مواد مخدر - فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله):

مواد مخدر

١ – خرید و فروش مواد مخدّر

سؤال:آیا صحیح است که بگوییم خرید و فروش موادّ مخدّر مانند خرید و فروش شراب است به این معنا که خریدار مالک مواد نمى شود و فروشنده مالک ثمن و مبلغ آن مواد نمى باشد؟

جواب: آرى صحیح است و معامله این مواد باطل است.

٢ – تولید و فروش شربت ترک اعتیاد

سؤال:تولید، فروش و استفاده از شربت ترک اعتیاد چه حکمى دارد؟

جواب: اگر واقعاً براى ترک اعتیاد است اشکالى ندارد.

٣ – احکام مرتبط با استعمال کنندگان مواد مخدر

سؤال:با توجّه به عمومیّت یافتن استفاده از موادّ مخدّر، و مفاسد مترتّب بر آن، نیاز است که احکام مربوط به این موضوع به صورت واضح مشخّص شود، و در اختیار عموم قرار گیرد. مستدعى است در خصوص موارد زیر نظر مبارک را مرقوم فرمایید.

1ـ حکم استفاده از انواع موادّ مخدّر، مانند: تریاک، هروئین، مرفین، حشیش، چرس، مارى جوانا، ال، اس، دى، و موادّى که اثراتى به مانند این مواد دارند، براى معتاد و غیر معتاد چیست؟

2ـ حکم خرید و فروش موادّ مخدّر چیست؟ آیا شخص در صورت فروش یا خرید مواد، مالک پول دریافتى، یا مادّه خریدارى شده مى شود؟

3ـ حکم شرکت در جلساتى که در آن از موادّ مخدّر استفاده مى شود چیست؟ در مواردى که احتمالِ خطرِ معتاد شدن وجود داشته باشد چه مى فرمایید؟

4ـ ارتباط جوانان با افراد معتاد، به ویژه در مواردى که مى تواند زمینه اى براى اعتیاد آنان باشد، چه حکمى دارد؟

5ـ حکم ازدواج با افراد معتاد چیست؟ آیا سختگیرى خانواده ها در خصوص شرط عدم اعتیاد مرد براى ازدواج، مى تواند مجوّز شرعى داشته باشد؟

6ـ آیا بر افراد واجب است که از باب امر به معروف و نهى از منکر، افراد معتاد را به ترک اعتیاد وادار سازند؟

7ـ آیا بودن مجوّز پزشک، و به بهانه استفاده دارویى و با تشخیص شخصى، مى توان از موادّ مخدّر استفاده کرد؟

8ـ حکم استفاده تفنّنى و سرگرمى از موادّ مخدّر، به خصوص تریاک چیست؟ به ویژه که امروزه استفاده تفنّنى از این مواد، بیشترین کمک به فروشندگان این مواد است، و آنها را در گسترش آن یارى مى کند.

9ـ با نظر به این که شروع اعتیاد اکثر افراد معتاد به موادّ مخدّر از سیگار بوده، و علّیّت مُقدِّمى آن براى اعتیاد به این مواد غیر قابل انکار است، حکم استفاده از سیگار، به خصوص براى نوجوانان و جوانان چیست؟

جواب: بدون شک استفاده از تریاک و سایر موادّ مخدّر و خرید و فروش آن و شرکت در جلساتى که در آن از موادّ مخدر استفاده مى شود از گناهان کبیره است. و بر آحاد مردم و جامعه مسلمان و حکومت اسلامى لازم است که با استفاده از تمام وسائل جلوى این کار را بگیرند. و هر گونه کمک به کشت و فروش و حمل و نقل و استفاده از آن نیز از محرّمات واضح است. حتّى استفاده تفنّنى براى سرگرمى از آن جایز نیست، و تبلیغ آن براى افراد دیگر حرام است. استفاده خودسرانه از آن به عنوان دارو نیز جایز نمى باشد. حتّى کشیدن سیگار با توجّه به این که مقدّمه اعتیاد مى باشد، و حتّى با قطع از نظر از این مطلب، به خاطر زیانهاى فراوانى که دارد جایز نیست. خداوند همه مسلمین، مخصوصاً جوانان را، از شرّ این بلاهاى خانمانسوز محفوظ بدارد.

٤ – احکام تهیه و توزیع و مصرف مواد مخدر

سؤال:با عنایت به نیاز شدید جامعه اسلامى ایران نسبت به رفع ابهام حکم شرعى موادّ مخدّر، دانشگاه ما تصمیم به بررسى موضوع فوق نموده است، لطفاً حکم شرع را در این مورد بیان فرمایید.

جواب: بى شکّ استعمال موادّ مخدّر به هر مقدار و اندازه که باشد، حرام است. خواه موادّ مخدّر قدیمى باشد، یا آنچه در عصر ما به وجود آمده، یا بعداً به وجود مى آید. و هر گونه کمک براى کشت، داشت، برداشتِ محصول، تهیّه، توزیع، خرید، فروش، نگهدارى و مصرف آن نیز حرام است. و جوامع اسلامى باید به شدّت با این بلاى خانمانسوز مبارزه کنند، و در امر به معروف و نهى از منکر کوتاهى ننمایند.

٥ – استفاده از مواد مخدر به عنوان دارو

سؤال:توصیه بیماران به استفاده از موادّ مخدر به عنوان درمان بیمارى چه حکمى دارد؟

جواب: این کار جایز نیست، مگر به مقدار ضرورت; آن هم در جایى که هیچ راه دیگرى وجود نداشته باشد.

٦ – استعمال تریاک برای معتادین

سؤال:نظر مبارک را در مورد استعمال تریاک براى معتادین، یا کشیدن تریاک به عنوان تفریح، اعلام فرمایید. شرکت در چنین مجالسى، و تهیّه و آماده نمودن وسائل براى چنان اعمالى چه حکمى دارد؟

جواب: کشیدن تریاک، خواه تفریحى باشد یا غیر تفریحى، حرام است; مگر این که در حدّ ضرورت باشد. و افراد معتاد تا آن جا که مى توانند براى ترک آن کوشش کنند. هم چنین تهیّه تریاک، خرید، فروش، حمل و نقل آن جایز نیست.

٧ – دلیل حرمت استعمال مواد مخدر

سؤال:آیا حرام بودن استعمال موادّ مخدر در قرآن آمده است؟ و از آن جا که اعتیاد به آن، بلاى خانمان سوزى است که دامن جوانهاى ما را گرفته، و حتّى در سنین بالا و برخى از مؤمنین آلوده به آن هستند. و سر و صداى مبارزه با موادّ مخدّر متأسّفانه نتیجه چندانى نداده، چرا به جز رساله شما، در رساله هاى علماى دیگر تحریم آن نیامده است؟

جواب: بسیارى دیگر از فقها نیز موادّ مخدّر را تحریم کرده اند، و دلیل آن حکم عقل به قبح آن است. علاوه بر این که آیه شریفه «وَ لا تُلْقُوا بِاَیدیکُم اِلَى التَّهْلُکَةِ» نیز چنین اشخاصى را شامل مى شود. بعضى از روایات نیز اشاره به این معنا دارد، که استعمال اشیاى مضر حرام است.

٨ – مالیت نداشتن مواد مخدر

سؤال:آیا مواد مخدر از جمله تریاک مالیت دارند؟ آیا انسان می تواند هر کجا که دسترسی پیدا کرد آنها را از بین ببرد بدون اینکه ضمانتی در کار باشد؟

جواب: مالیتی ندارند و هر جا دسترسی پیداکنید اگر منشأ نزاع و فسادی نشود می توانید آن را از بین ببرید.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس