احکام اموات - آیت الله العظمی سیستانی (مدظله)

استفتائات رساله نوین احکام برگزیده

العروه الوثقی وسیلة النجاة منهاج الصالحین تحریر الوسیلة آراء المراجع

احکام > آیت الله العظمی سیستانی (مدظله):

احکام اموات

احکام اموات (آیت الله العظمی سیستانی)

غسل میّت

سؤال: غسل میت با وسایل ماشینى با رعایت همه شرایط شرعى در صورتى که تکمه را مسلمان با نیت مقرره فشار مى دهد چیست؟

پاسخ: اشکال ندارد.

سؤال: اگر پوست لب را با دست بکنیم و خون نیاید و یا اگر با درد همراه باشد و باز هم خون نیاید باید غسل مس میت کنیم یا نه؟

پاسخ: واجب نیست.

سؤال: آیا بر لباسى که قبل از غسل میت بر تن میت بود غسل واجب است؟

پاسخ: طاهر است مگر اینکه با رطوبت به تن میت خورده باشد.

سؤال: در رشته دندانپزشکی مشغول تحصیل هستم و در کلاس درس مجبوریم به جسد یا اجزای آن به طور جداگانه دست بزنیم تکلیف چیست ؟

پاسخ: اگر دستکش بین جسد میت و دست حائل باشد این تماس موجب غسل می شود و در صورتی که جسد میت متفرق الاجزاء باشد مس بعضی از آن ـ اگر به حد معظم الاجزاء نرسد ـ موجب غسل نمی شود .

سؤال: کادر پزشکی در بیمارستان چه موقعی باید بعد از مس فردى که در حالت مرگ است غسل نماید ؟

پاسخ: خیر غسل نمی خواهد مگر اینکه سرد شده باشد .

سؤال: آیا عضوی که از بدن انسان جدا شود مثل انگشت یا سایر اعضاء آیا در صورت مس آن باید غسل کرد ؟ یا دفن کند آن عضو را ؟

پاسخ: غسل مس ندارد و تنها دفن می شود .

سؤال: اگر به مرده دست زدیم تا چه مدت باید غسل کرد ؟

پاسخ: اگر بدن انسان مرده اى را که سرد شده و غسلش نداده اند مس کنید یعنى جائى از بدن خود را به آن برسانید باید غسل مس میت نمایید .

احکام دفن

سؤال: لطفا بیان بفرمایید اگر میتی دارای دوسر باشد وهمچنین هر سری دارای مغز مجزا وبا توجه به اینکه روی میت باید به سمت قبله باشد چه باید کرد وهمچنین هر کدام از سرها را که روقبله قرار دهیم سر دیگر پشت به قبله قرار می گیرد؟

پاسخ: آن سری را روبه قبله بگذارید که وقتی صورت آن روبه قبله باشد جلوی بدن هم روبه قبله خواهد شد.

سؤال: میتی که جنازه اش بعد از آنکه مدتی در بیابان افتاده بوده و شدیدا بو گرفته ومتلاشی شده بدست آمده و قابلیت غسل و تیمم ندارد چه باید کرد و ثانیا کفن کامل برای او لازم است ؟

پاسخ: یک بار آن تیمم دهند و بر او نماز خوانده شود و مثل دیگران کفن گردد .

سؤال: در برخی کشورهای غربی و غیر اسلامی متداول است که مرده را در صندوقی می نهند و همانطور دفن می کنند، چه باید کرد؟

پاسخ: نهادن مرده در صندوق چوبی به هنگام دفن اشکالی ندارد به شرط آنکه آداب شرعی دفن مراعات شود از جمله آن است که او را بر طرف راست رو به قبله بخوابانند.

سؤال: اگر مسلمانی در کشور غیر اسلامی بمیرد و در آنجا گورستان ویژه مسلمین وجود نداشته باشد و از سویی، انتقال او به یک کشور اسلامی مستلزم زحمت فوق العاده و هزینه سنگینی باشد آیا همین معنی، مجوز آن می شود که میت را در گورستان کفار دفن کنند؟

پاسخ: کفایت نمی کند.

