نماز قضا - فتاوای آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله):

نماز قضا

سؤال 274- نظر مبارک در مسأله مضایقه و مواسعه چیست؟

جواب:  بنظر این جانب وجوب اتیان قضاء صلاة فوت شده از مکلّف، فوریّت ندارد بلکه وقت آن موسّع است (ما دام العمر) البته باید منجر به مسامحه و تهاون در اداء تکلیف نشود.

سؤال 275- زنی تا سن 44 سالگی از اینکه غسلهای واجبش را صحیح انجام داده است یا نه بی‌اطلاع بوده است، تکلیف او در قبال نمازها و روزه‌هایی که انجام داده است چیست؟

جواب:  اگر معلوم باشد که غسلهایش صحیح نبوده باید قضای نمازها را بجاآوردولی قضای روزه‌ها واجب نیست.

سؤال 276- نماز قضا بر ذمّه دارم ولی چه مقدار و از کدام نماز یومیه است نمیدانم لطفاً بفرمائید چکنم و در صورت فوت چه باید کرد آیا ورثه‌ام مسئولند یا خیر؟

جواب:  به هر مقدار که یقین دارید نماز از شما قضاء شده انجام دهید و حکم مسأله در پسر بزرگتر نسبت به قضاء نماز والدین همین است و اما نسبت باینکه نمیدانید از کدام نوع نماز قضا شده باید احتیاط کنید.

سؤال 277- اشخاصی که در اثر تصادف و یا بیماری دیگر و یا قبل از عمل جراحی آنان را بیهوش می‌کنند و مدّتی در حال بیهوشی بسر می‌برند نسبت به نمازهای فوت شده حکم مغمی علیه را دارند یا نه؟

جواب:  حکم مغمی علیه را دارند.

سؤال 278- حدود چهار سال است که به سن تکلیف رسیده‌ام و متوجه شده‌ام که بسیاری از مسائل در باب مکان و طرز وضو و نماز را رعایت نکرده‌ام و تعداد این نمازها را هم نمی‌دانم آیا قضای آنها واجب است؟ و اگر باید قضای آنها را بجا آورد به چه ترتیب؟

جواب:  در فرض سؤال هر مقدار از نمازها را یقین دارید فاقد شرایط بوده قضا کنید و نسبت به زائد بر آن مقدار تکلیف یقینی ندارید مثلا اگر می‌دانید نمازهای فاقد شرایط از بیست نماز کمتر نبود بهمان اکتفا کنید هر چند احتمال بدهید که بیشتر بوده.

سؤال 279- شخصی نماز عشاء را عمداً نخوانده باشد غیر از قضا حکم دیگری هم دارد یا نه؟

جواب:  شخص مذکور، معصیت کبیره نموده و واجب است نماز را قضا کند. و الله العالم.

سؤال 280- کسی که در موقعی که سالم بود، نماز از او فوت شده آیا بعداً می‌تواند نشسته قضای نماز فوت شده را بخواند یا خیر؟

جواب:  در فرض سؤال، چنانچه سالم است و می‌خواهد قضا را نشسته بخواندصحیح نیست و باید ایستاده بخواند و اگر فعلًا نمی‌تواند ایستاده بخواند بنابر احتیاط واجب باید قضا را تأخیر بیندازد تا رفع عذر شود و ایستاده بخواند مگر اینکه بداند عذرش تا آخر عمر باقی است یا خوف داشته باشد که به طور ناگهانی بمیرد. و اللّه العالم.

سؤال 281- کسی که در موقع مریضی که در حال نشسته یا در حال خوابیده نماز به عهده او بوده و قضا شده بعداً که بهبودی حاصل کرد می‌تواند در حال نشسته قضا کند یا خیر؟

جواب:  در فرض سؤال، باید قضای نمازها را در حال ایستاده بجا آورد و نشسته مجزی نیست. و اللّه العالم.

سؤال 282- تکلیف فردی که مدتی قضای نماز بر گردن دارد، لیکن میزان دقیق آن را نمی‌داند، چیست؟

جواب:  هر مقداری که یقین دارد نمازهای فوت شده کمتر از آن مقدار نبوده قضا کند و احتیاط آن است که به مقداری قضا کند که یقین داشته باشد بیشتر از آن فوت نشده ولی رعایت این احتیاط واجب نیست. و اللّه العالم.

سؤال 283- فردی دو سال نماز قضا بر عهده دارد آیا برای هر روز باید ترتیب نمازهای یومیه را رعایت کند؟

جواب:  می‌تواند اول قضای نمازهای صبح را بخواند و می‌تواند اول قضای نمازهای مغرب را و یا قضای نمازهای ظهر را، لکن باید طوری بخواند که نماز عصر بعد از نماز ظهر و نماز عشا بعد از مغرب واقع شود مثلًا یک ماه قضای نماز ظهر بخواند بعد از آن یک ماه قضای عصر یا مثلًا یک ماه نماز قضای مغرب و بعد از آن یک ماه نماز قضای عشاء.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس