مخابرات - فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله):

مخابرات

١ – استفتاء جدید از محضر معظم له در مورد مکالمه تصویری

سؤال: مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله العالی سلام علیکم چندی پیش بحث ارائه سرویس مکالمه تصویری توسط یکی از اپراتورهای تلفن همراه مطرح و مومنین با ارسال استفتائی به محضر مبارک حضرتعالی، حکم آن را جویا شدند. حضرتعالی با فتوای روشنگرانه خود با نظر به مفاسد آن، حکم به حرمت ارائه و استفاده از این سرویس فرمودید. پس از قطع این سرویس، اپراتور ارائه دهنده، در دولت جدید به کمک وزارت ارتباطات اقدام به رایزنی های مکرر کرده است. آیا علما و مراجع را نسبت به راه اندازی این سرویس متقاعد کرده اند؟ در صورت صلاحدید بفرمایید شرایط جدیدی به وجود آمده و آیا فتوای معظم له در این زمینه تغییر کرده است؟ با تشکر 19/11/1392

امضاء کنندگان: 1.بنیاد زنان محجبه، 2.موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام، 3.موسسه فرهنگی تحقیقاتی صدف عفاف، 4.موسسه آوای ملکوت، 5.پایگاه تخصصی حجاب و عفاف، 6.موسسه رویش جوانه ها، 7.موسسه کوثر ولایت، 8.كانون ياسهاى آسمانى، 9.ستاد فرهنگی سلمان فارسی، 10.کانون فرهنگی تبلیغی ثنا، 11.کانون فرهیختگان اسلامی بوشهر، 12.اداره کل ورزش و جوانان شهرکرد، 13.کانون فرهنگی ندای ایمان گز، 14.مرکز تحقیقات و طرح های کاربردی ریحانه النبی قم، 15.موسسه نسیم موعود، 16.کانون آفتاب ولایت یزد، 17.موسسه فرهنگی هنری کاربردی خیبر، 18.کانون ترنم آفتاب شیراز، 19.موسسه جوانان فردوس، 20.گروه تبليغي عطر ياس، 21.کانون جواد الائمه(ع)، 22.موسسه علمي فرهنگي تسنيم، 23.موسسه سفيران بى نشان، 24.خانه منتظران طلیعه نور، 25.موسسه گل یاس، 26.موسسه نسیم رضوان، 27.خانه هنر طلاب قم، 28.موسسه روایت آفتاب یزد، 29. مؤسسه فرهنگی تبلیغی بصیران عاشورایی قم، 30.موسسه دلباختگان صاحب الامر تبریز، 31.موسسه راه و هدف شهدا کرمان، 32.موسسه بیرق ولایت، 33.گروه سايبري ترویج حجاب و عفاف، 34.موسسه نسيم رحمت، 35.موسسه حبیبه الرسول(س)، 36.موسسه سپنتا تبریز.

جواب: مراکز متعددی مانند شما عزیزان این سوال را از ما کرده اند؛ فتوای ما درباره مکالمه تصویری تغییری نکرده است. لازم است عزیزان تنها به درآمد مادّی این امور نیاندیشند بلکه آثار فرهنگی و اجتماعی مخرّب آن را نیز در نظر بگیرند و در هر حال ترویج این گونه وسایل مخابراتی که آثار منفی گسترده ای مخصوصا در میان جوانان و نوجوانان دارد شرعا جایز نیست. همیشه موفق باشید 92/11/19

٢ – استفاده از خطوط تلفن تصویری

سؤال: خدمت مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی دامت برکاته با سلام و احترام فروان اپراتور جدیدی در زمینه تلفن همراه در حال فراگیر شدن در کشور می باشد. این اپراتور علاوه بر ارتباط صوتی، امکان ایجاد ارتباط تصویری را بین طرفین مکالمه فراهم می سازد. همچنین به واسطه این اپراتور، مشترکین می توانند انواع تصاویر و فیلم ها را برای همدیگر ارسال کنند. راه اندازی این اپراتور مزایا و معایبی را به همراه دارد که در ذیل به برخی از آن مزایا و معایب اشاره می شود.

 مزایا:

1) امکان دریافت تصاویر تلویزیونی بر روی گوشی های تلفن همراه.

2) امکان دریافت کلیپ های تصویری بر روی گوشی تلفن همراه.

 3) برقراری تماس تصویری « به عنوان مثال با استفاده از این قابلیت، مادری که مدتهاست از فرزند خود دور است می تواند با او تماس تصویری بر قرار کند.» معایب: یکی از تفاوت های این اپراتور با اپراتور های قبلی، قابلیت تماس تصویری است که معایب عظیمی را در پی دارد.

 برخی از آن معایب عبارتنداز:

1) با توجه به اهمیت حریم بین زن و مرد نا محرم در اسلام، با آمدن این اپراتور بسیاری از مرزها و حریم ها مفهوم خود را از دست می دهند.

2) این اپراتور، زمینه دسترسی به گناه را برای فاسدان هموار می نماید. علاوه بر این، وسیله وسوسه انگیزی برای به فساد کشیده شدن دختران و پسران می باشد. و درنتیجه نگرانی ها و استرس های پدران و مادران صد چندان می شود. و در برخی موارد باعث سست شدن بنیان خانواده ها می گردد.

 3) از آنجا که با برقراری تماس تصویری علاوه بر فرد مکالمه کننده، امکان رؤیت محیط و افراد دیگری که در اطراف فرد مکالمه کننده هستند وجود دارد جامعه زنان خصوصا زنان متدین احساس آرامش و امنیت نداشته و در هر جا که استفاده کننده از این اپراتور حضور داشته باشد باید با پوشش کامل باشند.

 4) امکان ارسال فیلم به وسیله این اپراتور، بهترین موقعیت را برای فعالیت مخالفین فکری تشیع همچون وهابیت، مسیحیت، بهائیت و ... فراهم می سازد. آنها که تا به حال راه نفوذ جدّی غیر از ماهواره و اینترنت در کشور را نداشتند، با آمدن این اپراتور ، راه را برای فعالیت های خود هموار دیده و قطعا کمر همّت می بندند و تولیدات و فعالیت های خود را گسترش می دهند.

 5) در آخر لازم به ذکر است که در صورت راه اندازی این اپراتور، به دلیل وجود فضای رقابتی اپراتور های دیگر نیز به احتمال قریب به یقین ، خود را به این امکانات تجهیز کنند، در این صورت تمام اپراتور ها مجهز به ارتباط صوتی ـ تصویری خواهند شد.

حال سؤال از آن مرجع عظیم الشأن این است که : با توجه به مفاسدی که برای این اپراتور ذکر شد و با توجه به اینکه اپراتور های قبلی نیاز های ضروری مشترکین را رفع می کنند، آیا جایز است شرکت های خصوصی یا نیمه دولتی اقدام به راه اندازی این اپراتور کنند؟ حکم مساعدت و معاونت در راه اندازی چنین اپراتوری چیست؟

جواب: اوّلاٌ به یقین مفاسد این کار از فوائد آن بیشتر است و منشاء مفاسد جدیدی در جامعه ما که متأسفانه درگیر مفاسد مختلفی است خواهد شد و این مطلب پوشیده ای نیست؛ البته ممکن است منافع آن چشم و گوش عدّه ای را بر روی مفاسد آشکار آن ببندد. ثانیاً: با توجّه به این که ضرورتی برای أصل این کار نیست بنابراین شرکت های خصوصی و دولتی باید از آن خودداری کنند و مکلفین نیز باید از خرید آن اجتناب نمایند.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس