احكام مسجد - فتاوای آیت الله العظمی خوئی (قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی خوئی (قدس سره):

احكام مسجد

 سؤال 1175- تعريف و شرايط مسجد جامع چيست؟

جواب: آن مسجدي است كه برپا مي‌شود نماز جماعت از تمام اهالي شهر و مقابل آن مسجد قبيله خاصه است.

سؤال 1176- شخصي كه مسجد يا حسينيه‌اي را وقف مي‌كند و خود را متولي آن قرار مي‌دهد چه مقدار مي‌تواند ولايت داشته باشد؟

جواب: ولايتش رعايت مصالحي است كه براي مسجد است يا آن مصلحتي را كه صحيح است براي خود قرار دهد.

سؤال 1177- حدود ولايت واقف مسجد كه براي خود قرار داده، و همچنين واقف حسينيه، چيست؟

جواب: بايد مراعات نمايد مصالحي را كه براي خود قرار داده از مواردي كه صحيح است اعتبار آن.

سؤال 1178- آيا جاري مي‌شود احكام مسجديت (مسجد حرام و مسجد نبوي) بر توسعه‌اي كه حاصل گرديده بعد از عهد پيغمبر صلي الله عليه و آله از قبيل عدم جواز مرور جنب و نحو آن و حصول ثواب نماز در آن دو مسجد؟

جواب: بله جاري است بنا بر احوط.

سؤال 1179- اراضي موقوفه‌اي را كه معمولاً مسجد مي‌سازند احكام مسجد بر آجر و فرش و هم‌چنين بر بناي آن جاري است يا نه؟

جواب: حكم مسجد ندارد. واللََّه العالم.

سؤال 1180- مسجدي بوده و غصب گرديده و خانه شده آيا جايز است دخول در آن براي غاصب و غير او و حكم نماز و غسل نمودن در آن چيست؟

جواب: جايز نيست.

سؤال 1181- مقداري از زمين مسجد را راه قرار داده‌اند عبور از آن چه ـ

صورت دارد؟

جواب: در صورت محتاج اليه بودن مانعي ندارد.

سؤال 1182- ميان مساجد و صحن‌ها حوض‌هايي احداث مي‌كنند كه قبلاً نبوده و بر فرض مباح بودن آبش آيا وضو گرفتن جايز است يا خير؟

جواب: جايز و مانعي ندارد.

سؤال 1183- از صحن مسجد كه وسيع است، به نفع مسجد جايز است دكان بسازند و به اجاره بدهند يا خير؟

جواب: جايز نيست.

سؤال 1184- معروف است كه جايز نيست دفن نمودن مرده‌ها در مسجدها و ليكن مي‌بينيم زيادي از مساجد معروفه در آن قبور هست مانند مسجد الحرام و مسجد نبوي و مسجد طوسي و غير آنها آيا اين قبور جزو مسجد است يا خير؟

جواب: اين قبور در مساجد ذكر شده قبل از قرار گرفتن مسجد بوده.

سؤال 1185- شخصي در همسايگي مسجد سكونت دارد به خاطر اياب و ذهاب و راه به صحن مسجد، آيا مي‌تواند از حياط خود به سوي صحن مسجد دري باز نمايد يا خير؟

جواب: در صورتي كه موجب تصرف در ديوار مسجد يا بر خلاف مصلحت مسجد باشد جايز نيست.

سؤال 1186- مساجدي كه ساخته مي‌شود معمولاً داخل شبستان و خارج آن كه صحن مسجد است مورد وقف واقع مي‌شود و بسيار است كه بعدها شبستان را خراب كرده و بزرگتر مي‌سازند بفرمائيد اين مقداري كه وقف بوده لكن تنجيس آن حرام نبوده حالا كه داخل در مسجد شده آيا نجس كردن آن حرام است و بايد تطهير

شود يا نه؟

جواب: اگر به عنوان مسجد و جزو آن بوده تنجيس آن حرام است، و اگر از مرافق مسجد و عنوان صحن مسجد بدون اينكه جزو آن باشد شمرده شود، به جز كردن حكم مسجد را پيدا نمي‌كند. واللََّه العالم.

سؤال 1187- سابقاً در دهي مسجدي ساخته شده و حالا كوچك است در جلوي مسجد مقداري زمين نظير ميداني مي‌باشد آيا اجازه مي‌فرمائيد از اين زمين براي توسعه مسجد استفاده شود يا خير؟

جواب: هر گاه از اراضي موات و مباحه باشد مانعي ندارد. واللََّه العالم.

سؤال 1188- درب و پنجره مسجدي زياد است و چون به مسجد ديگري هم كه قدري جستجو كرده‌ايم لازم نيست طبق مسئله 919 توضيح فروش شده، بفرمائيد تنجيس آنها بعد از فروش هم حرام است يا نه و به فرض حرمت آن آيا تطهيرش واجب است يا نه و معلوم است كه اعلام اين امر به مشتري موجب تنزل قيمت درب و پنجره يا غير آنها است و هم چنين خاك داخلي مسجد كه زيادي است و بايد مبلغي داده تا خاك را ببرند آيا بعد از خارج كردن از مسجد تنجيس آن خاك حرام نيست تا آنكه موجب رغبت خريدار شده و يا استفاده تمام شود يا تنجيس حرام است؟

جواب: تنجيس آنها حرام نيست بعد از جدا كردن و خارج نمودن اگر چه هنوز نفروخته باشيد. واللََّه العالم.

سؤال 1189- در محلي سماوري وقف بر مسجد شده چون مردم آنجا به جاي ديگري كوچ كرده‌اند و عده قليلي در آن ده باقي مانده و بالنتيجه اين سماور تعطيل است آيا اجازه فروش اين سماور و صرف ثمن آن را در مصارف امور دينيه

مي‌فرمائيد يا نه؟ و هم چنين سماور و اشياء اضافي مسجد و حسينيه.

جواب: در صورت امكانِ استفادهء از آن در مسجد ديگر به آنجا منتقل شود كه از آن در آنجا استفاده شود، و اگر در همه جا مساوي باشد بدون فايده بودنش، عمل به صورت سؤال نمايند. واللََّه العالم.

سؤال 1190- اشيايي است زيادي در مسجد يا تكيه‌ها از قبيل فرش يا پرچم و بخاري و غير اينها كه مي‌شود در مساجد يا تكيه‌هاي ديگري استعمال شود در عين حال آيا اجازه مي‌فرمائيد كه فروش شود و براي همان مسجد يا تكيه اوّلي چيزي خريده شده و وقف شود، يا به مصارف آن مثل تعمير مسجد و محل، يا احتياجات ديگرش مصرف شود و همچنين قالي‌هايي در مسجدي نخ نما شده ولي هنوز قابل استفاده است آيا مي‌شود آنها را بفروشيم و قالي بهتري بخريم يا جايز نيست؟

جواب: در صورتي كه اشياي مذكوره وقف همان مسجد است و قابل استفاده مي‌باشد فروش آن جايز نيست، و اما اگر وقف نباشد، و يا وقفيت آنها معلوم نباشد، يا قابل استفاده نيست، فروش آنها در اين سه صورت جايز است به شرط نظارت يكي از وكلاي اين جانب و وقف نمودن اشيايي كه خريده مي‌شود به نحو سابق، و اما قالي چنانچه قابل استفاده است فروش آن جايز نيست. واللََّه العالم.

سؤال 1191- اگر مهرهايي كه وقف مسجدي شده بشكنند آيا از وقف بودن مي‌افتند و جايز است كه آنان را برداشت؟ و اگر شخصي اين مهرهاي شكسته را درست نمود مالك آنان مي‌شود؟

جواب: با شكسته شدن از وقفيت نمي‌افتند، و اگر كسي اين مهرها را درست كرد مالك آنها نمي‌شود، و بايد به مكاني كه قبل بودند بازگردانده شوند.

سؤال 1192- مهرهايي در بعضي مساجد است كه خاك گرديده و خاك‌هاي آنها را

خارج كرده‌اند و در جاي پاكي قرار داده‌اند سپس بعضي مؤمنين آن خاك‌ها را در قالب گذاشته و مهر كرده‌اند آيا جايز است خارج كردن از مسجد اوّل يا خير؟

جواب: اگر ممكن باشد انتفاع بردن به آنها به همان صورت براي نماز جايز نيست خارج كردن آنها.

سؤال 1193- مهرهايي كه از خاك مهر درست شده آيا واجب است برگرداندن آنها به مسجد اوّل آن، يا جايز است وضع آن در هر مسجدي؟

جواب: بله مختص است به همان مسجد اوّل.

سؤال 1194- آيا تصرف در اين مهرها بعد از خاك گرديدن آنها احتياج به اذن حاكم شرع است يا خير؟

جواب: جايز نيست تصرف در صورتي كه ممكن باشد انتفاع به آن، و اما قرار دادن آنها را مانند حالت اوّل پس اشكال ندارد

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس