احکام نفقه - آیت الله العظمی صافی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > آیت الله العظمی صافی (مدظله):

احکام نفقه

سؤالـبه زنى که شوهرش فوت کرده نفقه میرسد یا خیر؟

پاسخ:پس از فوت شوهر، زوجه دائمه از او ارث مى برد ولکن در زمان عده وفات حق نفقه ندارد.

سؤالـاگر زوجه در ضمن عقد نکاح با شوهر خود شرط نماید که نفقه مرا مثلاً روزى یکصدتومان پول نقد پرداخت نمائید و شوهر نیز به این قرارداد عمل مى کند ولى بعد از چند سال مبلغ قید شده کفایت از نفقه زوجه را نمى کند، آیا زوجه مى تواند بیشتر از مبلغ تعیین شده در ضمن عقد را از شوهر خود مطالبه نماید یا نه؟

پاسخ:در مورد سوال در صورت عدم کفایت مبلغ مذکور از نفقه زوجه، زوج باید، بمقدار کفایت نفقه زوجه را تتمیم نماید. والله العالم.

سؤالـدخترى که شوهر کرده ولى با شوهر توافق ندارد و حقوق و نفقه چون تصرف ننموده نمى دهد آیا نفقه و چیز دیگرى به آن دختر شرعاً بدهکار میباشد یا خیر؟

پاسخ:در فرض سوال که زوج توافق ندارد اگر زوجه تمکین دارد نفقه خود را از زوج طلبکار است و مى تواند تمام مهر خود را از زوج مطالبه نماید و اگر زوج قبل از دخول اورا طلاق بدهد زوجه بیش از نصف مهر طلبکار نیست. والله العالم.

سؤالـمردى به علت بچه دار نشدن دختر نوزادى را از یکى از زایشگاههاى تهران بعنوان فرزندى قبول مى کند. حقیقت امر را به مسئول زایشگاه نمى گویند و با موافقت مادر بچّه، نوزاد را تحویل گرفته و بدون رعایت مقررات ثبت احوال اقدام به گرفتن شناسنامه براى بچّه بنام خود مى کند و از طریق شیر دادن بوسیله محارم، دائى رضائى بچه و على الظاهر طبق شناسنامه پدر او مى شود. سن بچه در حال حاضر به 13 سال رسیده است و از لحاظ نفقه، حفاظت وسایر مسائل عاطفى، تربیتى، ناموسى بلا تکلیف مانده است. از پیدا کردن پدر و مادر واقعى بچه از طرفى مأیوس شده اند و از طرفى ایجاد مفسده مى شود. مرد بعلت عدم برگشت همسرش و از هم پاشیدن زندگى اش حاضر به پرداخت نفقه نیست و مى گوید من پدر واقعى و نسبى اش نیستم که نفقه بر من واجب باشد. زن هم مى گوید طبق شناسنامه تو پدرش هستى باید خرجى اش را بدهى. خواهشمند است نظر شارع مقدس اسلام را در این مورد مرقوم فرمائید.

پاسخ:اگر بطور شرعى در مورد کودک تعهدى داده باشند باید بنحوى که تعهّد داده اند عمل نمایند بلى اگر تعهّد نکرده باشند مسئولیّتى ندارند. والله العالم.

سؤالـشخصى زوجه خود را در مقابل بذل مبلغ پنجاه هزار تومان طلاق خلعى داد از جناب عالى خواهشمند است که بیان فرمائید نفقه زن در ایّام عده چطور مى شود؟

پاسخ:در موردسوال چنانچه زوجه از زوج خود حمل نداشته باشد در ایام عده طلاق خلع حق نفقه بر زوج ندارد. والله العالم.

سؤالـشوهرم مدت یک سال است فرزندانم را برداشته به کشور افغانستان فرار کرده و مرا بدون سرپرست و بدون خرجى گذاشته از نظر شرع مقدس اسلام تکلیف من چیست؟

پاسخ:به طور کلّى در صورتیکه زوج نفقه زوجه را ندهد زوجه مى تواند به حاکم شرع جامع الشرائط مراجعه کند تا حاکم شرع زوج را و ادار نماید که یا نفقه بدهد و یا او را مطلّقه نماید. والله العالم.

سؤالـمخارج اولاد تا چند سال بر پدر واجب است بعضى فرزندان مى خواهند درس بخوانند آیا تا پایان تحصیلات، پدر باید هزینه تحصیلات آنها را بدهد یا نه؟

پاسخ:مخارج لازمه فرزند مانند لباس و خوراک تا موقعیکه خودش متمکن از تأمین اینگونه مخارج نباشد بر پدر واجب است چه فرزند بچه باشد و چه جوان و یا پیر مگر اینکه پدر خودش متمکن نباشد و اما مخارج دیگر نظیر ادامه تحصیل بر پدر واجب نیست.

سؤالـآیا ساختمان فرزند جزء نفقه پدر قرار مى گیرد یا خیر؟

پاسخ:در صورتى که واجب النفقه قدرت بر تهیه مسکن نداشته باشد و کسى که باید نفقه او را بدهد قادر باشد باید مسکن را نیز تهیه کند هر چند به نحو اجاره و غیره و تفصیل نفقات در وسیلة النجاة: (القول فی نفقة الأقارب) مسأله 1 و 2 و 8 مذکور است! توضیح اینکه: تهیه مسکن فقط نسبت به خود واجب النفقه لازم است نه زوجه تحت تفکّل او. والله العالم

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس