احکام قرض - فتاوای آیت الله العظمی امام خمینی (قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی امام خمینی (قدس سره):

احکام قرض

سؤال 25 : پول قرض گرفتن از فرقۀ مسیحی و یهودی و فرقه ضاله بهائیت قرض دادن به آن ها چه صورت دارد و آیا برای مسلمین جایز است یا خیر؟

جواب: در غیر فرقه ضالّه مانع ندارد.

سؤال 26 : کسی از دیگری مبلغی اسکناس یا چک به قرض الحسنه می گیرد و پس از دو سال که عین همان اسکناس را پس می دهد در حدود سی درصد قدرت خرید خود را از دست می دهد؛ حال اگر داین و مدیون در اول قرض الحسنه شرط کنند که مدیون در باز پرداخت دین مبلغی را ادا کند که قدرت خریدی معادل مبلغ فعلی قرض الحسنه داشته باشد، آیا چنین قراردادی شرعاً مجاز و قابل اجرا است؟

جواب: شرط مذکور نافذ نیست و همان مبلغی که قرض گرفته را ضامن است و قدرت خرید پول در این مسأله اثر ندارد.

سؤال 27 : شخصی در سال 1352 در برابر گرو گذاردن خانۀ خود مبلغی وام گرفته است که پس از سه ماه بدهی خود را مسترد و خانۀ خود را آزاد نماید و البته برای این منظور با رضایت خاطر مبلغی هم به وام دهنده بابت بهره پرداخت کرده و در سال 1354 سند خود را با رضایت طرفین فسخ و خانۀ خود را آزاد نموده است اینک که چندین سال از تاریخ فسخ معامله می گذرد مطالبۀ بهرۀ پرداختی را می نماید و بستانکار می گوید حاضرم بهرۀدریافتی را مسترد دارم مشروط بر اینکه بدهکار بدهی خود را به ارزش روز دریافت و طبق آمار بانک مرکزی پرداخت نماید به عبارت دیگر اگر فرضاً شاخص هزینۀ زندگی در سال 1352 و هنگام دریافت وام رقم 100 و در سال 1354 هنگام استرداد وام رقم 150 بوده است تفاوت را که در واقع در اثر تورم ارزش پول طلبکار کاهش یافته است بدهکار پرداخت نماید استدعا دارم نظر خود را در این زمینه بیان فرمایید؟

جواب: ربا گیرنده باید مقداری را که ربا گرفته پس بدهد و کم و زیاد شدن ارزش پول اثر ندارد.

سؤال 28 : شخصی چند قطعه زمین داشته، دو سال قبل به چند نفر فروخته که بعضی از قطعات را به پول نقد فروخته و از بعضی مقداری پول نقد گرفته و مقداری هم بنا شده بعد از یک سال پرداخت گردد، حال بعد از گذشتن یک سال قیمت زمین تنزل کرده خریدار می خواهد قیمت فعلی را بپردازد فروشنده می گوید باید قیمت یک سال قبل را بپردازی لطفاً حکم این مسأله را بیان فرمایید؟

جواب: باید ثمنی که در معامله قرار داد شده داده شود.

سؤال 29 : طلا آلات زن که به وسیلۀ شوهرش فرو خته شده و حالا می خواهد دینش را اداء کند آیا باید مطابق وزن طلائی که در چند سال پیش فروخته شده برایش طلا بخرد یا به اندازۀ پول طلا های فروخه شده، مطابق نرخ امروز طلا بخرد و به او تحویل دهد؟

جواب: اگر «طلا»را قرض گرفته و فروخته باید مثل همان را بر گرداند ولی اگر با اذن زن فروخته و «پول» را قرض برداشته همان قیمت فروش را باید برگرداند.

سؤال 30 : لطفاً در ارتباط حق الناس در صورت عدم حضور فرد طلبکار و بی اطلاعی از حیات یا عدم حیات وی فتوای امام چیست؟

جواب: اگر طلبکار را می شناسد باید تحقیق کند تا حق او را به خودش یا به ورثه اش تسلیم نماید.

سؤال 31 : به سؤالات ذیل پاسخ فرمایید: 1- اگر شرکا بخواهند برای سرمایه گذاری در شرکتی از دولت وام بگیرند و دولت شرط دادن وام را سرمایه گذاری مساوی در شرکت فوق الذکر قراردهند آیا شرکا می توانند این شرط را بپذیرند؟

جواب: مانع ندارد.

2- اگر دولت قبول کند که قسمت عمدۀ وام شرکت را تأمین کند و جهت تأسیس واحد تولیدی همه نوع حمایت به عمل می آورد با این شرط که شرکا کلیه تأسیسات و تجهیزات و ابزارهای لازم برای تولید را که برای این شرکت خریداری می کنند بدون اجازۀ دولت نفروشند و هر وقت و به هر دلیل خواستند از شرکت جدا شوند به جای بردن قستی از دستگاه ها و ابزارها و به تعطیل کشاندن واحد تولیدی به ارزای ریالی، سهام و حقوق خود را از شرکت دریافت نمایند و آن سهام به دولت یا عضو جدیدی با اجازۀ دولت واگذار شود آیا شرکا می توانند این شرط را بپذیرند؟

جواب: اشکال ندارد.

3- اگر دولت در مقابل پرداخت وام و تضمینات و حمایت های خود از واحد تولیدی و برای جلوگیری از رکود آن واحد شرط کند که فوت هر یک از شرکا به منزله جدا شدن عادی شریک از شرکت محسوب شده و سهام و حقوق او پس از تعیین ارزش ریالی عادله آن به یک نفر داوطلب دیگر با اجازۀ دولت واگذار و ارزش ریالی آن توسط داوطلب جدید به وارث شریک متوفی داده شود آیا پذیرش این شرط صحیح است؟

جواب: این شرط صحیح نیست و وارث شریک در عین ترکه شریک استحقاق پیدا می کند.
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس