آیا با مشکلات زندگی حجّ بر پدرم واجب هست؟ (مرجع تقلید آیةالله وحیدخراسانی) - حج

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > حج:

آیا با مشکلات زندگی حجّ بر پدرم واجب هست؟ (مرجع تقلید آیةالله وحیدخراسانی)

سوال سلام خسته نباشید از جانب پدرم سوالاتی را پیرامون حجّ مطرح کنم.
پدرم در سال 1384 برای حج واجب نام نویسی کرده بود ایشون 56 سالشونه و در شغل چوب بری تابلوفرش کار میکنند دارای سه فرزند /یکی دختر و دوتا پسر هستند دخترشان متاهل و اما پسرا مجرد هستند/ایشون تقریبا 6 سالی میشود که کار کاسبی آن چنانی ندارد طوری که حتی نمیتواند پس اندازی کند من خودم دانشجوی ترم 6 هستم و برادرم درحین حال در خدمت مقدس سربازی به سر میبرد/پدرم که در گذشته کار کاسبی خوبی داشت.یک حیاط و دو تا مغازه ی که تقریبا در پایین شهر خریده بود خریده است.
در یکی از مغازه ها که پدرم سالی یکی دو بار در آن مشغول چوب بری میشود من هم در همون مغازه وسایل تزعینی از جنس برنجی (نوعی فلز) را تولید میکنم و میخوام مخارج دانشگاهم را به دست بیاورم
برای اینکه پدرم مخارج اهل و ایال خودش را به دست بیاورد اون یکی مغازه کوچک خود را که در پاییین شهر است به اجاره داده است.حال سوال پدرم این است که تکلیف من چیست ؟
سوال 1 : آیا من با این توان مالی که دارم آیا بازم هم حج برای من واجب است ؟
سوال 2:سازمان حج بلا عوض خیلی زیاد هزینه حج را چند برابر از من میخواد من آنقدر پول ندارم برای حج تکلیف من چیست؟
سوال 3 : و در آخر حج برای بنده واجب است یا نه ؟
تشکر از پاسخ شما.
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی(مدظله)
 
جواب: سلام علیکم؛ پسرم دعا میکنم خداوند شما و خانواده و نیز تمام فرزندان و والدینشان را مورد لطف خاص خود قرار دهد.
با وصفی که نوشته اید تشخیص با خود پدرتان هست که آیا استطاعت مالی برای انجام حجّ دارد یا ندارد.
بنابراین اگر با رفتن به خانه خدا و برگشت از آنجا دچار زحمت اقتصادی و کمبود مسائل مالی شود بطوری که نتواند زندگی خود را اداره کند مستطیع نیست و حجّ بر او واجب نمی باشد.
حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی(مدظله) در تعريف حج و شرايط واجب شدن آن در مسأله 2053 توضیح المسائل چنین میفرمایند: «حجّ زيارت كردن خانه خدا و انجام اعمالى است كه دستور داده اند به جا آورده شود ، و در تمام عمر بر كسى كه شرايط ذيل را دارا باشد يك مرتبه واجب مى شود:
(اوّل) آن كه بالغ باشد.
(دوم) آن كه عاقل باشد.
(سوم) آن كه آزاد باشد.
(چهارم) آن كه به واسطه رفتن به حجّ ، مجبور نشود كار حرامى را كه ترك آن از حجّ مهم تر است انجام دهد ، يا عمل واجبى را كه از حجّ مهم تر است ترك نمايد.
(پنجم) آن كه مستطيع باشد ، و مستطيع بودن به چند چيز است:
۱ ـ آن كه توشه راه و مركب سوارى ، يا مالى كه بتواند با آن مال آنها را تهيّه كند داشته باشد.
۲ ـ سلامت مزاج و توانايى آن را داشته باشد كه به مكّه رود و حجّ را به جا آورد.
۳ ـ در راه مانعى از رفتن نباشد ، و اگر راه بسته باشد يا انسان بترسد كه در راه يا هنگام انجام اعمال جان يا عرض او از بين برود يا مال او را ببرند ، حجّ بر او واجب نيست ، ولى اگر از راه ديگرى بتواند برود ، اگر چه دورتر باشد بايد از آن راه برود.
۴ ـ به قدر به جا آوردن اعمال حجّ وقت داشته باشد.
۵ ـ مخارج كسانى را كه خرجى آنان بر او واجب است ، مثل زن و بچّه ، و مخارج كسانى را كه مردم خرجى دادن به آنها را لازم مى دانند ، مانند نوكر و كلفتى كه به آنها حاجت دارد داشته باشد.
۶ ـ بعد از برگشتن ، كسب يا زراعت يا عايدى ملك يا راه ديگرى براى معاش خود و عائله اش به حسب شأنش داشته باشد كه در زندگى به مشقّت نيفتد.» یاحقّ.
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس