حکم دریافت هدیه برای کارمند (مرجع تقلید آیةالله مکارم) - کسب های حرام

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > کسب های حرام:

حکم دریافت هدیه برای کارمند (مرجع تقلید آیةالله مکارم)

سوال سلام اگر کارمند اداره‌ای کار ارباب رجوع را انجام داده و هیچگونه توقع اجرت یا پاداشی نداشته باشد و حقوق دولت یا کسی نیز ضایع نشده باشد و ارباب رجوع به صرف حسن انجام کار و رضایت از کارمند به اصرار زیاد مبلغ یا جنسی را (به عنوان هدیه از نظر او) به کارمند میدهد.حکم این عمل چیست؟
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
 
جواب: سلام علیکم؛ گرفتن چنین هدایایی بینی و بین الله نه معقول است و نه منطقی. کسی که چنین هدیه ایی را می دهد می خواهد کارمند را نمک گیر کند تا اجیر خود سازد تا در مواقع خاص بتواند از وجودش سوءاستفاده نماید.
لذا حتما از گرفتن چنین هدایایی صرفنظر کنید و عزت و آزادگی خود را فدای هدیه بی ارزش و مال دنیا نکنید. و شخصیت و عظمت و ابهت معنوی خود را با دست خودتان تحقیر نکنید و صدمه نزنید.
در حالات مرحوم ملا احمد نراقی آمده است که روزی شخصی که دیده بود با لباس مندرس زندگی می کند بدون آنکه خودش بفهمد برایش لباسی دوخته بود و پس از اینکه لباس آماده شد خدمت ملا احمد رسید و لباس دوخته شده را به ایشان هدیه کرد و البته ایشان هم نمی پذیرفت و بالاخره با کراهت شدید لباس هدیه را قبول کرد و پوشید ولی روز بعد لباس را از تن خود خارج کرد و برد به کسی که لباس را هدیه کرده بود تحویل داد.
آن شخص پرسید چرا آورده ای؟
مرحوم نراقی فرمود: زیرا احساس کردم هر گاه از مقابل حجره تو بگذرم باید نوعی تعظیم و احترام داشته باشم و نخواستم خود را به چنین اخلاقی آلوده کنم.
اکنون هم بنده به شما می گویم هدیه هر چند ارزشمند و قیمتی باشد شما از گرفتن آن اجتناب کنید . البته مرجع تقلید شما آیت الله مکارم شیرازی مدظله می فرمایند: اگر جنبه رشوه داشته باشد گرفتن آن حرام است ولی اگر جنبه رشوه ندارد و فقط هدیه ایی بدون چشم داشت به انجام کار خلاف باشد در صورتی که خلاف مقررات اداره و قانون نباشد مانعی ندارد اما مقام معظم رهبری می فرمایند: هدیه در محیط کار و از جانب ارباب رجوع یکی از خطرناک ترین چیزهایی است که حتما باید از آن اجتناب کرد .که در این صورت هم منفعت دنیایی نصیبتان می شود و هم منفعت آخرت.
لذا توصیه و تاکید به این است که حتی اگر مشروع و منطقی باشد بخاطر همان عزن شخصیتی که قبلا گفته شد از گرفتن آن صرفنظر کنید و خود را به چنین چیزی آلوده نکنید. یاحق
کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس