قصاص نفس - فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله):

قصاص نفس

١ – تبديل قصاص نفس به قصاص عضو

سؤال:در مورد قصاص نفس، بفرماييد: الف. آيا اولياي دم مي توانند به جاي قصاص نفس، عضوي از اعضاي قاتل را قطع کنند (مثلا به جاي کشتن قاتل يکي از پاهاي او را قطع نمايند)؟ ب. آيا اولياي دم مي توانند عضوي از بدن قاتل را قطع و نسبت به ما بقي طلب ديه نمايند؟ ج. آيا اولياي دم مي توانند عضوي از بدن قاتل را قطع و نسبت به ما بقي مصالحه نمايند؟ د. آيا رضايت و عدم رضايت قاتل در سه حالت فوق، تأثيري خواهد داشت؟

جواب:الف. جايز نيست. ب. جايز نيست. ج. جايز نيست. د. تأثيري ندارد.

٢ – قطع عضو قاتل به جای قصاص

سؤال:آیا اولیای دم می توانند به جای قصاص نفس عضوی از اعضای قاتل را قطع کنند؟

جواب:جایز نیست.

٣ – انتخاب کننده نوع فاضل ديه و اعسار از پرداخت آن

سؤال:در صورتي که مردي زني را به قتل رسانده باشد بفرماييد: الف . هنگامي که اولياي مقتول مي‏خواهند براي قصاص، نصف ديه را به قاتل بدهند انتخاب نوع ديه با اولياي دم است يا جاني؟ ب . در صورت عدم تمکن اولياي دم از پرداخت اين مبلغ و درخواست آنان از دستگاه قضايي، آيا مي‏توان فاضل ديه را از بيت المال پرداخت نمود؟

جواب:الف. انتخاب نوع ديه با ولي دم است. ب. جايز نيست.

٤ – نحوه محاسبه تفاضل دیه قاتلین محکوم به قصاص

سؤال:در صورتی که سه زن و سه مرد مشارکتاً دو برادر و دو خواهر را عمداً به قتل برسانند. اگر اولیاء دم مقتولین بخواهند همه قاتلین را قصاص کنند به هر یک از قاتلین باید چه مقدار از دیه به عنوان تفاضل دیه داده شود؟ (به هر زن چه مقدار و به هر مرد چه مقدار؟)

جواب:هر گاه سه مرد و سه زن مشترکا دو برادر و دو خواهر را به قتل برسانند و ولی آنها بخواهند همه آنها را قصاص کند مانعی ندارد ولی مقدار یک دیه و نصف را باید به طور مساوی به اولیای سه مرد بدهند ولی اولیای سه زن چیزی از آن نمی برند زیرا دیه آن چهار نفر (دو خواهر و دو برادر) مساوی با سه دیه کامل است و دیه شش نفر (سه مرد و سه زن) معادل چهار دیه و نصف است بنابراین فاضل دیه، یک دیه و نصف می شود که باید به اولیای آن سه مرد بدهند.

٥ – عفو از قصاص توسط مقتول

سؤال:آیا مجنىٌ علیه (کسى که جنایتى بر او واقع شده) مى تواند قبل از آن که بمیرد، جانى را از قصاص نفس عفو نماید؟ در فرض قصاص عضو چطور؟

جواب:در قصاص عضو جایز است ولى در قصاص نفس در میان فقها اختلاف است و جواز عفو بعید نیست و احتیاط در مصالحه است.

٦ – قصاص مسلمان برای قتل ولد الزنا

سؤال:آیا مسلمان در مقابل ولدالزّنا (مسلمان) قصاص مى شود؟

جواب:قصاص مى شود.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس