احکام >
نماز:
حکم قیام بیجا در نماز (مرجع تقلید آیةالله مکارم)
سوال اگر در رکعت آخر نماز در حال قرائت ذکر تشهد بلند شویم و پس از متوجه شدن بشینیم،آیا ذکر تشهد را باید از ادامه آن قرائت کرد یا اینکه دوباره از ابتدا باید شروع کرد؟ و اگر به رکوع رفته باشیم تکلیف چیست؟
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
جواب: سلام علیکم؛ مطابق با فتوای حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله) در کتاب رساله توضیح المسائل معظّم له در مساله 1099ـ «براى چند چیز بنابر احتیاط واجب باید بعد از نماز دو سجده سهو به دستورى که گفته مى شود به جا آورد:
1ـ کلام بى جا، یعنى سهواً به گمان این که نماز تمام شده حرف بزند.
2ـ سلام بى جا، یعنى مثلاً در رکعت دوم نماز چهار رکعتى سلام بدهد.
3ـ سجده فراموش شده.
4ـ تشهّد فراموش شده.
5ـ به جاى ایستادن سهواً بنشیند، یا به جاى نشستن برخیزد.
6ـ در شکّ میان چهار و پنج بعد از سجده دوم واجب است نماز را تمام کند، بعداً دو سجده سهو بجا آورد و براى کم و زیاد کردن غیر اینها سجده سهو مستحبّ است.»
بنابر مسأله فوق الذکر لازم هست نمازگزار اگر در حال قیام هست بنشیند و اگر تشهد را خوانده سلام نماز را بگوید و پس از سلام سجده سهو نیز بخاطر ایستادن بی جا انجام دهد.
اما اگر به رکوع رفت و متوجه شد نمازش باطل هست؛ زیرا رکوع رکن هست و طبق مساله 939 «رکوع از واجبات رکنى است که اگر ترک شود یا در یک رکعت دو رکوع یا بیشتر به جا آورد نماز باطل است خواه عمداً باشد یا از روى سهو و فراموشى» نمازش باطل هست و لازم هست نماز مجدداً اعاده شود. یاحقّ.
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار