مست کننده ها - نجاسات

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > نجاسات:

مست کننده ها

نجاسات (آیت الله العظمی بهجت)

مست کننده ها

حکم الکل

سوال347. آیا الکل سفید به فرمول C2H5OH ـ که از چغندر یا کشمش یا انجیر یا خرما گرفته مى شود ـ نجس است؟ [البته این الکل مست کننده هم هست] و در صورت نجاست، در اکثر آزمایشگاه هاى دانشگاهى، براى آموزش درسى از آن استفاده مى شود که محصول واکنش شیمیایى آن، یک مادّه ى دیگرى نظیر اسید و... مى شود، آیا محصول واکنش نجس است؟ و هم چنین در صنایع داروسازى از آن به عنوان یک حلاّل استفاده مى شود، آیا دارو نجس است؟

پاسخ: الکلى که مست کننده باشد نجس است و با هر چه مخلوط شود آن هم نجس است و اگر در ترکیبات، استحاله ى فراگیر، صورت گیرد به این که تمام ترکیبات مایع آن استحاله شود، نه فقط الکل، پاک مى شود.

الکل نجس

سوال348. آیا الکل سفید و زرد نجس است؟

پاسخ: الکل مطلقا مورد احتیاط در نجاست است، مگر به گونه اى به دست بیاید که از ابتدا مسموم کننده باشد نه مست کننده.

شامپوى مخلوط به الکل

سوال349. آیا شامپو که بعضى مى گویند الکل داخل آن است نجس است یا خیر؟ و در صورت اطمینان وظیفه چیست؟

پاسخ: اگر علم یا اطمینان به وجود الکل دارد، مقتضاى احتیاط، اجتناب است.

آغشته شدن خون با الکل در تزریق

سوال350. پرستار بعد از تزریق آمپول، پنبه ى الکلى که تمام آن آغشته به الکل است روى موضع تزریق قرار مى دهد، چنان چه از محلّ تزریق خون خارج شود، آیا از طریق پنبه ى آغشته به الکل دست پرستار نجس مى شود؟

پاسخ: اگر پنبه با خون نجس شده و الکل به دست سرایت کرده، دست نجس مى شود على الاظهر، و اگر پنبه با خون نجس نشود و فقط الکل به دست سرایت کند، دست نجس مى شود على الاحوط.

خوردن الکل دارویى

سوال351. در مواردى الکل حکم دارو دارد و خوردن آن ضرورت پیدا مى کند، در این موارد خوردن الکل چه حکمى دارد؟

پاسخ: فقط در مواردى که معالجه منحصر به خوردن آن است، اکتفا به حدّ ضرورت جایز است.

باد کردن دانه هاى انگور

سوال352. مقدارى انگور در مقابل آفتاب گذاشته شده تا پس از خشک شدن مویز شود. اکنون دانه هاى آن باد کرده آیا دانه هاى انگور نجس مى باشند است؟

پاسخ: ملاک، علم به جوش آمدن مغز آن با آفتاب است، که در این صورت بنابر اظهر نجس است.

شیره ى انگور

سوال353. حکم شیره ى انگور که از جوشاندن آب انگور (با ذهاب ثلثین) به همراه خاک مخصوص به دست مى آید و رنگ آن تقریبا قهوه اى و غلیظ است چیست؟ آیا خاک که همراه آن است پاک مى باشد؟

پاسخ: از حیث طهارت و نجاست اشکالى ندارد، و هم چنین اگر خاک در شیره مستهلک شود ـ که نوعا هم این چنین است ـ ، خوردن آن هم بى اشکال است.

انگور و آب انگور

سوال354. در توضیح المسائل فرموده اید که اگر انگور و آب انگور به واسطه ى پختن یا غیر آن جوش آید بنابر اقوى و احوط نجس، و خوردن آن حرام است. سؤال این است که بعضى از انگورها را تدریجا براى سرکه شدن مى ریزند و ممکن است وقت ریختن انگور بعدى، انگور اوّلى جوش آمده و نجس شده باشد و انگور دوّمى یا سومى را نجس کند، آیا به واسطه سرکه شدن، مجموع انگورها پاک خواهد شد؟

پاسخ: با سرکه شدن، مجموع پاک مى شود.

خرما و کشمش پخته شده

سوال355. خوردن کشمش و خرما در میان شیرینى هایى که با پخت مستقیم و یا غیر مستقیم هم چون فر و... تهیه مى شود اشکال دارد؟ و در صورت نجاست، آیا تمام شیرینى نجس است یا همان قسمتى که خرما و کشمش وجود دارد؟

پاسخ: اگر موقع پختن جوش بیایند احتیاطا نجس است و هر مقدار از اطراف خود را که پس از جوش آمدن، علم حاصل است رطوبت نجس آن ها سرایت کرده است نجس مى کند.

سوال356. کشمش و خرما را اگر در آب بجوشانند یا سرخ کنند آیا نجس مى شود؟ اگر سوخته شده باشد چه طور؟

پاسخ: بنابر احتیاط واجب نجس مى شود.

شى ء خارجى در ظرف سرکه

سوال357. شخصى مقدارى کشمش جهت سرکه ریخته و در ضمن آن چند دانه نخود یا عدس و... در آن بوده است، آیا پاک است؟ و در صورت نجس بودن آیا سرکه ى به دست آمده نجس است؟

پاسخ: پاک است.

چربى در ظرف سرکه

سوال358. گاهى در ظرف چربى، انگور مى ریزند که سرکه گردد. پس از سرکه شدن، چربى هاى روى آن بالا مى آید. آیا چربى ها نیز به تبعیّت، پاک مى شود؟

پاسخ: احتیاط در این است که اوّل ظرف را از آن چربى ها پاک کنند.

تهیه سرکه با مواد شیمیایى

سوال359. در صورتى که آب انگور به واسطه مواد افزودنى شیمیایى یا... تبدیل به سرکه شود، پاک است؟

پاسخ: بله، پاک است

ملاک در تثلیث

سوال360. مى دانیم در تثلیث شیره ى خرما به غلیان، باید آن را با آب جوشاند، آیا ملاک در تثلیث شیره ى خرما به غلیان (کم شدن دو سوّم) خرما با همان آب خارجى است یا خود خرما به تنهایى؟

پاسخ: ملاک در تثلیث، همان شیره ى خرماى به جوش آمده نزد عرف است، نه خود خرما به تنهایى.

حکم مشروبات

سوال361. عرق و شراب چه فرقى دارند و حکم آن ها چیست؟

پاسخ: هر چه مُسکر (مست کننده)، باشد حرام است.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس