خوردن و آشامیدن - کارهایی که روزه را باطل می کند

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > کارهایی که روزه را باطل می کند:

خوردن و آشامیدن

١ – مسواک زدن برای روزه دار

سؤال:آیا در هنگام روزه مى توان داندانها را مسواک کرد؟ اگر مسواکِ مرطوب شده، در اثر تماس با آب دهان مجدّداً براى تمیز کردن دندانها به کار رود، چه حکمى دارد؟

جواب:مسواک کردن در حال روزه، مانعى ندارد. ولى اگر رطوبت پیدا کند و مسواک را بیرون آورده و به دهان بازگرداند و رطوبت آن در آب دهان مستهلک نگردد، جایز نیست، و در صورتى که با خمیر دندان مسواک کند، باید دهان را بعد از آن کاملا بشوید.

٢ – حکم تزریق آمپول در حال روزه

سؤال:آیا تزریق آمپول هایى که جهت بى حسى، کاهش درد، کشتار میکروبها و مانند آن به کار مى رود، در صورتى که هیچ خاصیّتى جهت رساندن ویتامین یا موّاد غذایى به بدن نداشته باشد، روزه را باطل مى کند؟

جواب:تمام تزریقات دارویى و تقویتى و بى حسّى و واکسن هر گاه در عضله باشد براى روزه دار اشکال ندارد، ولى از تزریق در رگ مطلقاً پرهیز شود.

٣ – جویدن کندر و سقز برای روزه دار

سؤال:هنگامى که انسان روزه دار است، چنانچه کُنْدُر، سقّز یا آدامسى که مزّه شیرینى آن رفته باشد بجود، آیا روزه او باطل است؟

جواب:با توجّه به این که اجزاى آن تدریجاً جدا مى شود، جایز نیست.

٤ – عدم بطلان روزه با استفادۀ داروهای ضد عرق

سؤال:فرآوردهای ضد عرق درون خود ماده ای دارند که جذب غدد عرق می شوند و از ترشح عرق جلوگیری می کند. آیا استفاده از این فرآورده که نقش تغذیه ای ندارند و نقش دارویی دارند باعث ابطال روزه می شود؟

جواب:اشکالی ندارد.

٥ – استفاده از پماد و مسواک برای روزه دار

سؤال:استفاده از پماد ویتامین آ برای لبها (برای جلوگیری از ترک خوردن لبها ) برای شخص روزه دار چه حکمی دارد؟ مسواک زدن دندانها برای شخص روزه دار چه حکمی دارد؟

جواب:چنانچه آلوده به آب دهان نشود و در حلق فرو نرود اشکال ندارد ودرمورد مسواک زدن، صورتی که مواد مسواک و آب خارج به حلق فرو نرود اشکال ندارد.

٦ – باقی ماندن طعم و بوی غذا در دهان

سؤال:در سحرگاه ماه مبارک رمضان اغلب طعم و بوى بعضى از غذاها، یا خمیر دندان، براى مدّتى در دهان مى ماند، در این موارد پس از چند بار بیرون ریختن آب دهان، اگر باز هم طعم یا بوى اینها در دهان باقى بماند تکلیف چیست؟

جواب:اگر دهان به خوبى شستشو داده شود، که اجزاى غذا باقى نماند، اشکالى ندارد.

٧ – وارد کردن وسائل دندانپزشکی در دهان

سؤال:آیا بردن وسایل غیر خوراکى ـ مثل وسایل دندانپزشکى ـ در دهان، باعث ابطال روزه مى شود؟

جواب:باعث ابطال روزه نیست مگر این که رطوبتهایى از دهان روى آن قرار گیرد و بعد آن را به دهان برگرداند و به اندازه اى زیاد باشد که با آب دهان مستهلک نشود و فرو ببرد.

٨ – تزریق آمپول تخمک گذاری در حال روزه

سؤال:اگر آمپول برای تخمک گذاری هنگامی که روزه است به زن تزریق شود روزه باطل است؟

جواب:اگر آمپول درعضله باشد اشکالی ندارد.

