سؤال 1 - فطره را به امام مسجدى مىدهند كه به اهلش برساند و امام، وكالت از فقيه معينى ندارد و قصد دارد به فقيرى بدهد كه اگر نماز عيد فطر را يك ساعت ديرتر بخواند مىتواند به او برساند و حال آن كه اين كار را نمىكند و چند روز بعد به او مىدهد چه صورت دارد؟.
جواب: در صورتى كه امام مسجد، فقيه باشد يا مأذون از فقيه جامع الشرائط و بعنوان ولايت براى فقير بگيرد تكليف دهنده ساقط شده و فقيه يا مأذون هر وقت صلاح بدانند به اهلش برسانند و اگر امام جماعت وكيل از قبل دهنده باشد احوط آنست كه قبل از نماز عيد رد كند و اگر رد نكرد بعدا نيز بعنوان زكات رد كند به شرط آن كه وكالت مالك، مقيد به قبل از نماز نباشد و الا ثانيا وكالت لازم است.
سؤال 2 - علماء فرمودهاند: (كسى كه نماز عيد مىخواند احتياط آنست كه زكات فطرت را پيش از نماز عيد بدهد و اگر نماز نمىخواند مىتواند تا ظهر، تأخير بيندازد) حال اگر شخصى مال دارد ولى فعلا موجود نيست يعنى پول از مردم مىخواهد يا چك دارد كه چند روز ديگر وعده آن مىرسد آيا واجب است قرض كند و زكات خود را بدهد يا نه؟ و اگر كسى است كه قرض كردن خلاف شأن او است حكمش چيست؟.
جواب: با تمكن از قرض اگر غنى باشد قرض كردن لازم است مگر آن كه تحمل منت قرض، حرج باشد.
سؤال 3 - اگر شخصى هنگام تعلق زكات فطره، پول نداشته باشد آيا لازم است به هر نحو كه شده با قرض يا فروش لوازم زندگى پول تهيه كند تا در وقتش فطريه را ادا نمايد يا تأخير آن تا گرفتن حقوق مانع ندارد؟.
جواب: در صورت تمكن واجب است قرض نموده و اداء كند و بعد قرض خود را بپردازد و در صورت عدم تمكن صبر كند تا حقوق خود را دريافت نمايد. ولى در موقع پرداخت، نيت اداء و قضاء نكند و به قصد قربت مطلقه بدهد.