احکام زکات - فتاوای آیت الله العظمی تبریزی (قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی تبریزی (قدس سره):

احکام زکات

سؤال٧۶٧- درهم و دينار كه در زكات و حدود تعيين شده در روزگار ما براى ايرانيان چگونه تعيين مى‌شود؟

جواب: باسمه تعالى؛ در زكاتِ طلا و نقره بايد سكۀ رايج در معامله باشد كه فعلاً چنين نيست؛ و در ديات و ساير موارد خود طلا و نقره كافى است، و الله العالم.

سؤال٧۶٨- در مسأله‌هاى ١٨٨٩ و ١٨٩٠ توضيح المسائل كه فرموده بوديد: مخارج و هزينه‌ها و بذر را از حاصل گندم نمى‌تواند كسر كند و بايد در مجموع حساب نصاب را بكند و زكات دهد؛ اگر كسى بخواهد بهاى بذر، دستمزد تراكتور كه جهت كشت، درو و خرمن كردن پرداخته است را برآورد و كم نكند، كارى سخت است، چه كند؟

جواب: باسمه تعالى؛ نسبت به هزينه‌هايى كه بعد از گندم شدن براى درو و جمع‌آورى آن لازم است، مى‌تواند قبل از صرف آن از حاكم شرع اجازه بگيرد و آن را بر كل حاصل- از سهم خود و سهم زكات- توزيع كند؛ و اما هزينه‌هايى كه قبل از گندم شدن صرف مى‌شود استثناى آنها از نصاب راهى ندارد، و الله العالم.

سؤال٧۶٩- اجازه مى‌فرماييد پولهايى را كه در مصرف كشاورزى از قبيل كود شيميايى و ديگر چيزها خرج شده، با ملاحظۀ نصاب، از حاصل گندم و جو كم نماييم؟ اگر نه، آيا اجازه مى‌فرماييد در اين مسأله از مجتهد ديگرى با رعايت اعلميت، پيروى كنيم؟

جواب: باسمه تعالى؛ نبايد كسر بنماييد بنا بر احتياط؛ و قابل رجوع به غير است، و الله العالم.

سؤال٧٧٠- مخارجى كه كشاورز در كشت گندم و جو و جز آن مى‌كند، آيا محاسبۀ آنها را پيش از برآورد زكات كم كند يا پس از برآورد زكات؟

جواب: باسمه تعالى؛ مخارج مذكور از زكات و يا از نصاب آن خارج نمى‌شود، ليكن مخارجى كه پس از گندم يا انگور شدن يا خرما شدن به اذن حاكم شرع خرج مى‌كند، مى‌تواند به نسبت مقدار زكات معيّن كند، و فقط آن مقدار از مخارج را كسر نمايد، و الله العالم.

سؤال٧٧١- آيا در ساختن بهدارى و خانۀ بهداشت در روستا، مى‌شود از زكات و خمس پرداخت؟

جواب: باسمه تعالى؛ از خمس نمى‌شود؛ و از زكات چنانچه كارهاى عام المنفعۀ مشروع در آن انجام مى‌شود، مانعى ندارد، و الله العالم.

سؤال٧٧٢- سكه‌هاى طلاى رايج آيا زكات دارند يا خير؟

جواب: باسمه تعالى؛ زكات در صورتى به طلا تعلق مى‌گيرد كه مسكوك باشد به سكۀ رايج در معامله، و در اين زمان چنين طلايى وجود ندارد، و الله العالم.

سؤال٧٧٣- شخصى فوت كرده در وقتى كه زراعت وى به حدّ كمال رسيده و متعلق زكات شده در ملك متوفى و لا محالة متعلق خمس هم واقع مى‌شود زيرا كه مؤونه‌اش تمام شده، آيا از زكات و خمس هر دو بايد از اصل گرفته شود يا اينكه زكات از اصل و خمس از مابقى يا بعكس؟

جواب: باسمه تعالى؛ بلى از اصل زكات را مى‌دهد، و از بقيه خمس داده مى‌شود، و الله العالم.

سؤال٧٧۴- در طلاهاى مسكوك زكات را واجب مى‌دانيد؟ و آيا وظيفۀ زرگر كه اكثر سرمايه‌اش طلا و جواهرات مسكوك است، چيست؟

جواب: باسمه تعالى؛ طلاى مسكوك به سكۀ رايج، اگر يك سال تبديل نشود، زكات دارد؛

و سكه‌هاى فعلى سكۀ رايج نيست، و اگر سكۀ رايجى بود، چون در دست زرگر يك سال باقى نمى‌ماند متعلق زكات نمى‌شود؛ و الله العالم.

سؤال٧٧۵- كسى كه محصول خود را در همۀ سال با موتور و چاه آب آبيارى مى‌كند، آيا زكات محصول يك از بيست مى‌باشد يا يك از ده؟

جواب: باسمه تعالى؛ در فرض مذكور، زكات يك از بيست مى‌باشد، و الله العالم.

سؤال٧٧۶- آيا برنج زكات دارد؟ استحباب در دادن زكات برنج چگونه است؟

جواب: باسمه تعالى؛ برنج زكات ندارد؛ و استحباب آن هم خالى از تأمل نيست، و الله العالم.

ج2:

سؤال ۶٧٠ -تعداد زيادى از محبوسين به سبب جرائمى چون قتل غير عمد و يا بدهيهاى غير كلاهبردارى از قبيل چك بلا محل، ترك انفاق و مشابه آن محكوميت يافته‌اند، خواهشمند است ارشاد فرمائيد: آيا جايز است از محل زكات براى آزادى نامبردگان اقدام نمود؟

جواب: بسمه تعالى -چنانچه بدهى آنها از طريق حرام مانند قتل عمد و يا شبه عمد ناشى از ارتكاب حرام و يا معاملۀ غير شرعيه نبوده و نيز مالى و لو به نام افراد ديگر نداشته باشند كه اداء دين بنمايند، مى‌توان بدهى آنها را از زكات پرداخت نمود و بايد شرايط عامۀ استحقاق زكات را از جمله شيعه بودن و بنابر احتياط متجاهر به فسق و يا تارك الصلاة و يا شارب الخمر نبودن مراعات شود، و اللّه العالم.

سؤال ۶٧١ -شخصى زمين دار فوت كرده است در حالى كه زراعت گندم و جو او در سنبل (خوشه- است آيا سهم ميت مذكور از چه وقت محاسبه مى‌شود و حكم زكات آن چيست؟

جواب: بسمه تعالى -چنانچه در وقت مردن صاحب زمين صدق گندم و جو مى‌كند زكات به زراعت متعلق مى‌شود و بقيه به ورثه منتقل مى‌شود، و اگر در وقت مردن صدق گندم و جو نكرده بر ميت چيزى نيست و سهم هر يك از ورثه كه به حدّ نصاب رسيده بايد زكات آن را بپردازد، و اللّه العالم.

سؤال ۶٧٢ -آيا مى‌شود زكات را تماما در سهم سبيل اللّه مصرف كرد يا خير؟

جواب: بسمه تعالى -صرف زكات مال و زكات فطره در سبيل اللّه كه منفعت عامه داشته باشد مثل ساختن مسجد يا پل و غير آن مانعى ندارد، و اللّه العالم.

سؤال ۶٧٣ -آيا مى‌شود زكات غلاّت و فطره را مصرف استاد كه براى تدريس بچه‌هاى محل اجير مى‌شود، كرد يا خير؟

جواب: بسمه تعالى -اگر شخص مزبور فقير باشد، دادن زكات غلاّت يا زكات فطره به او مانعى ندارد، و اللّه العالم.

سؤال ۶٧۴ -كسى كه دانشجو است زكات مال را مى‌شود به آن دانشجو داد؟ در حالى كه اين دانشجو امكانش كم است و وضعيت مالى مناسب و خوب ندارد؟

جواب: بسمه تعالى -چنانچه مؤونۀ سالش را ندارد، دادن زكات به او مانعى ندارد، و اللّه العالم.

سؤال ۶٧۵ -آيا مى‌شود پول زكات فطره را پتو يا موكت خريد و به مستحق (فقير- داد؟

جواب: بسمه تعالى -بايد خود زكات فطره را به مستحق داد و تبديل آن جايز نيست مگر اينكه اجازۀ خاصه از حاكم شرع داشته باشد و اللّه العالم.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس