احکام >
متفرقه:
حکم روزه و غسل و احکام آن (مرجع تقلید آیةالله سیستانی)
سوال با سلام شخصی میگوید چند سالی در ایام ماه رمضان و در هنگام روزه مثلا تا عصر و قبل از افطار دچار ضعف شدیدی میشدم و بعضی ار روزها به سبب ضعف و حرف همسرم که می گفت از حال میروی روزه ام را میخوردم تا وقتی که یکی از دوستان پیشنهادی به وی داده بود مبنی بر اینکه بیشتر روز را بخوابد و استراحت کند و از ان روز به بعد با این پیشنهاد دیگر هیچ روزه ای را نخورده ولی چون بچه داشته سابقاً تمام روز را خستگی شدید داشته وبه همین سبب دچار ضعف میشده چون سالهای زیادی از ان زمان میگذرد و در ان وقت کم سن بوده میگوید که در حال حاضر نمیدانم که حکم روزه ای که خوردم و کفاره آن تابع جهل بوده چون امکان دسترسی به احکام را خیلی نداشتم یا از روی تعمد بوده فقط به این واقفم که واقعاً ضعف داشته ام الان سـؤالاتش این است:
1) این روزه که حتما باید قضا شود ولی آیا کفاره هم به ان تعلق می گیرد یا نه؟
2) اگر تا ماه رمضان بعدی قضای انها را به جا نیاورده و آن هم ناشی از جهل و ندانستن حکم بوده و فکر میکرده هر وقت بتواند میشود قضای ان را به جا بیاورد. حکم این تاخیر در قضا چیست؟
3) کفاره روزه را میتوان به قسطی و طی چند نوبت پرداخت کرد؟
4) این شخص در طی چند سال اول از غسل واجب به او تعلق گرفته میگوید که بعد از اتمام دوران قاعده گی غسل میکرده ولی نه به شکل صحیح به طوریکه تمام بدنش را با هم زیر دوش میشسته یعنی صلوات میفرستاده و نیت هم نمیکرده ولی میدانسته که برای طهارت از حیض به حمام رفته حکم نماز و روزه هایی که با این غسل میگرفته چیست؟
با تشکر و معذرت به خاطر طولانی بودن نامه
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مدظله)
جواب 1- اگر روزه ها را به دلیل ضعف شدید و ترس از بیمار شدن نگرفته باشد فقط قضای آنها بر گردنش میباشد.
2- البته بخاط تأخیر قضاهای روزه باید کفاره غیر عمد بدهد و کفاره غیر عمد فعلاً برای هر روز 1500 تومان هست.
3- اگر توان مالی برای دادن کفاره ندارد میتواند به تدریج بدهد و اگر توانائی دادن تدریجی کفاره را هم ندارد فقط وظیفه اش استغفار هست و اگر یک استغفار هم انجام دهد کفایت میکند.
4- اگر غسل را فراموش کرده باشد یا در اثر ناآگاهی اشتباه انجام داده باشد روزه هایش درست هست ولی باید نمازهائی که میداند با آن غسل باطل یا بدون غسل خوانده قضا کند.