سؤال 124 ـمجراىِ خروجِ منىِ بعضى از افراد را، با عمل پزشكى مى بندند، و در هنگاممقاربت، مقدارى آب لزج و چسبنده خارج مى شود، آيا اين آب لزج حكم منى را دارد و نجساست؟ و احتلام اين قبيل افراد چگونه است؟
جواب:آبى كه خارجمى شود، چه در خواب و چه در بيدارى، چنانچه نشانه و صفات منى را نداشته باشد، حكممنى را ندارد و پاك است، مگر آنكه يقين يا اطمينان كنند منى خارج شده است، البتهمقاربت، مطلقاً موجب جنابت و وجوب غسل مى شود خواه منى خارج شود يانشود.
سؤال 125 ـآبى سفيد رنگ و چسبنده خارج شدهواحتمال قوى هست كه منى باشد، آيا غسل واجب است؟
جواب:تاعلم به منى بودن پيدانشود، غسل واجب نمى شود.
سؤال 126 ـاز شخصى در اثر بيمارى، بدون اختيار، منى خارج مى شود، آيا موجب غسلمى شود؟
جواب:بلى، موجب غسل مى شود.
سؤال 127 ـاز بيضه شخصى، به وسيله آمپول منى گرفته اند، آيا بايد غسلكند؟
جواب:در فرض سؤال كه منىاز مجرىخارج نشده، حكم به وجوب غسل مشكل است ولى احتياط خوب است و چنانچه غسل كرد،براى نماز وضو هم بگيرد.
سؤال 128 ـشخصى از خواببيدار شده و در لباس خود رطوبتى شبيه به منى مى بيند ولى خوابى نديده كه جنب شدهباشد، وظيفه او چيست؟
جواب:اگر اطمينان دارد كه آن رطوبتمنى است و از او خارج شده، بايد غسل كند والا تكليفى ندارد.
سؤال 129 ـافراد قطع نخاعى گاهى پس از بيدار شدن از خواب، در كيسهمخصوص ادرار خود، ماده اى مى بينند كه نمى دانند منى است يا چيز ديگر، آيا بايد غسلكنند؟
جواب:تا وقتى يقين يا اطمينان به خروج منى ندارند غسلواجب نيست.
سؤال 130 ـافراد قطع نخاعى در بعضى ازمواقع، در خود احساس شهوت مى كنند ولى چون بدن آنها حسّ ندارد تشخيص نمى دهند كهجنب شده اند يا نه، آيا حكم جنب را دارند؟
جواب:در اينموارد جستجو كنند اگر اطمينان پيدا كردند كه چيزى از آنها خارج شده، با فرض اينكهاحساس شهوت هم كرده اند حكم جنب را دارند و در غير اين صورت حكم جنب راندارند.
جواب:با شك و احتمال، غسل واجبنمى شود و ملاك يقين واطمينان است.
سؤال 132 ـزنو شوهرى كه مى دانند براى نماز، به غسل كردن نمى رسند يا مانعى وجود دارد ونمى توانند غسل كنند، يا يكى از آنها نمى تواند غسل كند آيا قبل از دخول وقتِ نماز،جايز است نزديكى كنند؟ و در همين فرض، بعد ازدخول وقت، چطور؟
جواب:اگر بتوانند تيمم كنند، در هر دو صورت اشكال ندارد. اما اگر وقت داخلشده و امكان تيمم نيست، نزديكى جايز نيست.
سؤال 133 ـاگر قرآن همراه جنب باشد، اشكال دارد يا خير؟
جواب:اشكال ندارد.
سؤال 134 ـآيا جايز است جنب و حائض،دعاى كميل بخوانند؟
جواب:مانعى ندارد، ولى بنابر اقوى آيهشريفه (اَفَمَنْ كان مؤمناً كمن كان فاسقاً لايستوون) را نخوانند، چون اين آيه ازآيات سوره مباركه «الم سجده» است.
سؤال 135 ـآياجايز است جنب و حائض، براى زيارت داخل حرم امامزاده ها بشوند؟
جواب:مانعى ندارد.
سؤال 136 ـشخصى از حرامجنب شده است، آيا لازم است غسل را به نيت جنب از حرام انجام دهد؟
جواب:خير، لازم نيست.
سؤال 137 ـآيامى شود زير دوش حمام كه آب آن با فشار مى ريزد، غسل ارتماسى كرد؟
جواب:در غسل ارتماسى بايد آب به نحوى باشد كه در يك دفعه عرفى، تمام بدن رافراگيرد و زير دوش چنين امرى مشكل است.
سؤال 138 ـآيا در غسل لازم است، به بدن دست بكشند؟
جواب:دستكشيدن لازم نيست و چنانچه آب به تمام بدن برسد، با نيت غسل كفايتمى كند.
سؤال 139 ـشخصىدر غسل جنابت، اول سمت راست بدن را از سر تا پا مى شسته، پس از آن سمت چپ را، آياغسلش صحيح است؟
جواب:در فرض سؤال غسل او باطل است چون درغسل ترتيبى بايد اول سر و گردن را به نيت غسل بشويد، بعد سمت راست بدن را، پس از آنسمت چپ را بشويد.
سؤال 140 ـدر بدن شخصى مانعىبود و در هنگام غسل فراموش كرد، پس از غسل، مانع برطرف شده بود، آيا غسل او صحيحاست؟
جواب:در فرض سؤال كه مى داند هنگام غسل، التفات بهمانع نداشته است بايد غسل را اعاده كند.
سؤال 141 ـچنانچه شك كند كه، آيا رنگ موجود روى اعضا، جرم و مانع رسيدن آب به بشره استيا مانع نيست، تكليف چيست؟
جواب:لازم است وارسى كند تااطمينان به رسيدن آب به بشره پيدا كند.
سؤال 142 ـشخصى نقاش است و برطرف كردن ذرات رنگ از دست و صورت، براى او مشكل است،وظيفه وى براى وضو و غسل چيست؟
جواب:چنانچه برطرف كردن جرمو ذرات رنگ مشقت و ناراحتى غيرقابل تحمل داشته باشد، بايد به دستور جبيره عمل كند (به همان حالت وضو بگيرد) و احتياطاً تيمم هم بكند و چنانچه وقت نماز نيز تنگ است وفرصت ازاله رنگها را ندارد به همين دستور عمل كند كه نمازش قضا نشود و در اين جهتفرقى بين وضو و غسل نيست.
سؤال 143 ـوضو و غسل بادست و بدن چرب چه حكمى دارد؟
جواب:چنانچه چربى زياد باشد،به طورى كه مانع از رسيدن آب به پوست بدن باشد وضو و غسل صحيح نيست و بايد اول چربىرا برطرف كنند، امااگر مانع نباشد، يعنىچربى كم باشد، وضو وغسل صحيح است.
سؤال 144 ـآيادر غسل و وضو و تيمم بايد انگشتر را از انگشت بيرون بياورند؟
جواب:در غسل بايد آب زير انگشتر برسد و بيرون آوردن لازم نيست و در وضو نيزبيرون آوردن لازم نيست و همين قدر كه آب به زير انگشتر برسد و عرفاً صدق كند كه ازبالا به پايين شسته كفايت مى كند ولى براى تيمم بايد انگشتر را بيرونآورد.
سؤال 145 ـشخصى فلج و زمين گير شده ونمى تواند غسل كند و ديگرى او را مى شويد وظيفه او براى غسل چيست؟
جواب:در فرض سؤال، ديگرى آب روى سر و گردن و طرف راست و چپ بدن او بريزد وآن شخص زمين گير و فلج نيّت غسل كند، كفايت مى كند.
سؤال 146 ـشخصى به قصد غسل به حمام رفت، روز بعد شك كرد كه غسل كرده يا نه،وظيفه او چيست؟
جواب:نمازهايى را كه خوانده صحيح استولى بايد براى نمازهاى بعد غسل كند.
سؤال 147 ـشخصى چند غسل بر ذمه دارد و بايد غسل جنابت و حيض و مسّ ميت انجام دهد و نيزمى خواهد غسل جمعه هم انجام دهد آيا بايد به ترتيب و جدا جدا، نيّت و غسل كند يافرقى نيست؟
جواب:فرقى نيست و مى تواند به نيت همه آنها يكغسل انجام دهد.
سؤال 148 ـانسان در وسط غسل شكمى كند كه در اثناى غسل، بول خارج شده يا نه، وظيفه اش چيست؟
جواب:به شك خود اعتنا نكند.
سؤال 149 ـغسلكردن، در حمام اداره دولتى چه حكمى دارد؟
سؤال 150 ـاينجانب در اثر نادانى و غفلت، لوله آب و آب گرم كن و شير آب منزلم را ازپول غصبى و حرام تهيه كردم، بفرماييد: وضو و غسل، از آنها چه حكمىدارد؟
جواب:در فرض سؤال كه آنها را با عين پول غصبى و حرامتهيه كرده ايد، فعل حرام مرتكب شده ايد و بايد هر چه زودتر رضايت صاحب پول را تحصيلكنيد و آنها را از غصبيت خارج كنيد، امّا با فرض اينكه آب لوله مباح است و غصبىنيست وضو و غسل باطل نيست، هر چند كه با باز و بسته كردن شير آب، مرتكب فعل حراممى شويد.
سؤال 151 ـبراى اينكه انسان مبتلاى بهوسواس و اسراف نشود، بفرماييد: براى وضو و غسل، چه مقدار آب مصرفكند؟
جواب:مستحب است آب وضو يك مدّ باشد و مدّ، صد و پنجاهو سه مثقال و نيم و يك نخود و نيم است[1] (حدود سه چهارم ليتر) و ظاهر اين است كه اين مقدار آب، براى كليّه مستحباتو واجبات وضو است، يعنى مستحب است با اين مقدار آب، اول دستها را تا مچ بشويند، بعدسه مرتبه آب در دهان بگردانند و سه مرتبه آب در بينى كنند، پس از آن با بقيه آب،صورت و دستها را از آرنج تا سر انگشتها بشويند و هر عضوى را هم بطور شاداب بشويند،و معلوم است كه اين مقدار آب شرعاً براى اين امور كفايت مى كند و نيازى به بيش ازآن نيست. براى غسل ترتيبى، مستحب است يك صاع آب كه ششصد و چهارده مثقال و يكچهارم مثقال است[2] (حدود سه ليتر) مصرف كنند و ظاهر ايناست كه اين مقدار آببراى انجام كليه مستحبات غسل است، يعنى با اين مقدار آب اول سه مرتبه دستها را تاآرنج يا لااقلّ تا مچ بشويد و سه مرتبه آب در دهان و بينى بگرداند و بريزد و پس ازآن با بقيه، غسل خود را انجام دهد. و در روايتصحيح از امام باقر(عليه السلام) نقلشده كه فرمود: رسول خدا(صلى الله عليه وآله) با يك مدّ آب وضو مى گرفت و با يك صاعآب غسل مى كرد [3]بنابراين مصرف بيش از اين مقدار آب براىوضو و غسل، برخلاف سيره عملى پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله) است و مكروه مى باشدو اگر به حدّ اسراف برسد حرام است، خصوصاً در مواقع كم آبى و جاهايى كه چه بسا مردمبراى مصرف آب خوردن و ضرورى در مضيقه باشند، اعاذنا الله من الإسراف والوسوسةالشيطانى.