احکام اموات - احکام اموات

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > احکام اموات:

احکام اموات

احکام اموات (آیت الله العظمی فاضل)

سؤال 200 ـ نظر مبارک حضرت عالى در مورد تعریف فقهى مرگ چیست؟

پاسخ: تعریف فقهى مرگ با تعریف عرفى آن تفاوتى ندارد.

سؤال 201 ـ اگر با کمک معاینات و آزمایشات مخصوص، مرگ مغزى فردى محرز و مسلم باشد، آیا زندگى وى خاتمه یافته تلقى مى گردد؟

پاسخ: خیر، از لحاظ فقهى و عرفى میت نمى باشد.

سؤال 202 ـ شخصى ضربه مغزى شده یا سکته کرده است، پزشک گفته است، فوت کرده، آیا مى توان به گفته او اعتماد کرد و شخص را تجهیز و تدفین کرد؟

پاسخ: باید یقین یا اطمینان به موت حاصل شود، پس اگر از گفته پزشک یقین یا اطمینان به موت حاصل شد، تجهیز و دفن کنند والا باید صبر کنند تا یقین به موت حاصل شود.

سؤال 203 ـ در توضیح المسائل فرموده اید: براى غسل و کفن و دفن میت باید از ولى او اجازه بگیرند; حال اگر ولى میت غایب باشد، وظیفه چیست؟

پاسخ: چنانچه معلوم باشد و شاهد حال بر اذن و رضایت ولى وجود داشته باشد، مى توانند کارهاى میت را انجام دهند و او را دفن کنند والا باید صبر کنند، تا ولى حاضر شود. بلى، چنانچه تأخیر در دفن، موجب هتک و متعفن شدن میت شود، بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرع یا نماینده او اجازه بگیرند و کارهاى میت را انجام دهند و اگر اجازه گرفتن ممکن نباشد; اجازه و اذن ساقط است.

سؤال 204 ـ در رساله فرموده اید: براى غسل، کفن، نماز و دفن میت باید از ولىّ او اجازه بگیرند، آیا اجازه باید شفاهى باشد یا علم به رضایت ولى کفایت مى کند؟

پاسخ: اجازه شفاهى لازم نیست و چنانچه از قرائن فهمیده شود که رضایت دارد، کفایت مى کند.

سؤال 205 ـ در یک حادثه آتش سوزى چند نفر مسلمان و بهایى و ارمنى سوخته اند و امکان تشخیص و شناسایى هر یک نیست، وظیفه نسبت به غسل و دفن آنها چیست؟ و در همین فرض اگر خانمى بین آنهاست و قابل شناسایى نیست وظیفه چیست؟

پاسخ: در فرض سؤال که شناسایى مسلمان ممکن نیست، براى اینکه یقین کنند، نسبت به مسلمانِ موجودِ بین آنها، به وظیفه شرعى عمل شده، باید همه افراد را غسل دهند و کفن کنند و حنوط کنند و به آنها ولو به نحو مجموع و یکجا، یک نماز به نیت مسلمان در بین، بخوانند و آنها را طبق دستور اسلام دفن کنند و بر فرض این که خانمى بین آنهاست باید شوهر آن خانم آنها را غسل دهد و اگر شوهر و مردِ محرم نباشد، باید مردى آنها را با دست کش، از زیر لباس غسل دهد و زنى هم آنها را با دست کش و از زیر لباس غسل دهد تا یقین حاصل شود که به وظیفه عمل شده است.

سؤال 206 ـ شخصى خودکشى کرده است، آیا احکام مربوطه به میت نسبت به او جارى است؟

پاسخ: بلى، تمام احکام اموات، بر او جارى است.

سؤال 207 ـ حکم مرتدّى که پس از توبه مرده باشد چیست؟ و آیا فرقى بین مرتد ملى و فطرى وجود دارد؟

پاسخ: با توبه حکم مسلمان را پیدا مى کند و غسل او واجب مى شود و از این جهت فرقى بین مرتد فطرى و ملّى وجود ندارد.

 

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس