احکام >
وفات آیةالله «حسنعلی تهرانی» (1286 ش):
مطالبی مفید
فقيه بزرگوار آيتالله حاج شيخ حسنعلي تهراني، از اوتاد و علماي اخلاق و از اقدم شاگردان ميرزاي بزرگ شيرازي و مورد عنايت خاص ايشان بود.
حاج شيخ حسنعلي تهراني در پايان عمر در مشهد مقدس رحل اقامت افكند و در حالات معنوي و فضائل اخلاقي حاج شيخ حسنعلي نخودكي اصفهاني مانند ايشان بود.
علامه آقابزرگ تهراني كه خود حاج شيخ حسنعلي تهراني را ديده، در تمجيد از مقام و منزلت والاي او چنين ميفرمايد: «از عالمان بزرگ عصر خود و از انسانهاي باتقواي نيكوكار و صالحان اخيار بود. از شدت احتياط از وجوهات شرعي و سهم امام (علیه السلام) مصرف نميكرد. در سامرا و در زمان حيات سيد مجدد (ميرزا محمدحسن شيرازي) از مدرسان بود و جمعي از طلاب فاضل در درس او حاضر ميشدند و در غياب سيد، اقامه جماعت ميكرد و ثقات به او اقتدا ميكردند. دو سال پس از وفات سيد مجدد (1312) به تهران بازگشت و اندكي در آنجا ماند؛ اما آن شهر را نپسنديد و به مشهد مشرف شد و در آنجا در شمار عالمان بزرگي درآمد كه نزد عامه و خاصه موجه بودند. كثيرالبكاء و دائم المراقبه بود.»
آيتالله ميرزا محمدباقر رضوي در بيان اجازهاي كه در نقل حديث از حاج شيخ دريافت كرده است، او را چنين ميستايد: «دانشي مرد عبادتگر، انسان كامل زهدمحور، سرآمد سرشناسان، شناخته اسلاميان، كم مانند هر دوران و هوشمند تمام روزگاران، همو كه با دانش و پژوهش و تيزنگري، و با پارسايي و زيركي و پرستشگري، ملت و آيين را چندان ياري داد كه نه كسي از پيشنيان به گرد او رسيد و نه احدي از پسينيان همانندش را خواهد ديد، سرور صمداني شيخ حسنعلي تهراني كه خداوند بلندمرتبه ـ از سوي اسلام و مسلمين بهترين پاداش نيكوكاران را به وي عطا فرمايد.»