٩ – فروبردن آب دهان در ماه رمضان

سؤال:اگر کسی در ماه رمضان بر اثر ناراحتی گوارشی دائم مزه تلخ یا شیرین در دهانش احساس کند و برای او مشقت داشته باشد که دائم آب دهانش را خارج کند آیا می تواند بی اعتناء باشد و آب دهانش را فرو ببرد و روزه او صحیح است؟

جواب:مانعی ندارد

١٠ – فرو بردن چرک گلو

سؤال:آیا فرو بردن چرک گلو باعث باطل شدن روزه مى گردد؟

جواب:اگر به فضاى دهان وارد نشود یا بدون اختیار فرو رود مانعى ندارد.

١١ – فرو بردن چرک گلو

سؤال:آیا فرو بردن چرک گلو باعث باطل شدن روزه مى گردد؟

جواب:اگر به فضاى دهان وارد نشود یا بدون اختیار فرو رود مانعى ندارد.

١٢ – مصرف دارو برای روزه دار

سؤال:اگر انسان به دستور پزشک مجبور باشد در وسط روز کپسولی همراه با مقداری آب به اندازه تقریباً یک استکان کوچک بنوشد و مشکل دیگری برای روزه گرفتن از لحاظ بدنی نداشته باشد، آیا می تواند در ماه رمضان علیرغم خوردن این کپسول با آب، روزه بگیرد؟

جواب:خیر، با خوردن آب و دارو، روزه باطل می شود و باید بعداً قضای آن را بجا آورد.

١٣ – خوردن دارو در حال روزه

سؤال:آیا خوردن داروهاى خوراکى که به هیچ وجه جنبه غذایى نداشته باشد، بلکه جهت تسکین آلام بیمار به کار مى رود مبطل روزه است؟

جواب:بدون شک مبطل روزه است.

١٤ – تزریق خون به بدن روزه دار

سؤال:آیا تزریق خون به بدن روزه دار روزه را باطل مى کند؟

جواب:احتیاط اتمام آن روز، و قضاى آن است.

١٥ – استفاده روزه دار از نسوار

سؤال:مادّه اى است به نام «نسوار» که از تنباکو و آهک تهیّه مى شود، مادّه مزبور را در دهان مى گذارند و مقدارى هم سبب بى حالى مى شود، استفاده از آن براى روزه دار چه حکمى دارد؟

جواب:شىء مزبور مطمئنّاً براى روزه اشکال دارد و در غیر حال روزه نیز استفاده از آن شرعاً بدون اشکال نیست.

١٦ – خوردن داروهایی که جبنه غذایی ندارد

سؤال:آیا خوردن داروهاى خوراکى که هیچ جنبه غذایى نداشته باشد و جهت تسکین آلام بیمارى به کار مى رود مبطل روزه مى باشد؟

جواب:بدون شک مبطل روزه است.

١٧ – شستشوی معده از طریق سوند برای روزه دار

سؤال:آیا شستشوى معده از طریق سوند معده، باعث ابطال روزه بیمار مى شود؟ (توضیح این که شستشوى معده با مایعات از طریق سوند انجام مى گیرد، سپس مایع وارد شده از طریق سوند به بیرون کشیده مى شود).

جواب:جایز نیست، مگر در حال ضرورت و در این صورت باید روزه را قضا کند.

١٨ – فرو بردن وسائل غیر خوراکی به دهان

سؤال:آیا فرو بردن وسایل غیرخوراکى (مانند وسایل معاینات پزشکى) در دهان به هنگام روزه باعث بطلان روزه مى گردد؟

جواب:موجب بطلان روزه نمى شود مگر این که آلوده به آب دهان شود و آن رابیرون آورد و سپس وارد دهان کند و رطوبت آن ابزار به قدرى باشد که در آب دهان مستهلک نشود و آن را فرو برد.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس