شکیات - فتاوای آیت الله العظمی امام خمینی (قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی امام خمینی (قدس سره):

شکیات

سؤال: آیا اطمینان مطلقاً حجت است یا نه؟

جواب: اگر اطمینان صدق کند، حجت است.

سؤال: مظنه در عدد رکعات حکم یقین دارد یا خیر و کذا مظنه در افعال؟

جواب: در رکعات حکم یقین دارد و در افعال اگر ظن بر خلاف وظیفه شک بود احتیاط کند.

سؤال: کسی که شک بین سه و چهار کرده و بنا را به چهار گذاشت و عمل به وظیفه کرد، بعد از راهی یقین پیدا کرد سه رکعت خوانده آیا احتیاط به اعاده دارد یا نه؟

جواب: اگر بعد از نماز احتیاط فهمیده اعاده ندارد.

سؤال: فردی در نماز مغرب بعد از سلام«السلام علینا...» و در حین گفتن«السلام علیکم» شک بین دو و سه کرده و بعد از تمام کردن«السلام علیکم» یک رکعت موصوله خوانده و بعد از تمام شدن موصوله یقین کرده که دو رکعت خوانده است و با این یک رکعت که خوانده سه رکعت می شود، آیا نماز او صحیح است؟

جواب: در فرض مسأله، نماز صحیح است.

سؤال: کسی که وظیفه اش خواندن نماز به طور خوابیده است اگر شک بین 3 بین 4 کند باید یک رکعت نماز احتیاط بخواند یا دو رکعت؟ یا بستگی به نیت دارد؟

جواب: مخیر است بین یک رکعت خوابیده به جای یک رکعت ایستاده یا دو رکعت خوابیده به جای دو رکعت نشسته.

سؤال: اگر انسان از باب احتیاط در موردی جمع بین قصر و اتمام  می کند و وقتی شروع به قصر نمود شک بین 2 و 3 نمود آیا می تواند بنا بر سه بگذارد نماز چهار رکعتی را تمام کند و بعد 2 رکعتی را بخواند با فرض کثرت شک؟

جواب: در فرض سؤال می تواند بناء بر دو بگذارد.

سؤال: شخصی که نمی داند کثیرالشک است یا وسواس چه کند؟ زیرا در هر چیز که شک کند که نمی شود و بعد نماز دیگر بخواند اگر چنان شد کثیرالشک است بلکه هر لحظه در چیزی شک می کند.

جواب: وسواس است و باید به وسوسه اعتنا نکند.

سؤال: نسبت به نمازهایی که می خوانم زیاد شک می کنم البته نه شک در رکعات و یا رکن های نماز بلکه شک در این که آیا تمام قسمت های نماز را صحیح ادا کرده ام یا نه؟ آیا باید به این شک ها اعتنا کنم؟

جواب: شک اگر ناشی از وسوسه باشد، نباید اعتنا کنند.

سؤال: آیا کسی که در یک نمازش شک های مختلف می کند، کثیرالشک است؟

جواب: اگر سه شک در آن بکند کثیرالشک است.

سؤال: اگر کسی احتمال دهد(یا برایش یقینی باشد) که در اثر توجه به شکیات در نماز، کثیرالشک می شود، آیا می تواند برای جلوگیری از آن، قبل از کثیرالشک شدن، به شکش اعتنا نکند؟

جواب: اگر کثیرالشک نشده باید به وظیفه شک عمل کند.

سؤال: در رساله های عملیه آمده است که کثیرالشک کسی است که در یک نماز سه مرتبه شک کند یا در سه نماز پشت سر هم شک کند، آیا این مسأله در مورد یک شک است(مثلا سه بار در یک نماز شک کند که سجده بجا آورده یا دو سجده) یا اینکه شامل هر شکی(که سه بار در یک نماز یا در سه نماز پشت سر هم باشد)، می شود؟

جواب: در صورت اختلاف متعلق شک نیز کثیرالشک صادق است.

سؤال: بر اثر کمی حافظه و ناراحتی های جسمی و روحی و خانوادگی، کثیرالشک شده ام و در نمازها زیاد حواسم پرت می شود، هر چه مسائل مربوط به شکیات را می خوانم زود فراموشم می شود، به همین جهت تا کنون به شکیات کمتر اعتنا کرده ام یا به «سجده سهو» اکتفا می کنم، در حالی که بارها نماز را تکراری خوانده ام اما باز هم حواسم پرت می شود، تکلیف چیست؟

جواب: شک کثیرالشک اعتنا ندارد و نماز صحیح است.

سؤال: کسی که در مورد رکعت اول و دوم و همچنین سجده اول و دوم؛ کثیرالشک است؛ وقتی که شک می کند بنا را بر کدامیک بگذارد؟

جواب: بنا بر رکعت دوم و سجده دوم بگذارد.

سؤال: اگر انسان(کثیرالشک) شک کند بین4 و 5 قبل از سجدتین مثلا شک کند در عین حال که آیا رکوع را انجام داده یا نه آیا باید بنا بر 4 بگذارد و سجدتین را بجا آورد و تشهد و سلام دهد یا آن که چون شک در رکوع هم دارد باید بنا را بر 5 بگذارد و تشهد بگوید و سلام دهد و سجدتین را هم بجا نیاورد؟

جواب: در فرض سؤال که کثیرالشک است باید بنا بر چهار بگذارد و طبق وظیفه نماز را تمام کند.

سؤال: آیا نمازی را که انسان به قصد احتیاط خوانده می تواند دوباره بخواند؟

جواب: اشکال ندارد ولی اگر از روی وسوسه باشد اعتنا نکند.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس