احکام >
16 شوال:
آغاز غزوه حمراء الاسد (3 ق)
يك روز پس از بازگشت پيامبر (صلی الله علیه و آله و سلّم) و يارانش از جنگ «احد» به مدينه منوره، رسول خدا صلی الله علیه و آله به يارانش دستور داد، آنهايي كه در غزوه احد حاضر بودند، لباس رزم بپوشند و آماده حركت براي غزوه ديگر باشند.
با شكست سنگين مسلمانان در جنگ احد، بدست كفار و مشركان قريش، احتمال جرئت و جسارت ساير دشمنان اسلام و شبيخون آنان به مدينه، فراوان بود و همين امر روحيه مسلمانان را تضعيف و روحيه دشمنان را تقويت كرده بود. ولي پيامبر اكرم صلی الله علیه و آله با كارداني و دورانديشي ذاتي و خدادادي خويش، درصدد پيشگيري از تهاجمهاي احتمالي دشمن برآمد.
با اين كه بسياري از مسلمانان مبارز و ياران پيامبر صلی الله علیه و آله و خود آن حضرت در جنگ احد، آسيبهاي زيادي ديده و به شدت زخمي و افتاده و تازه به مداواي زخمهاي خويش پرداخته بودند، پيامبر صلی الله علیه و آله، آنان را به نبرد ديگري فراخواند و دستور داد تنها آنهايي كه در احد شركت داشتند، در اين نبرد حاضر شوند و از پذيرفتن ساير مسلمانان و همپيمانان آنها خودداري كرد.
آن حضرت، سپاه خويش را آماده و تجهيز و به تعقيب مشركان مكه پرداخت، تا آنان را بيابد و انتقام نبرد احد را از آنان بگيرد. پيامبر صلی الله علیه و آله تا سرزمين "حمراء الاسد" پيش رفت، ولي به مشركان دست نيافت و خبر تعقيب پيامبر صلی الله علیه و آله به اطلاع آنان رسيد و از شدت ترس و رعب انتقام مسلمانان، بر رفتن خود شتاب كرده و هر چه سريعتر از مدينه دور شده و به مكه معظمه بازگشتند.
پيامبر صلی الله علیه و آله بدون دستيابي به دشمن، به مدينه مراجعه نمود، ولي به هدف مورد نظرش رسيده بود و آن عبارت بود از ايجاد رعب و وحشت در ميان مشركان قريش و تقويت روحيه رزمندگان مسلمان و توجه و تنبه به ساير دشمنان اسلام.[۱]
به گفته واقدي، اين غزوه از هشتم شوال، در سي و دومين ماه حضور پيامبر صلی الله علیه و آله در مدينه، آغاز شد و رفت و بازگشت آن حضرت به مدت پنج روز به درازا كشيد.[۲] ولي، ابن حبيب بغدادي، تاريخ آغاز غزوه "حمراء الاسد" را شانزدهم شوال، ذكر كرده است.[۳]
1- المغازي (واقدي)، ج 1، ص 334.
2- همان.
3- المحبر (محمد بن حبيب بغدادي)، ص 113.
منبع: پایگاه دانشنامه اسلامی