اختلاف در مهریه - آیت الله العظمی صافی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > آیت الله العظمی صافی (مدظله):

اختلاف در مهریه

سؤالـاگر بین زن و شوهر بعد از مدتى زندگى زناشویى شدن اختلاف شود و زن بگوید که صیغه مدت ده سال بوده و مهر 3000 روپیه، شوهر مى گوید مدت سى سال و مهر هشتاد روپیه بوده است، آیا کدام قول مسموع است و چه باید کرد؟

پاسخ:در فرض سؤال، نسبت به مدت در صورت عدم بینه قول زن بایمین مقدم است و قول مرد نسبت به مهریه با عدم بینه، همراه با یمین مقدم است. والله العالم.

سؤالـزن به عقد شخصى درآمده و قبل از دخول مرد فوت نموده یا شهید شده، مهر زن تمام باید داده شود یا نصف؟

پاسخ:تمام مهریه باید از ترکه او داده شود. والله العالم.

سؤالـمرد مقلد شخصى است که مى فرماید در صورت فوت زوج قبل از دخول نصف مهر و زن مقلد کسى است که مى فرماید تمام مهر لازم است، در صورت فوت مرد قبل از دخول تکلیف چیست؟

پاسخ:در فرض سؤال به جهت رفع نزاع باید به حاکم شرع جامع الشرائط مراجعه نمایند و آنچه حاکم شرع حکم کند باید طبق آن رفتار شود. والله العالم.

سؤالـاگر زوجه در موقع ازدواج بگوید دو دانگ از همین خانه را که در آن زندگى مى کنى مهریه من کن و مرد چون یقین دارد که چنین چیزى در دفاتر رسمى و محضر انجام نمى شود مى گوید اگر بشود من قبول دارم لذا به چندین محضر رسمى ازدواج مراجعه مى کنند قبول نمى شود سرانجام با رضایت زوجه و پدرش و با مبلغ وجه رایج او را عقد مى کنند که در قباله ازدواج فقط وجه نقد قید شده آیا غیر از مبلغ تعیین شده در محضر و ثبت شده در قباله و عقدنامه زوجه طلبى از آن زوج دارد؟

پاسخ:در فرض سؤال زوجه غیر از مبلغى که در متن عقد ازدواج به عنوان مهریه معین شده چیزى از زوج طلب ندارد. والله العالم.

سؤالـدر محل ما رسم این بوده که پدر خانواده براى فرزندان پسر جهت مهریه عروس آب ملک و گوسفند در جلسه عقد معلوم و معیّن مى کردند و تحویل مى دادند شخصى 3 پسر داشته یکى از آنها در زنده بودن پدر گوسفندهاى مهریه عیالش را تحویل گرفته و دو نفر دیگر پسرها گوسفندها را تحویل نگرفته اند و پدر فوت کرده آیا دو پسر دیگر مى توانند گوسفندهاى مهریه عیالشان را از اموال موجود آن مرحوم برداشت کنند یا خیر؟

پاسخ:اگر منظور این است که پدر از ملک خودش بدون اینکه به پسر تملیک کرده باشد مهریّه براى زوجه پسر قرار میدهد این عمل صحیح نیست باید مهریه زوجه از مال خود زوج باشد نه پدر زوج، و اگر منظور این است که پدر ملک و آب و گوسفند که مى خواهد مهریه زوجه پسر خود قرار دهد اوّل به پسر تملیک مى نماید سپس آنچه ملک پسر شده مهریه قرار داده مى شود بنابر این آنچه پدر تملیک پسر نموده و پسر هم آنرا مهریه زوجه خود قرار داده اگر در تحت ید پدر و جزء اموال او باشد بانتاج آن متعلّق به زوجه است و بقیه را ورثه تقسیم مى کنند.

سؤالـشخصى اینجانب را به عقد و همسرى پسرش درآورده است و مبلغ صداق به عهده پسرش مى باشد و هشت مثقال طلا به عهده پدر زوج بوده است که خودش در زمان حیاتش گردن گرفته و با خط خود نوشته الحال فوت نموده است و ما مى خواهیم بدانیم که آیا آن هشت مثقال طلا را چه کسى باید به ما پرداخت کند؟

پاسخ:در فرض سؤال : چنانچه هشت مثقال طلا، جزء صداق بوده و آن مرحوم بعهده گرفته باید از اموالش بردارند و به عروسش بدهند و اگر مربوط به صداق نیست فقط وعده داده که هشت مثقال طلا بعهده من که بدهم در این صورت حق ندارند از مال او بردارند. والله العالم.

سؤالـنظر جنابعالى در مورد گرفتن شیر بها چیست؟

پاسخ:گرفتن شیربها با رضایت دهنده شیربهاء اشکال ندارد.

سؤالـدخترى که بعد از عقد در خانه پدرش به سر مى برد و خواهان طلاق است و در دادگاه هم دادخواست طلاق صادر کرده است آیا در این صورت مهریه را مستحق مى شود یا خیر؟ آیا در این صورت حق نفقه گرفتن را دارد یا خیر؟ و داماد مى گوید. زن گرفتم که زندگى کنم نه طلاق بدهم اگر ایشان طلاق مى خواهد تمام مخارج من را باید بدهد جواب را صراحتاً مرقوم فرمائید.

پاسخ:امر طلاق با زوج است و مى تواند مخارجى را که کرده و صداق را به عنوان عوض فلع در طالق فعلتى مطالبه کند بنابراین اکراه و اجبار در طلاق جایز نیست ولى خودش با اختیار خودش بدون اکراه زوجه را بقل از دخول طلاق بدهد نصف مهر را باید به او بپردازد و نسبت به نفقه در فرض سئوال که زوجه ناشزه بوده نفقه را هم طلبکار نیست و چنانچه نزاع موضوعى در بین باشد مرافعه شرعیه لازم است.

سؤالـخانمى هستم که با مردى که داراى چهار فرزند بود ازدواج کردم و همسرم فوت شده سؤالم اینست که آیا طلاهایى که همسرم برایم خریده، مى شود بجاى مهریه حساب شود یا نه؟

پاسخ:در فرض سؤال ظاهر اینست که طلاهاى مورد سوال اگر در حدّ متعارف بوده هدیه محسوب است و متعلّق به زوجه است و از ماترک و مهریه محسوب نمى شود و در نزاع موضوعى مرافعه شرعیه لازم است

 

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس