سؤال 908- زيد براى فرزند مميز خود كه بالغ نشده دكانى گرفته كه براى خود سبزى فروشى كند و نفع و ضرر به عهده خود بچه باشد، بعد كه به صاحبان سبزى گفته كه پسرم هر چه خواست به او بدهيد من راضى هستم. حال، صاحبان سبزى، فروختن به چنين پسر مميزى كه ولى او چنين گفته چه صورت دارد جايز است يا خير؟
جواب: اگر معامله مبنى به عنوان نيابت از پدر باشد صحيح است، و اگر با پول خود صبى و براى خودِ صبى باشد باطل است، و اجازهء پدر اثرى ندارد.
سؤال 909- مقصود از صبيى مميز چيست؟
جواب: كسى است كه تميز دهد بين فعل بد و خوب را. واللََّه العالم.
سؤال 910- زيد به پسر خود جنسى مىدهد كه به بازار بفروشد، پسر نابالغ هم مىبرد جنسها را براى پدر مىفروشد، آيا چنين ثمن مالى را كه پسر زيد آورده بر زيد جايز است؟ يا خير، البته بايد بر خريدار احراز رضايت ولىّ باشد، اما چون كه مردم غالباً شرعى رفتار مىكنند خريدار مىخرد و ثمن را هم با رضايت مىدهد آيا بر زيد جايز است تصرف به اين ثمن؟
جواب: جايز است و مانعى ندارد. واللََّه العالم.
سؤال 911- ملكى را چند نفر شريك به رضايت هم فروختند و پول، دست بعضى بود آنهايى كه پول، دستشان بود رفتند زمينى خريدند به عنوان خودشان به پول مشخصى (همان پول)، آيا شريك بعد از اطلاع اگر بگويد من شريك شما در زمين هستم، آيا درست است؟ و اگر درست باشد، آن بعض احداث بنايى كردند، مىتواند شريك، تخريب كند آن بنا را كه بدون رضايت او بنا كردهاند؟
جواب: اگر معاوضه را با همين پول واقع نمودهاند، براى شريك نام برده، حق امضا در مقابل حصه خودش از مقدار بيع است و بر اين وجه، حق الزام تخريب بنا را نيز دارد، و اگر معاوضه به عوض در ذمه بود و با آن ثمن، وفاء ما فى الذمه، نموده بودند حق در زمين مشتراة[1]برايش نيست، و فقط حق مطالبه حصه خودش از ثمن را دارد.
شرايط عوضين
سؤال 912- بعضى از پارچههايى كه زائرين روى ضريح مطهّر مىاندازند، بعد از مدتى از طرف آستانه حراج مىكنند، خريد آنها مباح است؟
جواب: در صورتى كه متولّى شرعى، آنها را بفروشد مانعى ندارد. واللََّه العالم.
[1] مشتراة: فروخته شده