قضای روزه واجب - روزه قضا

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > روزه قضا:

قضای روزه واجب

١ – اذن شوهر در بجا آوردن روزه های واجب

سؤال:آیا زن برای گرفتن روزه های واجب و قضای آنها نیاز به اجازه شوهر دارد یا خیر؟

جواب:در روزه ماه مبارک رمضان و روزه هاي قضايي که وقت آن کم است(مثلا 10 روزه قضا از رمضان گذشته مانده و 10 روز نيز تا رمضان فرصت دارد) نیازی به اجازه شوهر نیست و باید روزه بگیرد ولي در روزه هاي نذر، مستحبي و روزه هاي قضايي که تا ماه رمضان وقت کافي دارد و روزه گرفتن مزاحم حقوق شوهر مي شود بايد از شوهر اجازه بگيرد. البته در قضاي روزه رمضان که وقت کافي دارد اگر بدون اطلاع شوهر روزه گرفت و بعد از اذان ظهر شوهر تقاضاي تمکين و مانند آن نمود زن بايد روزه خود را ادامه دهد.

٢ – تکلیف روزه های نذری بعد از فوت

سؤال:اگر کسی نذر کرده باشد چنان فلان کار انجام شد فلان مقدار روزه بگیرد و صیغه را هم خوانده باشد. و آن کار هم انجام شود (در هنگام حیات وی) اما قبل از عمل به نذر(روزه گرفتن) بمیرد تکلیف نذر او چیست؟

جواب:اگر آن مرحوم فرصت برای انجام نذر داشته و بجا نیاورده بنابر احتیاط واجب بر عهده پسر بزرگتر است ولی اگر فرصت نداشته بر او واجب نبوده است.

٣ – روزه مستحبی برای کسی که روزه قضا دارد

سؤال:اینجانب روزه قضا دارم، آیا می توانم روزه های قضا را در روزهایی بگیرم که روزه گرفتن در آن روزها مستحب است و نیت ام این باشد که هم روزه قضا میگیرم و هم از ثواب روزه مستحب در آن روز بهره می برم ؟

جواب:مادام که روزه قضا دارید روزه مستحب نمی توانید بگیرید و اگر نیت شما این باشد که بر فرض هم روزه مستحب بگیرید خداوند ثواب نیت شما را خواهد داد.

٤ – افطار روزه قضا قبل از اذان به گمان رسیدن مغرب

سؤال:اینجانب روزه قرضی (قضاء) گرفته بودم، دقایقی تا اذان مغرب فاصله بود و بنده چون هوا تاریک بود گمان کردم اذان گفته اند و روزه را افطار نمودم و به محض اینکه متوجه شدم هنوز وقت اذان نرسیده خوردن را قطع کردم و تا دقایقی بعد از اذان چیزی نخوردم. آیا روزه ام باطل است؟

جواب:احتیاط واجب آن است که آن را قضا کنید.

٥ – قضای روزه رمضان در سفر

سؤال:گرفتن قضاء روزه ماه رمضان با نذر در سفر چطور است؟

جواب:جایز نیست.

٦ – شک در تعداد روزه های قضا

سؤال:حدود 22 سال سن دارم و تقریبا از 4 سال پیش تمامى روزه هایم را گرفته ام ولى قبل از آن چند روزى از روزه هایم را به دلایلى نگرفته ام و نمى دانم که تعداد آن روزها چقدر بوده است وظیفه من چیست ؟

جواب:همان مقدار که یقین دارید روزه نگرفته اید قضا کنید و اگر روزه نگرفتن عمدى بوده کفّاره نیز واجب است مگر این که جاهل به مسائل روزه بوده اید.

٧ – کسی که روزه های زیادی را افطار کرده

سؤال:تکلیف شخصى که روزه هاى زیادى را افطار کرده( نگرفته ) است چیست ؟

جواب:تا آن جا که بتواند روزه هاى گذشته را قضا کند و نسبت به کفّاره آنها مطابق مسأله 1401 و 1402 توضیح المسائل ما عمل کند و هر گاه توانایى هیچ کدام از موارد مذکور در مسئله را ندارد از او ساقط است.

٨ – روزه مستحبی برای کسی که احتمالاً روزه قضا دارد

سؤال:آیا شخصى که احتمال مى دهد روزه قضا دارد مى تواند روزه مستحبى بگیرد و اگر براى روزه مستحبى مانند اعتکاف نذر کند چطور ؟

جواب:اشکالى ندارد.

٩ – کسی که سال اول تکلیف روزه نگرفته

سؤال:وظیفه خانمى که سال اوّل تکلیف روزه اش را خورده است چیست ؟ و اگر باید قضا کند چگونه قضا نماید ؟

جواب:کفّاره ندارد خواه جاهل مقصر بوده یا قاصر ولى اگر عمداً و عالماً روزه نگرفته کفّاره دارد و در تمام صور مسأله، قضا لازم است.

١٠ – عدم صحت نذر برای کسی که روزه قضا دارد

سؤال:آیا کسى که قضاى روزه ماه رمضان بدهکار است، مى تواند نذر کند و روزه بجا آورد؟ کسى که قضاى روزه هاى ماه رمضانش را بجا آورده باشد، ولى کفّاره روزه ماه رمضان بدهکار است چطور؟

جواب:نذر در تمام این موارد اشکال دارد.

١١ – عدم صحت نذر برای کسی که روزه قضا دارد

سؤال:آیا کسى که قضاى روزه ماه رمضان بدهکار است، مى تواند نذر کند و روزه بجا آورد؟ کسى که قضاى روزه هاى ماه رمضانش را بجا آورده باشد، ولى کفّاره روزه ماه رمضان بدهکار است چطور؟

جواب:نذر در تمام این موارد اشکال دارد.

١٢ – شکستن قضای روزه واجب بعد از ظهر

سؤال:اگر روزه ی ماه رمضان را با عذر شرعی نگیریم و قضای آن را بعد از ظهر و قبل از مغرب افطار کنیم، کفاره ی آن به چه میزان است؟

جواب:در صورتیکه قبل از غروب آفتاب عمدا خورده باشد کفاره دارد و کفاره آن سیر کردن ده فقیر و در صورتیکه نتواند سه روز پی در پی روزه می گیرد.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس