم که بر اثر رابطه ای که با تو دارم مشمول عذاب و خشم خدا گردم، چرا که خداوند در قرآن می فرماید: لا ترکنوا الی الذین ظلموا فتمسکم النار و تکیه بر ظالمان نکنید که موجب می شود آتش دوزخ شما را فراگیرد.
2- در ملاقات دیگر، میرزای قمی؛ دست بر ریش بلند فتحعلی شاه کشید و فرمود: ای پادشاه! مبادا کاری کنی که این ریش در روز قیامت بسوزد.
3- و در یکی از ملاقات ها، فتحعلی شاه به میرزای قمی عرض کرد: اجازه بده دخترم را همسر پسرت کنم و به این وسیله بین ما و شما رابطه خانوادگی برقرار گردد.
در آن ملاقات، در این مورد نتیجه گرفته نشد، میرزا از این پیش نهاد نگران بود (چرا که چنین وصلتی موجب تأیید کارهای شاه می شد، و میرزا هرگز نمی خواست، با خاندان شاه نزدیک گردد و او را تأیید کند) میرزا که نمی توانست چنین اجازه ای بدهد، و از طرفی احتمال آن وجود داشت که مجبور به اجازه گردد، دست به دعا برداشت و گفت: خدایا اگر بنا است دختر شاه همسر پسرم شود، مرگ جوانم را برسان.
طولی نکشید که پسر میرزا در میان حوض خانه افتاد و غرق شده و فوت کرد.
نظیر این موضع گیری در مورد ملامحسن یزدی یکی از علمای مشهور ایران در عصر فتحعلی شاه رخ داد، شاه با اصرار می خواست دخترش ضیاء السلطنه را همسر پسر ملا محسن یزدی کند، ولی ملا محسن با کمال قاطعیت مانع چنین وصلتی گردید.