سؤال: کدام بهتر است، دفن مسلمان در یک گورستان اسلامی واقع در یک کشور غیر اسلامی که در آنجا، مرده است و یا نقل جنازه او به یک کشور اسلامی که هزینه سنگینی را لازم دارد؟

پاسخ: اگر کسی هزینه انتقال جنازه را احسان کند و بپردازد اعم از ورثه و یا دیگران و یا اگر ثلث مال و دارایی میت برای این کار کفایت کند به ویژه اگر وصیّت برای احسان و نیکوکاری کرده باشد، با فضیلت تر آن است که او را به یکی از مشاهد مشرّفه و اماکن مستحبی ببرند و خدا داناست.

سؤال: هر گاه نقل جنازه مسلمان به یک کشور اسلامیهزینه زیادیلازم داشته باشد آیا میتوان او را در گورستان غیر مسلمان از پیروان ادیان آسمانی به خاک سپرد؟

پاسخ: دفن کردن مسلمان در گورستان کافران، جایز نیست مگر آن که گورستان منحصر به آن باشد و ضرورتیکه تکلیف را بر طرف کند پیش بیاید.

کفن کردن

سؤال: میتی که جنازه اش بعد از آنکه مدتی در بیابان افتاده بوده و شدیدا بو گرفته ومتلاشی شده بدست آمده و قابلیت غسل و تیمم ندارد چه باید کرد و ثانیا کفن کامل برای او لازم است ؟

پاسخ: یک بار آن تیمم دهند و بر او نماز خوانده شود و مثل دیگران کفن گردد .

نبش قبر

سؤال: پدر و مادر من قبلا پسری داشتند که حدود 30 سال پیش در سن حدود پنج سالگی فوت کرده آیا میتواند باقیمانده جسد او را به قبرستانی غیر از جایی که دفن شده منتقل کرد؟

پاسخ: جایز نیست.

سؤال: اگر شخصى وصیت کند که او را در مکانى (قبرستان قدیم شهر) دفن کنند ولى بعد از فوت دفن کردن در آن قبرستان ممنوع مى شود و او را در قبرستان دیگرى دفن مى کنند. اما بعد از یک سال دفن کردن در قبرستان قدیم (یعنى جایى که میت براى دفن وصیت کرده بود) آزاد مى شود. حال انتقال میت از جایى که هم اکنون هست به قبرستان قدیم شهر چه حکمى دارد؟

پاسخ: جایز نیست.

نماز وحشت

سؤال: نماز وحشت را مى توان به جماعت خواند؟

پاسخ: نمى شود.

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به پورتال انهار میباشد.
پورتال انهار

این وب سای بخشی از پورتال اینترنتی انهار میباشد. جهت استفاده از سایر امکانات این پورتال میتوانید از لینک های زیر استفاده نمائید:
انهار بانک احادیث انهار توضیح المسائل مراجع استفتائات مراجع رساله آموزشی مراجع درباره انهار زندگینامه تالیفات عربی تالیفات فارسی گالری تصاویر تماس با ما نماز بعثت محرم اعتکاف مولود کعبه ماه مبارک رمضان امام سجاد علیه السلام امام حسن علیه السلام حضرت علی اکبر علیه السلام میلاد امام حسین علیه السلام میلاد حضرت مهدی علیه السلام حضرت ابالفضل العباس علیه السلام ولادت حضرت معصومه سلام الله علیها پاسخ به احکام شرعی مشاوره از طریق اینترنت استخاره از طریق اینترنت تماس با ما قرآن (متن، ترجمه،فضیلت، تلاوت) مفاتیح الجنان کتابخانه الکترونیکی گنجینه صوتی پیوندها طراحی سایت هاستینگ ایران، ویندوز و لینوکس