احكام ماهى - فتاوای آیت الله العظمی گلپایگانی (قدس سره)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > فتاوای آیت الله العظمی گلپایگانی (قدس سره):

احكام ماهى

سؤال1 - آيا خوردن ماهى ازون برون، تاس ماهى و كليه ماهىهاى خاويار دار حلال است يا نه و مىتوان در صورت حرمت به دستور دكتر به بيمار تجويز كرد يا نه؟

جواب:  بنحو كلى هر ماهى كه فلس داشته باشد حلال است و بى فلس حرام است و لازم نيست تمام بدن آن فلس داشته باشد و اگر بعض بدن حتى اطراف دم يا اطراف سر فلس داشته باشد كافى است و لازم نيست فلس هميشه در بدن آن باشد و اگر بدانند فلس دارد لكن خودش را مىسايد به چيزى و فلسش مىريزد حلال است و تشخيص اين كه فلس دارد يا نه با خود اشخاص است و فلس عبارت از پولك هاى ريز يا درشت كه در بدن ماهى ديده مىشود و در صورت تصديق طبيب حاذق موثق به انحصار دوا مداواى جايز است.

سؤال2 - حيوانى است دريائى بنام ميگو آيا حلال گوشت است يا نه؟

جواب:  ظاهرا حيوان مذكور يك قسم از ماهى است و در اخبار و روايات، از بيال، وبلغت عربى به آن روبيال اطلاق مىشود، و حلال است.

سؤال3 - ماهىهائى كه طبخ گرديده و نوع آن مشخص نباشد (فلس دارد يا خير) و از خارج وارد گرديده محكوم به حليت مىباشد يا خير؟ (به شرط آن كه زنده از آب گرفته شده باشد)

جواب:  در فرضى كه زنده از آب گرفته شده باشد در صورت شك در اين كه از ماهىهاى فلس دار است يا غير آن محكوم به حليت است

سؤال4 - مشتقات ماهىهائى كه نوع آن مشخص نباشد به شرط اين كه محرز باشد كه زنده از آب صيد گرديده است مانند پودر ماهى و روغن ماهى و يا زلاتين ماهى كه از خارج وارد مىگردد حلال است يا خير؟

جواب:  در فرض سئوال پودر و روغن وزلاتين ماهى همه محكوم به حليت است.

سؤال5 - ماهى ازون برون و فيل ماهى و تاس ماهى از جهت حليت و حرمت و فلس دار بودن و نبودن محل گفتگو و نظريات مختلف واقع شده و براى ما نيز فلس دار بودن و نبودن آنها مشخص نيست، لطفا بفرمائيد تكليف ما در اين موارد چيست؟

جواب:  در صورتى كه دو شاهد عادل اهل خبره شهادت دهند كه ماهى فلس دار است براى اشخاصى كه نمى دانند فلس دار است يا نه محكوم به حليت است و براى آن كه مىداند فلس ندارد محكوم به حرمت مىباشد.

حكم چيزى كه براى انسان مضر است

سؤال6 - آيا چيزى كه خوردن و استعمال آن براى بدن و سلامت انسان ضرر دارد جايز است انسان آن را بخورد يا استعمال كند ولو به غير خوردن يا خير؟

جواب:  استعمال و خوردن چيزى كه براى بدن مضر باشد حرام است خواه موجب هلاكت شود مانند اين كه سم كشنده را بخورد و يا اين كه زن حامله چيزى را كه موجب سقط جنين شود بخورد و خواه موجب تعطيل شدن بعض حواس ظاهرى و يا باطنى و يا موجب از بين رفتن بعض قوى، مانند قوه تناسل در مرد و يا زن مانند عقيم شدن بشود و نيز فرقى نمىكند كه ضرر عاجلا متوجه انسان شود و يا بعد از مدتى.

سؤال7 - آيا در حرمت استعمال و خوردن چيز مضر، علم به ضرر لازم است و يا اين كه گمان و يا احتمال نيز كافى است؟

جواب:  ظن به ضرر در حرمت كفايت مىكند بلكه احتمال ضرر نيز در صورتى كه احتمال نزد عقلا مورد اعتنا باشد در حرمت كفايت مىكند.

سؤال8 - مركز الكل كشى اين شهرستان به تملك بنياد مستضعفين اين شهر در آمده وپخش الكل سفيد و صنعتى آن به اينجانب محول شده والكل سفيد فقط در موارد پزشكى مصرف داشته و حواله پخش هم توسط بهدارى شهرستان بنام بعض مؤسسات يا بعض افراد متقاضى صادر مىشود و درخواست كنندگان، حواله صادره را به اينجانب ارائه مىدهند، لكن چون جنبه شرب هم دارد و مسكر است بيم آن مىرود كه بعضى از دريافت كنندگان از اين سهميه سوء استفاده كرده و به مصرف شرب برسانند و اينجانب به چند نفر از آنان ظنين هستم با اين ترتيب تكليف شرعى بنده چيست؟

جواب:  در فرض سئوال اگر شما بعنوان مصرف درمانى به ديگران مىدهيد، مجرد احتمال، ضررى ندارد و اگر يقين داريد كه به مصرف شرب محرم مىرسد، دادن اعانت بر گناه است و جايز نيست اگر به قصد خوردن آنها بدهيد.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس